Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Întrevederi ale ministrului Bogdan Aurescu cu prim-ministrul si ministrul pentru Europa şi relaţii internaţionale ai landului Baden-Württemberg, în marja Forumului SUERD

ro

30 Oct, 2015 15:42 1331 Marime text
Întrevederi ale ministrului Bogdan Aurescu cu prim-ministrul si ministrul pentru Europa şi relaţii internaţionale ai landului Baden-Württemberg, în marja Forumului SUERD

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, 30 octombrie 2015, întrevederi cu Winfried Kretschmann, prim-ministrul landului Baden-Württemberg şi cu Peter Friedrich, ministrul pentru Bundesrat, Europa şi relaţii internaţionale al landului Baden-Württemberg, în marja participării la Forumul Anual al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării care a are loc la Ulm, în perioada 29 - 30 octombrie 2015.

În cadrul convorbirilor au fost trecute în revistă aspecte recente de interes privind cooperarea bilaterală cu landul Baden-Württemberg. Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat dinamismul relaţiei economice şi potenţialul încurajator al acesteia, reflectate în ponderea schimburilor comerciale şi în prestigiul investitorilor care provin din landul Baden-Württemberg, al doilea partener comercial al României din Germania.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat convingerea că cea de-a 8-a sesiune a Comisiei Mixte România - Baden-Württemberg, din 17-18 noiembrie 2015, de la Stuttgart, va constitui un bun prilej pentru identificarea de noi oportunităţi în vederea aprofundării colaborării, inclusiv a celei oferite de Strategia UE pentru Regiunea Dunării. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat dorinţa României de atragere de noi investiţii germane în ţara noastră.

Ministrul român s-a referit şi la rolul factorului uman în consolidarea acestei cooperări. Oficialii români şi germani au exprimat aprecieri referitoare la aportul comunităţii româneşti din Baden-Württemberg în plan economic, social și profesional (cu precădere în domeniul medical), Baden-Württemberg fiind unul dintre landurile cu cea mai mare concentraţie a comunităţii româneşti din Germania. Totodată, Bogdan Aurescu a subliniat rolul determinant al educaţiei în acest sens şi a exprimat mulțumiri pentru contribuţia fundamentală a Germaniei la implementarea sistemului de învăţământ profesional dual în România, inclusiv prin intermediul proiectului pilot al Școlii Profesionale Germane din Braşov.

În cadrul întâlnirii cu ministrul Peter Friedrich, a doua în acest an a celor doi oficiali, ministrul român a propus şi organizarea în 2016 a unor evenimente comune cu prilejul aniversării a 150 de ani de la urcarea pe tronul României a domnitorului Carol I, născut la castelul Sigmaringen din actualul Baden-Württemberg. De asemenea, a informat asupra stadiului operaţionalizării noului Consulat General al României de la Stuttgart, care prin serviciile sale va veni în sprijinul comunităţii de români, respectiv originari din România.

Nu în ultimul rând, Bogdan Aurescu a apreciat, împreună cu interlocutorii germani, importanţa Comisiei Mixte privind etnicii germani din România ca instrument de prezervare a identităţii minorităţii germane din România.

Ministrul de externe a avut cu interlocutorii săi și un schimb de opinii pe marginea ultimelor evoluții pe dimensiunea de politică externă a crizei refugiaților. Ministrul a exprimat solidaritate faţă de provocările generate de criza pe care Germania le are de înfruntat şi a prezentat contribuţiile de fond ale României: la misiunile FRONTEX, România fiind al doilea contributor după Germania, la bugetele UNHCR şi Programului Alimentar Mondial, respectiv sprijinul bilateral pentru Serbia şi Iordania. A subliniat totodată importanţa sprijinirii statelor din proximitatea zonelor de criza din vecinătatea sudică, ce găzduiesc refugiaţi în număr mare, respectiv a statelor de tranzit, dar şi necesitatea unor paşi hotărâţi pentru soluţionarea politică a crizelor din Siria şi Libia.

Ministrul român a discutat şi situaţia din Republica Moldova subliniind necesitatea formării cât mai rapide a unui guvern stabil, bazat pe o majoritate proeuropeană care să continue reformele în spirit european.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii