Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:36 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - MAE salută celebrarea Zilei NATO în România 5 Aprilie 2015

ro

05 Apr, 2015 13:31 955 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, astăzi, 5 aprilie 2015, a Zilei NATO în România.
 
Aderarea la Alianța Nord-Atlantică, în aprilie 2004, a reprezentat un moment marcant în istoria ţării noastre, semnificând realizarea unui deziderat major de politică externă, care a beneficiat de întreg sprijinul societății românești.
 
Prin contribuțiile sale, România a participat la misiunile și operațiile Aliate și a adus valoare adăugată în elaborarea politicilor NATO, conturându-și în tot acest timp un profil aparte în cadrul Alianței.
 
Alianța Nord-Atlantică rămâne principalul garant al securităţii României, iar obiectivul central din perspectiva ţării noastre îl reprezintă consolidarea relevanţei şi eficacităţii NATO, ca pilon fundamental al securităţii euro-atlantice.

 În 2015, România va urmări consecvent întărirea solidarității Aliate, consolidarea relației transatlantice, precum și promovarea în continuare a valorilor euro-atlantice în vecinătate în scopul asigurării unui mediu de securitate stabil și predictibil. ‎Situația de securitate la nivel internațional și, mai ales, cea din vecinătatea estică și sudică a Alianței, impune ca NATO să se concentreze asupra dezvoltării sarcinii sale originare, cea privind apărarea colectivă.
 
Elemente de context:
În cadrul reuniunii la vârf NATO de la Praga din anul 2002, delegaţia României a primit invitaţia de aderare la Alianţa Nord-Atlantică. Această decizie istorică a reprezentat un moment de referinţă, care a marcat trecerea într-o nouă etapă – iniţierea procesului de negociere.
Data de 29 martie 2004 a consfinţit depunerea instrumentelor de ratificare de către ţara noastră la Departamentul de Stat american, SUA fiind depozitarul Tratatului Alianţei Nord-Atlantice (Washington, 1949), iar la 2 aprilie 2004 s-a desfăşurat, în cadrul reuniunii ministeriale Aliate, ceremonia arborării drapelului ţării noastre la Cartierul General al NATO.
 
În baza Legii 390/2004, începând cu anul 2005, “Ziua NATO în România” se celebrează în prima duminică a lunii aprilie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii