Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:11 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Participarea secretarului de stat Daniel Ioniţă la Forumul CAESAR “România în 3D”

ro

17 Dec, 2015 13:55 1050 Marime text
Participarea secretarului de stat Daniel Ioniţă la Forumul CAESAR “România în 3D”


Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniţă, a participat astăzi, 17 decembrie 2015, la Forumul CAESAR “România în 3D”, unde a deschis lucrările grupului de expertiză privind “Relaţiile internaţionale şi securitate naţională”.

Cu această ocazie, secretarul de stat Daniel Ioniţă a arătat că obiectivul central al României a fost şi rămâne acela de a-şi consolida securitatea, atât prin asigurarea mijloacelor naţionale, cât şi prin folosirea la maximum a instrumentarului diplomatic în plan bilateral şi în cadru multilateral. „Apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană, precum şi Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă reperele fundamentale ale acţiunii noastre internaţionale. Suntem ascultaţi şi respectaţi pe arena externă şi acţionăm coerent şi consecvent pentru reflectarea corespunzătoare, promovarea şi apărarea intereselor noastre naţionale la nivelul organizaţiilor internaţionale din care facem parte”, a subliniat Daniel Ioniţă.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice a precizat că anul acesta, în contextul aniversării a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Statele Unite ale Americii, am înregistrat noi progrese importante în valorificarea potenţialului deosebit al Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări. „Au fost deschise noi perspective de colaborare şi s-au stabilit noi direcţii prioritare de acţiune pentru anul 2016, în special în domenii menite să valorifice mai bine potenţialul şi expertiza existente la nivel inter-uman între cele două ţări, cum ar fi cooperarea în domeniile educaţiei şi apărării cibernetice. Acestea completează armonios cooperarea excelentă pe care o avem în domeniul securităţii şi deschid noi oportunităţi pentru dosarul economic bilateral”,  a afirmat oficialul român.

Dintre proiectele importante pe care România le-a promovat pe parcursul anului 2015 şi pe care Ministerul Afacerilor Externe va continua să le susţină şi în 2016, secretarul de stat Daniel Ioniţă a menţionat iniţiativa comună româno-spaniolă de creare a unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului şi asumarea de către ţara noastră, în perioada martie 2016 – martie 2017, a Preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA). „Acceptarea României pentru preluarea Preşedinţiei IHRA reprezintă expresia recunoaşterii eforturilor autorităţilor române de a prezerva memoria Holocaustului prin intermediul instrumentelor legale şi administrative dezvoltate la nivel naţional şi local, inclusiv prin colaborarea cu societatea civilă şi organizaţiile evreieşti. De asemenea, este o recunoaştere a voinţei ţării noastre de a combate mai intens şi mai eficient fenomenele de antisemitism, de negare a Holocaustului, xenofobe şi extremiste de orice fel”, a arătat Daniel Ioniţă.

La finalul intervenţiei, secretarul de stat pentru afaceri strategice i-a îndemnat pe membrii Fundaţiei CAESAR să utilizeze parteneriatul pe care această organizaţie îl are cu Ministerul Afacerilor Externe pentru o implicare substanţială şi concretă în proiectele de politică externă ale României din 2016.

Informaţii suplimentare:

Ministerul Afacerilor Externe a semnat la 4 februarie 2015 protocoale de colaborare cu două dintre cele mai active organizații de tineri români cu filiale peste hotare, Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) și Fundaţia CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români). Printre prevederile celor două documente este menţionată cooperarea pentru realizarea unor proiecte dedicate priorităţilor de politică externă şi aniversărilor incluse în agenda de diplomaţie publică a Ministerului Afacerilor Externe, precum şi aniversărilor relaţiilor bilaterale cu diverse state.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii