Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:46 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultările experților juridici din România, Spania și Olanda privind crearea unei Curți Internaționale pentru combaterea terorismului continuă la Madrid

ro

12 May, 2015 20:57 945 Marime text
Reprezentanți ai Ministerului român al Afacerilor Externe au participat marți, 12 mai 2015, la Madrid, la cea de a doua rundă a consultărilor la nivel de experți în domeniul juridic, cu privire la crearea unei Curţi Internaţionale pentru combaterea și judecarea crimei de terorism - inițiativă lansată de ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, în cadrul Consiliului Afacerilor Externe al UE din 9 februarie 2015.
Prima rundă din cadrul acestui proces, în care sunt implicați experți din România, Spania și Olanda, a fost organizată de Ministerul român al Afacerilor Externe, la București, la 16 aprilie 2015.

Consultările la nivel de experţi au loc ca urmare a dialogului politic recent al ministrului Bogdan Aurescu cu omologii olandez şi spaniol, pe tema creării acestui for jurisdicțional care să contribuie prin instrumentele dreptului internațional la descurajarea și eradicarea fenomenului terorist.

Discuţiile de astăzi, care au fost găzduite de MAE spaniol, au urmărit stabilirea unor detalii juridice privind înfiinţarea şi funcţionarea unei viitoare Curţi Internaţionale pentru combaterea terorismului. Acest instrument ar urma să completeze cadrul juridic internațional în materia combaterii terorismului, reprezentat de un număr de tratate cu caracter sectorial, care însă nu stabilesc un organ juridic la nivel internațional cu competențe în domeniu.

România dorește ca în acest proces de reflecție să fie implicate cât mai multe state, din diverse regiuni ale lumii, având în vedere interesul crescut al comunităţii internaţionale pentru prevenirea și combaterea cât mai energică a fenomenului terorist.

Informații suplimentare:

Preocupările României pentru incriminarea terorismului drept crimă internaţională datează din perioada interbelică, în 1926 fiind promovată o iniţiativă a României la Societatea Naţiunilor privind posibilitatea elaborării unei convenţii pentru incriminarea universală a terorismului, însă iniţiativa nu a fost însuşită de Ligă.

În perioada 1935-1937, eminentul jurist şi diplomat român Vespasian Pella a reprezentat România în cadrul unui comitet de experţi constituit de Societatea Naţiunilor pentru redactarea unei „convenţii internaţionale destinate reprimării conspiraţiilor sau crimelor comise cu un scop politic şi terorist”. Efortul s-a finalizat graţie, în principal, lui Vespasian Pella, prin adoptarea, în noiembrie 1937, a două convenţii: Convenţia pentru prevenirea şi pedepsirea terorismului, care definea infracţiunea de terorism şi prin care statele se obligau să incrimineze actele de terorism şi Convenţia privind crearea unei Curţi Penale Internaţionale, prin care se crea mecanismul pentru pedepsirea faptelor prevăzute în prima Convenţie. Cele două convenţii nu au intrat în vigoare, pe fondul evoluţiilor care au condus la izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii