Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:32 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultări ale ministrului Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe al Poloniei, Grzegorz Schetyna, în marja Reuniunii Anuale a Diplomației Române

ro

02 Sep, 2015 22:25 662 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, 2 septembrie 2015, o întrevedere bilaterală cu ministrul polonez al afacerilor externe, Grzegorz Schetyna, în marja participării acestuia, în calitate de invitat special, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române. Demnitarul polonez a susţinut cu acest prilej o intervenţie în cadrul sesiunii plenare a Reuniunii cu tema „Revizuirea Politicii Europene de Vecinătate – Rolul Esenţial al Parteneriatului Estic”, moderată de ministrul Bogdan Aurescu.  

Prezenţa ministrului Schetyna la Bucureşti şi discuţiile purtate cu omologul polonez confirmă relația specială dintre România şi Polonia de parteneri strategici, inclusiv din perspectiva consolidării coordonării la nivel regional și european. În cadrul consultărilor bilaterale au fost abordate teme ale dialogului strategic bilateral româno-polon, precum şi subiecte de actualitate ale agendei europene şi internaţionale, cu accent asupra ultimelor evoluţii din vecinătatea estică.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, cu ocazia unei conferințe de presă comune, faptul că, pentru România, Polonia rămâne un partener esențial în cadrul UE şi NATO, între cele două state existând convergență de poziții într-o multitudine  de dosare. 
Cei doi demnitari au salutat intensitatea dialogului dintre România şi Polonia în domeniul politico-strategic şi militar, cu deosebire în contextul regional de securitate din vecinătatea estică a UE şi NATO, precum şi relevanţa dialogului în format trilateral dintre România, Polonia şi Turcia. Cei doi miniştri au convenit organizarea până la finalul anului a reuniunilor la nivel de ministru de externe şi al apărării a Dialogului Strategic bilateral, a trilateralei cu Turcia la nivel de ministru de externe, respectiv a celei cu Ucraina şi a cvadrilateralei cu Ucraina şi Republica Moldova la acelaşi nivel.
''România și Polonia au considerat util să aibă o întâlnire formală, la nivel de miniștri de externe, cu Republica Moldova și Ucraina, pentru a le acorda sprijin bilateral, atât pentru parcursul european, dar și pentru reforma la nivel intern. Împreună cu celelalte state UE vom încerca să proiectăm mai multă viziune pentru a da și mai multă substanță Parteneriatului Estic. Polonia este părintele Parteneriatului Estic, alături de Suedia, iar împreună putem face ca Parteneriatul Estic să devină un vârf de lance al politicilor europene în zona de est, unde trebuie să proiectăm mai multă stabilitate, prosperitate și democrație'', a declarat ministrul Aurescu.

În cadrul discuțiilor, cei doi miniștri au avut un schimb de opinii asupra aspectelor de interes de pe agenda NATO, cu accent pe pregătirea Summit-ul Alianţei de anul viitor, de la Varşovia. În acest context, cei doi miniştri au apreciat drept o etapă importantă organizarea în luna noiembrie a acestui an, la Bucureşti, a Reuniunii Şefilor de stat ai ţărilor din Centrul şi Estul Europei, co-organizată de România şi Polonia. ''Îi mulțumesc ministrului Schetyna și pentru participarea la vizita comună din Muntenegru, împreună cu omologii din Croația și Ungaria, destinată susținerii integrării euro-atlantice a acestui stat'', a mai adăugat ministrul Aurescu.
Ministrul afacerilor externe polonez Grzegorz Schetyna a declarat, la conferința de presă comună susținută alături de ministrul Bogdan Aurescu, că Polonia contează pe sprijinul României în ceea ce privește succesul summit-ului NATO care se va desfășura anul viitor la Varșovia. România și Polonia, precum și statele baltice și statele din Grupul de la Vișegrad, vor colabora pentru crearea unei comunități cu o viziune de viitor a Alianței care să țină cont de aspirațiile de integrare a unor noi state, precum și de importanța Parteneriatului Estic. 

Totodată, agenda discuțiilor a cuprins și un schimb aprofundat de opinii asupra evoluţiilor din vecinătatea estică a UE, cu accent pe criza din Ucraina. Au exprimat preocuparea faţă de situaţia actuală din Ucraina, marcată de conflictul armat din sud-estul ţării și de escaladarea recentă a tensiunilor în capitala ucraineană, în contextul votului legislativ asupra amendamentelor constituționale privind descentralizarea. 
Referitor la viitorul Parteneriatului Estic, ministrul român al afacerilor externe a accentuat  importanţa prioritară pentru cele trei ţări care şi-au exprimat opţiunea europeană, respectiv Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, a implementării Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (AA/DCFTA), care trebuie dublată de un sprijin substanţial din partea UE. Ministrul român a propus un efort conceptual comun româno-polon pentru revitalizarea Parteneriatului Estic (PaE), care are nevoie de o nouă viziune şi instrumente noi. A subliniat importanţa recunoaşterii clare a perspectivei europene pentru statele PaE care o doresc, astfel încât să fie impulsionat procesul de reformă în spirit european. 

''Ceea ce am convenit cu omologul meu este crearea unui grup de lucru, din care să facă parte nu numai România și Polonia, ci și Suedia sau alte state baltice. Obiectivul este să transformăm PaE într-un instrument cu adevărat eficient, în baza oportunității oferite de revizuirea Politicii Europene de Vecinătate (PEV). Ne dorim ca dimensiunea estică a PEV să fie mai eficientă, dincolo de concluziile și rezultatele Summitului de la Riga, din mai 2015. (…). Vizăm ca PaE să fie un instrument mult mai vizionar, care să impulsioneze reformele'', a declarat Bogdan Aurescu. 

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat angajamentul noului executiv de la Chişinău, susţinut de o majoritate parlamentară pro-europeană, în direcţia continuării reformelor şi a consolidării stabilităţii macroeconomice. Este necesar ca eforturile Chişinăului să fie însoţite, pe mai departe, de atenţia şi asistenţa partenerilor europeni, îndeosebi în ce priveşte implementarea Acordului de Asociere cu UE. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul ferm şi constant al României pentru parcursul european al Republicii Moldova, opţiune asumată de majoritatea clară a cetăţenilor de peste Prut.
Cei doi demnitari au convenit asupra continuării coordonării la nivelul UE, în baza dialogului tehnic intens între cele două diplomații și a unei convergenţe de poziționare pe numeroase subiecte ale agendei europene. Discuțiile au reliefat preocuparea comună a ambilor miniștri față de o serie de evoluții la nivel european, precum migrația. De asemenea, cei doi miniştri au abordat tema liberei circulaţii la nivel UE, ambii oficiali reiterând importanţa crucială pentru cetăţenii celor două state a respectării libertăţii de circulaţie şi a drepturilor conexe acesteia, în scopul prezervării valorilor fundamentale şi principiilor Uniunii.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii