Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:26 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

130 de ani de relatii diplomatice romano-italiene

ro

30 Nov, 2009 17:51 898 Marime text

130 de ani de relaţii diplomatice româno-italiene

Conferinţa comună de presă

Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Mazuru a participat, alături de Mario Cospito, ambasadorul Italiei la Bucureşti, la o conferinţă de presă organizată astăzi la sediul Ambasadei Italiei, în contextul împlinirii a 130 de ani de relaţii diplomatice româno - italiene.

Prezenţa unei importante comunităţi româneşti în Italia, precum şi a numeroşilor oameni de afaceri italieni în România, conferă relaţiilor bilaterale o trăsătură definitorie. În acest context, o prioritate deosebită a celor două diplomaţii constă în sprijinirea comunităţii de români în Italia, respectiv a celei italiene în România.

Secretarul de stat Bogdan Mazuru a evocat excelentele relaţii între România şi Italia şi a subliniat că „nu sunt multe ţări cu care România are relaţii mai profunde şi mai solide de prietenie, decât cu Italia. Doresc să mă refer la ceea ce reprezintă relaţia româno-italiană în prezent, mai precis la trei componente: cea politică, ce include parteneriatul strategic bilateral încheiat în 1997, viziunea comună asupra Europei şi convergenţa aproape totală în ceea ce priveşte temele europene, dar şi componenta economică şi cea  socială”. De asemenea, Bogdan Mazuru a subliniat că în anul 2010, se va desfăşura, la Bucureşti, cea de-a doua ediţie a Summit-ului interguvernamental româno-italian.

În ceea ce priveşte cooperarea economică, demnitarul român a apreciat prezenţa puternică a investitorilor italieni în economia românească şi a accentuat că „există premisele necesare ale dezvoltării în continuare a acestor relaţii, în domenii precum agricultură, energie, transporturi sau turism”. Din punct de vedere social, Bogdan Mazuru a subliniat că prezenţa unei importante comunităţi de români în Italia şi a uneia italiene în România „reprezintă, poate, baza cea mai solidă dintre România şi Italia”.

Ambasadorul Italiei la Bucureşti, ES Mario Cospito, a realizat un scurt istoric al relaţiilor bilaterale dintre Italia şi România, subliniind că stabilirea de relaţii diplomatice între cele două ţări în 1879, „a marcat o apropiere istorică bazată pe rădăcini culturale comune”.

Ambasadorul italian a accentuat faptul că multiplele niveluri la care cele două ţări colaborează în prezent sunt consecinţa unui proces constant de cooperare reciprocă iar domeniul economic este unul de excelenţă: „pentru întreprinderile italiene, România a devenit un  fel de a doua patrie; acest proces de schimburi economice a întărit pe de o parte întreprinderile italiene iar pe de altă parte a consolidat economia română”

Cei doi demnitari au trecut în revistă evenimentele pe care Ministerul Afacerilor Externe şi Ambasada Italiei le vor organiza în perioada următoare, pentru marcarea, într-un mod festiv, ai celor 130 de ani de relaţii diplomatice:

-         30 noiembrie 2009: concert de muzică clasică, organizat de Ambasada Italiei, la Muzeul Naţional de Artă al României – sala „Auditorium”. Concertul va fi susţinut de muzicieni din cadrul Academiei Naţionale italiene de muzică „Santa Cecilia”;

-         9 decembrie 2009: expoziţie de modă (noduri de cravată) organizată de Ambasada Italiei, la Muzeul Naţional de Artă al României;

-         10 decembrie 2009: expoziţie şi prezentare power point de documente diplomatice, care vor puncta cele mai importante momente ale relaţiilor bilaterale româno-italiene, organizate de Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Ambasada Italiei la Bucureşti, la sediul MAE.

În acelaşi context al celebrării 130 de ani de relaţii diplomatice româno – italiene, Ambasada României la Roma va organiza pe 2 decembrie 2009, sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe italian, al Primăriei din Roma, al Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional din România şi al Radiodifuziunii Române, un concert extraordinar de muzică clasică, urmat de o recepţie oficială oferită oficialităţilor italiene şi corpului diplomatic acreditat în capitala Italiei.

Evenimentul cultural, susţinut de Orchestra Naţională a Radiodifuziunii Române la Sala Giuseppe Sinopoli – Auditorium „Parco della Musica” din Roma, una dintre cele mai prestigioase locaţii din capitalia Italiei, va avea ca obiectiv promovarea prin muzică a coeziunii culturale româno-italiene şi va beneficia de prezenţa unui public diversificat.

Concertul va fi dirijat de maestrul Radu Popa, artist de renume internaţional iar soliştii vor fi violonistul Alexandu Tomescu -  care va interpreta cu vioara Stradivarius Elden Voicu şi care are în palmares peste 100 de premii naţionale şi 26 de distincţii internaţionale, şi Horia Mihail - pianist care a susţinut peste 2000 de concerte în România.

Programul concertului va include opere muzicale ale unor compozitori de prestigiu internaţional, cum ar fi Ludwig F. Mendelssohn, Gioacchino A. Rossigni, Martian Negrea, George Enescu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii