Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă - MAE Întrevederea ministrului Bogdan Aurescu cu ministrul irakian al afacerilor externe Ibrahim Al-Jaafari

ro

25 Sep, 2015 09:45 1036 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o întrevedere la 24 septembrie 2015 cu omologul irakian Ibrahim Al-Jaafari, în marja participării la cea de-a 70-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Șeful diplomației române a salutat nivelul foarte bun al relațiilor tradiționale româno-irakiene și a exprimat sprijinul României pentru stabilizarea Republicii Irak. De asemenea, a subliniat importanța integrității și suveranității Irakului pentru asigurarea stabilității în regiune, precum și sprijinul pe care România l-a acordat constant, de-a lungul timpului, consolidării instituționale irakiene, prin proiecte de asistență în plan bilateral și multilateral.
Ministrul Bogdan Aurescu a asigurat că România susţine continuarea procesului de reformă din Republica Irak și a menţionat disponibilitatea ţării noastre de a sprijini procesele democratice pe care le parcurge acest stat, împărtăşind din experiența României în gestionarea tranziţiei spre democraţie.
Cei doi oficiali au discutat despre aprofundarea dialogului politico-diplomatic și despre consolidarea cooperării bilaterale prin avansarea unor proiecte concrete în domenii vizând construcțiile civile, infrastructura, agricultura, energia, educația și învățământul. Au fost trecute în revistă şi proiectele pentru consolidarea și diversificarea cadrului juridic bilateral, precum și cooperarea în cadrul mecanismelor multilaterale şi al organizaţiilor internaţionale. Ministrul Bogdan Aurescu a menţionat, de asemenea, importanţa unei bune pregătiri a următoarei sesiuni a Comisiei Mixte româno-irakiene.
Referitor la situația din Orientul Mijlociu, Bogdan Aurescu a reiterat angajamentul ferm al României pentru stabilitatea regiunii, pentru păstrarea integrității teritoriale a statelor din zonă și pentru combaterea terorismului internațional. În context, ministrul afacerilor externe a prezentat inițiativa României, susținută de Spania, privind crearea unei Curți Internaționale împotriva Terorismului, inițiativă primită cu deosebit interes de omologul irakian. Ministrul Ibrahim Al-Jaafari a mulțumit României pentru susținerea acordată ţării sale în lupta contra Daesh, precum și pentru sprijinul constant acordat de România în procesul de reconstrucție şi dezvoltare a Irakului. 
 Cei doi miniştri de externe au convenit menţinerea susţinută a dialogului bilateral prin continuarea schimbului de vizite la București şi Bagdad și a consultărilor bilaterale.  
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii