Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:31 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Participarea secretarului de stat D. Ioniță la prezentarea mapei filatelice 135 de ani de relații diplomatice România-SUA

ro

18 Nov, 2015 19:49 974 Marime text
Participarea secretarului de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniță
la prezentarea mapei filatelice 135 de ani de relații diplomatice România-SUA


Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniță a participat miercuri, 18 noiembrie 2015, la sediul MAE, la evenimentul de lansare a mapei filatelice dedicate marcării a 135 de ani de relații diplomatice România – Statele Unite ale Americii, cuprinzând o coliţă aniversară şi o broşură cu prezentarea sintetică a evoluţiilor relaţiei bilaterale.

Marca poştală îi prezintă pe Principele Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen şi pe Preşedintele Rutheford B. Hayes, aflaţi la conducerea României, respectiv a Statelor Unite ale Americii, la momentul stabilirii relaţiilor diplomatice bilaterale.

Materialele filatelice, beneficiind de un concept și un design deosebit, realizate în condiții grafice excepționale, prezintă momente semnificative din istoricul relației bilaterale, al relațiilor politice și diplomatice, circumscrise în prezent Parteneriatului Strategic. Evenimentul a avut loc în prezența adjunctului șefului misiunii SUA la București, Dean Thompson, și a directorului general al Romfilatelia, Cristina Popescu.

În intervenţia sa, secretarul de stat Daniel Ioniţă a subliniat că „România şi Statele Unite ale Americii împărtăşesc o relaţie strategică, de profundă prietenie, o istorie comună de legături strânse, un angajament comun fundamental şi de neclintit, bazat pe principii şi valori, pentru democraţie, securitate şi prosperitate, precum şi un Parteneriat Strategic valoros, durabil şi solid”. De asemenea, a evocat trendul ascendent cunoscut de relaţia bilaterală în ultimii ani şi perspectivele de cooperare sporite deschise de adoptarea la 13 septembrie 2011, la nivelul cel mai înalt, la Washington D.C., a Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI. „Nu putem decât să fim încrezători în perspectivele de dezvoltare a relaţiilor bilaterale în perioada următoare. Sunt pe deplin convins că prin parteneriat sincer, cooperare, angajament şi dialog constant vom reuşi să avansăm în continuare agenda amplă de colaborare subsumată Parteneriatului Strategic cu SUA, potrivit aşteptărilor noastre înalte”, a evidenţiat oficialul român.

Adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA la Bucureşti, Dean Thompson, a adresat mulţumiri Ministerului Afacerilor Externe şi companiei Romfilatelia pentru eforturile depuse în vederea prezentării timbrului aniversar şi a subliniat caracterul special şi durabil al relaţiilor româno-americane. „Portretele celor doi conducători, înscrise pe timbru, vor atesta îndelungata prietenie dintre popoarele român şi american preţ de generaţii de acum înainte. (…)Democraţia, prosperitatea şi securitatea rămân cele mai importante valori care permit fiecărei naţiuni să progreseze şi să asigure bunăstarea poporului său”, a precizat Dean Thompson.

Referindu-se la semnificaţia acestei lansări, directorul general al Romfilatelia, Cristina Popescu, a evidenţiat rolul filateliei în consolidarea relaţiilor bilaterale. „De-a lungul timpului, timbrul românesc a devenit un promotor important al succeselor naţionale şi internaţionale, dar şi un veritabil ambasador, acest lucru demonstrând că nu există bariere, iar punţile de legătură se pot face şi prin filatelie”, amintind în context marcarea parteneriatului româno-american prin emisiunea de timbru dedicată aniversării de 130 de ani de relaţii diplomatice România-SUA, în anul 2010.

Lansarea, de către Romfilatelia, a coliței filatelice aniversare continuă preocuparea susținută de colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, aceasta având o contribuție importantă la elaborarea unui plan editorial bine structurat, care are ca obiectiv promovarea, prin mijloacele specifice artei filatelice, a domeniilor, personalităților, evenimentelor reprezentative pentru România.

Informații suplimentare:

Cu 135 de ani în urmă, pe 18 noiembrie 1880, la Washington, în faţa preşedintelui S.U.A. Rutherford B. Hayes, era notificată dobândirea şi recunoaşterea internaţională a independenţei României de către trimisul special al principelui Carol, colonelul Sergiu Voinescu. Aceasta era, în fapt, prima misiune diplomatică a unui român în S.U.A., iar colonelul Voinescu devenea primul diplomat român primit oficial la Casa Albă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii