Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:33 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat MAE - Întrevederea ministrului delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, cu amb. Hynek Kmonicek, consilier prezidențial pentru relații internaționale al președintelui Republicii Cehe 29 Iunie 2015

ro

29 Jun, 2015 11:15 909 Marime text
În cadrul vizitei efectuate în Republica Cehă, ministrul delegat pentru relația cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu amb. Hynek Kmonicek, consilier prezidențial pentru relații internaționale al președintelui Republicii Cehe, Milos Zeman.

Partea română a evidențiat rolul special pe care comunitatea română din Republica Cehă, respectiv comunitatea cehă din România, îl au în dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări pe plan cultural, economic și uman și a subliniat influența pe care acestea o pot avea în consolidarea relațiilor tradiționale de prietenie româno-cehe. Totodată, a remarcat creșterea într-un ritm susținut a numărului cetățenilor români care vin să lucreze în Republica Cehă și a mulțumit, în context, autorităților de la Praga pentru asigurarea unui cadru favorabil acomodării și integrării cetățenilor români în societatea cehă.

Ministrul delegat a subliniat importanța pe care o acordă Guvernul României sprijinirii comunităților de români din afara granițelor atât în ceea ce privește păstrarea identității lor culturale, lingvistice și religioase, cât și în respectarea drepturilor lor în țările de rezidență. În același timp, a reliefat că autoritățile de la București susțin comunitățile etnice din România și a menționat că, în cursul anului trecut, Parlamentul României a stabilit ziua de 28 septembrie ca Ziua comunității cehe din România.

Amb. Hynek Kmonicek a arătat că românii din Republica Cehă formează o comunitate bine conturată și apreciată în mediul etnic ceh, caracterizat de o diversitate ridicată. A evocat contribuția reală a comunității românești la progresul economico-social al Republicii Cehe, determinată de activitățile profesionale desfășurate, precum și de eforturile românilor rezidenți în R. Cehă dedicate conservării propriului profil etnic. Oficialul ceh a subliniat că Praga acordă o atenție constantă îmbunătățirii condițiilor de muncă și de viață ale cetățenilor străini care trăiesc în R. Cehă și combaterii oricărei forme de discriminare a acestora în raport cu cetățenii cehi.   
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii