Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:32 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultări româno-japoneze la nivel de secretar de stat

ro

23 Feb, 2011 21:21 752 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri globale Doru Costea a avut la 22 februarie 2011, la Tokyo, consultări cu vice-ministrul Afacerilor Externe al Japoniei, Koro Bessho, şi cu directorul general pentru Europa din MAE nipon, Jiro Kodera. De asemenea, demnitarul român s-a întâlnit cu secretarul de stat parlamentar din MAE nipon, Hisashi Kokunaga.

Părţile au convenit că dialogul la nivel înalt, care a înregistrat un moment de referinţă prin vizita preşedintelui României, Traian Băsescu, la Tokyo, în 2009, trebuie să continue în perioada următoare.

Au fost reiterate, în context, invitaţiile adresate şefului guvernului japonez şi ministrului Afacerilor Externe de a efectua vizite succesive în România în perioada următoare.

Secretarul de stat în MAE român a arătat că proiectele de cooperare economică de anvergură, cum sunt linia de metrou Otopeni-Gara de Nord, investiţiile din categoria "greenfield" şi valorificarea potenţialului oferit de proiectele de infrastructură, constituie obiectivele principale ale cooperării bilaterale.

În privinţa consultărilor sectoriale dintre cele două ministere de externe, Doru Costea a arătat că este aşteptată continuarea convorbirilor în domeniul securităţii şi în cel al evoluţiilor pe plan regional şi global, domenii în care România şi Japonia au atât interese, cât şi obiective comune.

În întrevederea cu secretarul de stat parlamentar din MAE nipon, Hisashi Tokunaga, cele două părţi au evidenţiat importanţa intensificării contactelor inter-parlamentare, cu precădere în vederea impulsionării cooperării economice.

Necesitatea şi posibilităţile de diversificare a relaţiilor investiţionale şi culturale au fost subiecte discutate în detaliu şi în cadrul întâlnirilor separate cu Manabu Kobayashi, consul onorific al României la Yokohama, Akiko Igaya, vicepreşedinte al Societăţii Japonia-România, Hiroshi Inoue, preşedintele Comitetului Economic Japonia-România şi consul onorific al României la Osaka şi Norihiro Iwaki, preşedintele Asociaţiei de Afaceri Japonia-România. Domeniile discutate cu prioritate au fost stimularea exporturilor româneşti în Japonia şi colaborarea IT.

În cadrul vizitei, Doru Costea a susţinut prelegerea "Zona extinsă a Mării Negre - perspective şi provocări" la Japan Forum on International Relations.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii