Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:37 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

COMUNICAT MAE - Întrevederi ale secretarului de stat Daniel Ioniţă cu oficiali georgieni

ro

04 Feb, 2016 19:36 953 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a avut astăzi, 4 februarie 2016, în cadrul vizitei sale la Tbilisi, o serie de întrevederi bilaterale cu adjuncţii ministrului de externe georgian, David Dondua şi Gigi Gigiadze, cu prim-adjunctul ministrului de stat pentru integrare europeană şi euro-atlantică, Archil Karaulaşvili, şi adjunctul ministrului apărării, Ana Dolidze, precum şi cu Tedo Japaridze, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului Georgiei.

În cadrul întrevederilor cu oficialii georgieni, secretarul de stat Daniel Ioniţă a asigurat asupra sprijinului continuu al României pentru agenda europeană şi euro-atlantică a Georgiei. Totodată, el a evidenţiat susţinerea pentru realizarea de către Georgia a asocierii politice şi integrării economice cu UE, inclusiv prin sprijin concret în aplicarea Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber-Schimb. În acelaşi timp, secretarul de stat a salutat progresul tehnic al Georgiei în implementarea Planului de Acţiuni pentru liberalizarea vizelor şi a evidenţiat sprijinul pentru liberalizarea vizelor UE pentru cetăţenii georgieni într-un orizont de timp predictibil, pe baza meritelor proprii. De asemenea, a încurajat continuarea reformelor în această direcţie.

În ceea ce priveşte ansamblul relaţiilor româno-georgiene, oficialul român a salutat nivelul foarte bun şi a exprimat interesul privind aprofundarea acestora în toate sectoarele de interes comun, susţinută de o dinamică substanţială a dialogului politico-diplomatic. O atenţie specială a fost acordată căilor de dezvoltare a relaţiilor comercial-economice româno-georgiene pentru a atinge potenţialul real de cooperare, precum şi pentru realizarea unor proiecte regionale, cu accent pe realizarea conectivităţilor în domeniul energetic şi transportului de mărfuri. Părţile au agreat să acţioneze împreună pentru dinamizarea agendei de cooperare economică.

În planul cooperării energetice, au fost abordate aspecte legate de stadiul şi perspectivele de dezvoltare ale proiectelor energetice regionale care prevăd participarea României şi Georgiei, cu accent pe interconectorul de gaz lichefiat Azerbaidjan - Georgia - România - Ungaria (AGRI). Secretarul de stat Daniel Ioniţă a exprimat speranţa că cele două ţări vor acţiona ca forţă motrice pentru materializarea acestui proiect strategic.

În domeniul transportului de mărfuri, secretarul de stat a subliniat importanţa valorificării potenţialului de tranzit al Georgiei şi României spre Europa, în cadrul Coridorului de Transport de Mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică, proiect care valorifică traseul cel mai scurt dintre regiunea Mării Caspice şi cea a Mării Negre.

Oficialul român a dat asigurări cu privire la disponibilitatea României de a continua să sprijine activ agenda euro-atlantică a Georgiei, inclusiv pe linia promovării politicii Aliate a Uşilor Deschise.

Oficialii georgieni au mulţumit României pentru susţinerea constantă pe care ţara noastră o oferă în sprijinirea eforturilor Georgiei de integrare euro-atlantică. Părţile au discutat despre unele posibilităţi concrete de asistenţă pe care România le poate oferi, pentru îndeplinirea obiectivelor Georgiei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii