Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:25 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă - Ministerul Afacerilor Externe

ro

15 Dec, 2014 17:14 760 Marime text
Secretarul de Stat George Ciamba a participat, astăzi, 15 decembrie 2014, la reuniunea Grupului de Prieteni ai Ucrainei, organizată la Bruxelles, în marja Consiliului Afaceri Externe. Este prima reuniune a acestui format organizată după semnarea Acordului de Asociere UE-Ucraina și în contextul primei sesiuni a Consiliului de Asociere UE-Ucraina. Partea ucraineană a fost reprezentată de ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin.
Intervenţiile miniştrilor prezenți au evidențiat imperativul reformelor structurale conform Agendei de Asociere UE-Ucraina și sprijinul pentru programul de reforme care urmează să fie implementat în perioada imediat următoare de către noul guvern ucrainean. S-a apreciat că perspectiva parcursului european al Ucrainei, liber ales, a fost reconfirmată inclusiv prin rezultatele alegerilor parlamentare anticipate organizate în acest an, la 26 octombrie.
Secretarul de stat George Ciamba a reiterat susţinerea fermă pentru suveranitatea, independența şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional. Totodată, demnitarul român a subliniat necesitatea continuării parcursului european al Ucrainei, prin menținerea nivelului angajamentului european și al autorităților de la Kiev pentru acest obiectiv. A pledat pentru implementarea neîntârziată a reformelor cuprinse în Agenda de Asociere UE-Ucraina. A salutat angajamentul noului Guvern de la Kiev în acest sens, concretizat inclusiv prin adoptarea Planului de Acţiuni pentru 2015-2016. Totodată, a accentuat importanța realizării de progrese în ce privește modernizarea și reformele vizând crearea unui mediu economic și investițional transparent și previzibil până la finele anului 2015, momentul aplicării Acordului Aprofundat și Cuprinzător de Liber Schimb.
Secretarul de stat George Ciamba a reiterat disponibilitatea României de a împărtăşi din experienţa acumulată în cadrul UE şi de a sprijini Ucraina în continuarea şi implementarea pachetului de reforme politice şi macro-economice la care aceasta s-a angajat.
Reuniunea Grupului de Prieteni ai Ucrainei a avut loc într-un context politic marcat de provocări importante pentru autorităţile de la Kiev, confruntate atât cu conflictul în desfăşurare din regiunile estice, cât şi, pe plan intern, cu necesitatea implementării unui pachet solid și extins de reforme, necesare în vederea avansării parcursului european.

Informaţii suplimentare:
Grupul de Prieteni ai Ucrainei este un format de susţinere a aspiraţiilor europene ale Ucrainei, la care România a participat în mod consecvent. Până în 2010, astfel de reuniuni ale Grupului de Prieteni ai Ucrainei au avut loc ad-hoc, iar participarea a fost variabilă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii