Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:19 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Vizita secretarului de stat Daniel Ioniță în Lituania

ro

24 Nov, 2015 19:40 857 Marime text
Vizita secretarului de stat Daniel Ioniță în Lituania

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniță, a efectuat marți, 24 noiembrie 2015, o vizită în Lituania pentru derularea de consultări bilaterale cu viceministrul afacerilor externe lituanian, Andrius Krivas.

Consultările au prilejuit trecerea în revistă a principalelor aspecte de pe agenda bilaterală, precum și a eforturilor comune în cadrul NATO de consolidare a apărării colective și de implementare a deciziilor Summit-ului Aliat din Marea Britanie din 2014. A fost discutată totodată situația de securitate regională de la Marea Neagră la Marea Baltică, secretarul de stat Daniel Ioniță subliniind importanța asigurării unitare și echilibrate a securității pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice. În perspectiva Summit-ului Aliat de la Varșovia din 2016, cei doi interlocutori au subliniat necesitatea continuării procesului de adaptare a NATO față de riscurile și amenințările pe termen lung din est și sud.

De asemenea, secretarul de stat Daniel Ioniță a evidențiat necesitatea consolidării relațiilor UE cu vecinii, o vecinătate stabilă și sigură fiind o prioritate pentru țara noastră. În acest sens, a subliniat obiectivul comun ca Politica Europeană de Vecinătate (PEV) revizuită să fie mai eficientă în a răspunde unui asemenea deziderat.

În context, Daniel Ioniță a menționat necesitatea concretizării ideii platformelor de dialog, avansată de România și preluată în Comunicarea comună din 18 noiembrie 2015 a Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate şi a Comisiei Europene referitoare la revizuirea PEV, în vederea stimulării cooperării, a soluționării problemelor și stabilizării regiunilor vizate.

Cu prilejul vizitei în Lituania, secretarul de stat Daniel Ioniță s-a mai întâlnit cu Benediktas Juodka, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului Lituaniei. Cu ocazia  întrevederii a fost abordată tematica Parteneriatului Estic, cu accent asupra statelor din vecinătatea României.

Secretarul de stat Daniel Ioniță a efectuat și o vizită la Universitatea Europeană de Ştiinţe Umaniste Vilnius, unde a avut o întrevedere cu preşedinte-fondator, Anatoli Mikhailov, şi rectorul acesteia, David Pollick.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii