Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cea de-a XV-a reuniune a Comisiei Mixte guvernamentale româno-germane pentru probleme ale etnicilor germani din România

ro

08 Oct, 2011 23:52 690 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a participat, în calitate de co-preşedinte al părţii române, la cea de-a XV-a reuniune a Comisiei Mixte guvernamentale româno - germane pentru probleme ale etnicilor germani din România, care s-a desfăşurat la Berlin, în perioada 6-7 octombrie 2011. Partea germană a fost condusă de Christoph Bergner, secretar de stat parlamentar la Ministerul federal de Interne al Republicii Federale Germania şi Împuternicit al Guvernului federal pentru Problemele Imigranţilor de Origine Germană şi Minorităţi Naţionale.

Comisia a avut un schimb substanţial de opinii referitor la sprijinul acordat minorităţii germane din România în perioada septembrie 2010 (data desfăşurării ultimei reuniuni) - octombrie 2011. De asemenea, părţile au discutat şi convenit proiectele ce vor fi derulate în intervalul 2011 - 2012. Reuniunea Comisiei Mixte se înscrie în dinamica pozitivă a relaţiei româno-germane, marcată de un ritm intens şi substanţial al dialogului bilateral, cu efecte pozitive în plan politic şi economic, survenind la doar o zi după încheierea vizitei oficiale a ministrului român al Afacerilor Externe Teodor Baconschi în R. F. Germania.

La propunerea secretarului de stat român, părţile au fost de acord să marcheze în 2012 sărbătorirea a 20 de ani de la crearea Comisiei mixte guvernamentale, potrivit articolelor 15 şi 16 ale Tratatului dintre România şi Republica Federală Germania privind colaborarea prietenoasă şi parteneriatul în Europa. Bogdan Aurescu a arătat că aceste aniversări reprezintă momente de o încărcătură aparte, marcând două decenii de colaborare aprofundată şi încredere reciprocă: „colaborarea româno-germană privind problematica minorităţii germane din România reprezintă un model de abordare în spirit european". „Relaţia românilor cu saşii şi şvabii din Transilvania, Banat şi Bucovina a dobândit de-a lungul istoriei comune de peste opt secole şi o încărcătură sentimentală, datorită convieţuirii paşnice, a recunoaşterii şi aprecierii contribuţiei lor la evoluţia economico-socială a României", a declarat secretarul de stat Bogdan Aurescu.

La finalul lucrărilor a fost semnat Protocolul celei de-a XV-a sesiuni a Comisiei Mixte Guvernamentale Româno - Germane pentru Probleme ale Etnicilor Germani din România. Una dintre prevederile acestuia se referă la importanţa pe care minoritatea germană din România o acordă aderării României la spaţiul Schengen, în cel mai scurt timp, fiind consemnat apelul minorității germane din România către guvernul de la Berlin pentru a continua să susţină ferm şi consecvent acest obiectiv al României.

De asemenea, părţile s-au angajat să susţină, şi pe mai departe, prin eforturi comune, măsurile concrete de sprijinire a proiectelor care servesc păstrării, punerii în valoare şi dezvoltării identităţii culturale, lingvistice şi spirituale a minorităţii germane din România şi a patrimoniului cultural al acesteia. Prevederile Protocolului reconfirmă disponibilitatea părţilor de a susţine programele în domeniile învăţământului, culturii, dar şi în planul asistenţei sociale şi al dezvoltării economice realizate în cadrul cooperării româno-germane.

Partea germană a exprimat aprecierea sa pentru deschiderea deosebită manifestată de partea română în cadrul discuţiilor privind situaţia învăţământului în limba germană din România şi pentru consolidarea calităţii învăţământului în limba germană şi a studiului limbii germane, la toate nivelurile sistemului de învăţământ din România.

Informaţii suplimentare

Comisia a fost înfiinţată în mai 1992, ca instrument de aplicare a prevederilor articolelor 15 şi 16 ale Tratatului dintre România şi Republica Federală Germania privind colaborarea şi parteneriatul în Europa, referitoare la tratamentul minorităţii germane din România.

Lucrările Comisiei au loc anual, alternativ în România şi Germania. Delegaţia română este formată din reprezentanţi ai instituţiilor implicate în realizarea proiectelor incluse în Protocoalele Comisiei: Forumul Democrat al Germanilor din România, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi prefecţii din judeţele în care trăiesc comunităţi semnificative de etnici germani.

De-a lungul celor 19 ani de la înfiinţare, Comisia a avut o contribuţie substanţială la consolidarea relaţiilor româno-germane şi la îmbunătăţirea situaţiei etnicilor germani din România.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii