Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:29 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conferinţa de bilanţ a ministrului Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu

ro

04 May, 2012 21:48 1157 Marime text

Comunicat de presă

Conferinţa de bilanţ a ministrului afacerilor externe, Cristian Diaconescu

Ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, a susţinut astăzi, 4 mai 2012, conferinţa de bilanţ a mandatului său, prezentând principalele obiective urmărite pentru generarea de stabilitate şi predictibilitate, într-un mediu european, euro-atlantic şi global aflat în continuă schimbare.

Ministrul Cristian Diaconescu a evidenţiat câteva domenii asupra cărora şi-a concentrat atenţia în această perioadă, astfel:

-          promovarea unui rol activ al României în plan european (în special în susţinerea intereselor naţionale în relaţie cu politicile UE, precum aderarea la Spaţiul Schengen, respectarea libertăţilor fundamentale ale Uniunii, cât şi dosarul guvernanţei economice a UE);

-          continuarea consolidării şi diversificării de către România a parteneriatelor speciale cu ţări europene şi din spaţiul euro-atlantic;

-          pregătirea participării României la Summit-ul NATO de la Chicago, subliniind că inclusiv prin demersurile diplomaţiei române scutul antirachetă, alături de armamentele convenţionale şi elementele nucleare, au devenit parte a conceptului de apărare şi descurajare al NATO, urmând ca decizia formală în acest sens să fie luată în cadrul Summit-ului de la Chicago;

-          promovarea unei agende active şi cuprinzătoare cu partenerii regionali, în special în ceea ce priveşte relaţia cu Republica Moldova;

-          eforturile de deschidere în dialogul cu Federaţia Rusă;

-          proiectele iniţiate cu parteneri din alte părţi ale lumii, ministrul român evocând planul ambiţios de cooperare, inclusiv în plan economic, cu R.P. Chineză;

-          contribuţia României, în calitate de stat membru UE, la conturarea şi promovarea poziţiilor europene solidare, în linie cu principiile şi normele democraţiei şi drepturilor omului;

-          reforma instituţională a MAE, în cadrul căreia a fost lansat exerciţiul de elaborare a unui plan de acţiune strategic pentru corelarea resurselor (atât bugetare, logistice şi de personal) alocate pentru aparatul diplomatic, cu obiectivele propuse. Ca primă etapă, a fost elaborată o clasificare a misiunilor României după volumul de activitate estimat pentru perioada 2012-2016, un instrument esenţial pentru orientarea politicilor de personal şi bugetare. În acelaşi context, la 13 februarie 2012, MAE a lansat un proiect cofinanţat din Fondul Social European, prin intermediul Programului Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PODCA).

La finalul conferinţei, Cristian Diaconescu a împărtăşit o analiză privind o acţiune externă eficientă în perioada următoare, arătând că este momentul utilizării inventive, în folosul României, a complexităţii politicii europene. În acest sens,  ministrul a subliniat că trebuie continuate eforturile pentru intrarea României în spaţiul Schengen, eliminarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, precum şi respectarea criteriilor de la Copenhaga în ceea ce priveşte situaţia românilor din vecinătatea ţării noastre.

„Românii din statele UE reprezintă o resursă importantă şi nu o vulnerabilitate. Imaginea lor reprezintă un argument de seriozitate şi demnitate naţională. Trebuie să ne subsumăm ca instituţie a diplomaţiei româneşti acestei idei”, a declarat în acest sens Cristian Diaconescu.

Şeful diplomaţiei române a subliniat nevoia, în perioada următoare, a aprofundării şi eficientizării în continuare a parteneriatelor României, vizând efecte în plan bilateral, dar şi la nivel internaţional/regional sau în registrul multilateral-tematic. 

Totodată, ministrul a accentuat rolul diplomaţiei economice în contextul actual, care trebuie să înregistreze rezultate consolidate pentru valorificarea concretă a oportunităţilor de dezvoltare a relaţiilor comerciale şi investiţionale (inclusiv energetice) cu partenerii externi.

Ministrul Diaconescu s-a referit şi la importanta calităţii asistenţei consulare pe care misiunile diplomatice o oferă cetăţenilor români din străinătate, în acest sens fiind necesară consolidarea progreselor înregistrate, precum şi intensificarea activităţii consulilor onorifici.

„O diplomaţie fără predictibilitate îşi diminuează şansele de reuşită. Am preluat proiecte anterioare şi le-am dezvoltat, am lansat unele noi. Sunt convins că vor fi continuate, pentru că fac parte dintr-un proces logic de afirmare a unui profil extern consistent şi de protejare a unor interese fundamentale ale ţării”, a concluzionat şeful diplomaţiei române.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii