Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:06 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ana Birchall România va sprijini eforturile Republicii Moldova în parcursul ei european, însă sunt necesare argumente pe care le pot oferi numai progresele pe calea reformelor ale fraților noștri de peste Prut

ro

23 Mar, 2017 17:11 1617 Marime text
Joi, 23 martie a.c., a avut loc, la Piatra Neamț, întâlnirea bilaterală a guvernelor României și Republicii Moldova. Cu ocazia ședinței comune au avut loc întâlniri bilaterale între premierul Sorin Grindeanu și omologul său Pavel Filip, precum și între miniștrii din Guvernul României și omologii din Guvernul Republicii Moldova. În cadrul ședinței comune au fost abordate teme de interes comun, printre care proiecte din domeniile economic, energetic, al educației, finanțelor, justiției, al afacerilor interne și al afacerilor europene.

În marja ședinței guvernamentale comune, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a avut o întrevedere cu vice-ministrul pentru afaceri externe și integrare europeană din Guvernul Republicii Moldova, Lilian Darii. Printre temele abordate în acest context s-au numărat cooperarea bilaterală, parcursul european al Republicii Moldova, tematica de securitate – inclusiv cooperarea în domeniul securității cibernetice, precum și dialogul inter-ministerial în domeniul afacerilor europene.

„Atât în urma ședinței comune de guvern, cât și după întrevederea cu omologul meu Lilian Darii, am convenit asupra organizării celei de-a patra reuniuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale România – Republica Moldova pentru Integrare Europeană, la Chișinău, eveniment ce urmează a avea loc în perioada imediat următoare. Avem în vedere abordarea acelor domenii care influențează direct relația Republica Moldova – Uniunea Europeană, respectiv sprijinul politic și tehnic necesar pentru parcursul european al Republicii Moldova, pregătirea personalului, susținerea pentru reforme și capacități administrative, schimburi de experiență în domeniul politicii externe și alte domenii considerate de interes prioritar în vederea aplicării Acordului de Asociere și a Acordului de liber schimb (DCFTA) și a susținerii cooperării transfrontaliere”, a punctat Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Ana Birchall a subliniat că eforturile Republicii Moldova în direcția integrării europene trebuie continuate într-un ritm susținut, mai ales în actualul context european complicat. “Anul 2017 este hotărâtor pentru parcursul Republicii Moldova în anii următori și, în același timp, este un an marcat de provocări. De modul cum va acționa acest guvern va depinde șansa de a avea un nou guvern pro-european la Chișinău după alegerile din 2018, care să poată marca debutul unei faze superioare în relațiile cu UE, în mandatul Președinției române a UE în primul semestru din 2019. Rolul esențial în recâștigarea credibilității interne și externe revine Chișinăului. Din punctul nostru de vedere, realizarea obiectivelor de către Republica Moldova ar însemna asigurarea unui salt calitativ convingător în procesul de reforme și, în același timp, un mesaj credibil pentru populație, în perspectiva alegerilor parlamentare din 2018. România va sprijini eforturile Republicii Moldova în parcursul ei european, însă sunt necesare argumente pe care le pot oferi numai progresele pe calea reformelor ale fraților noștri de peste Prut”, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

„În cadrul UE, România va continua să acționeze pentru menținerea angajamentului Uniunii și al Statelor Membre față de parcursul european al Chișinăului, pentru operaționalizarea cât mai rapidă a asistenței financiare a UE pentru Republica Moldova, pentru explorarea de opțiuni alternative de sprijin, precum și în direcția implementării unor proiecte palpabile pentru cetățeni, precum reducerea tarifelor de roaming cu Europa, micșorarea taxelor pentru transferurile bancare cu UE și stimularea creșterii investițiilor europene în Republica Moldova”, a adăugat Ana Birchall în cadrul întrevederii cu Lilian Darii.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii