Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:23 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aniversarea a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Georgia

ro

26 Jun, 2012 00:02 816 Marime text

Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, astăzi, 25 iunie 2012, a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice cu Georgia.

Pe parcursul acestor două decenii, relaţiile dintre România şi Georgia au evoluat amplu şi în toate domeniile. Astăzi, parteneriatul dintre Bucureşti şi Tbilisi are perspective noi de aprofundare, susţinute ferm de opţiunile autorităţilor georgiene de integrare europeană şi euro-atlantică. Un obiectiv important rămâne punerea în valoare a poziţiei Georgiei de ţară de tranzit al resurselor energetice din Caucaz şi Asia Centrală în cadrul proiectului Interconectorului Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria (AGRI), în care România şi Georgia sunt partenere.

România sprijină dezvoltările democratice, precum şi aspiraţiile europene şi euro-atlantice ale Georgiei, în plan bilateral şi în cadrul Noului Grup de Prieteni ai Georgiei, dar şi în alte iniţiative şi formate de cooperare, atât sub egida UE şi NATO, cât şi la nivel regional.

Semnificative în acest sens au fost primele semnale şi demersuri de sprijin întreprinse de România pentru procesul de reformă instituţională şi tranziţie democratică ale Georgiei, materializate prin acţiuni cu un simbolism specific. Astfel, urmare alegerilor democratice din 4 ianuarie 2004, ministrul român de externe a fost primul oficial de rang înalt, reprezentând comunitatea democratică internaţională, care a întreprins o vizită la Tbilisi. Totodată, în anul 2005, România a coordonat o misiune internaţională de asistenţă democratică în Georgia, organizată sub egida Comunităţii Democraţiilor. În plus, la Summit-ul NATO de la Bucureşti, din 2008, Georgia a obţinut perspectiva aderării la Alianţa Nord-Atlantică.

România se pronunţă constant pentru respectarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei în frontierele ei internaţional recunoscute, având o contribuţie semnificativă la Misiunea de Monitorizare a Uniunii Europene (EUMM) în această ţară, contingentul românesc din EUMM fiind cel mai numeros dintre cele ale statelor membre UE participante.

România va rămâne şi pe mai departe un susţinător puternic al Georgiei în eforturile sale de integrare europeană şi euro-atlantică, fiind permanent pregătită să împărtăşească expertiza sa relevantă în acest sens partenerilor georgieni.

Informaţii suplimentare

Georgia şi-a stabilit independenţa în anul 1991. Guvernul României a salutat, la 27 august 1991, Declaraţia Parlamentului Georgiei privind restabilirea independenţei de stat şi şi-a exprimat disponibilitatea de a dezvolta relaţii prieteneşti şi de colaborare cu Georgia, pe baza Cartei ONU şi a principiilor dreptului internaţional.

Relaţiile dintre România şi Georgia au fost marcate de contribuţia semnificativă a cărturarului şi omului de cultură de origine georgiană Antim Ivireanu.

Sunt în derulare activităţi vizând realizarea proiectului Interconectorului de gaze naturale lichefiate Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria (AGRI).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii