Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:37 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Încă o zi de căldură Meteorologii anunţă o schimbare radicală în Dobrogea

ro

30 Jul, 2015 07:45 2345 Marime text
 
Cu fiecare zi ce trece, seceta se accentuează iar canicula devine tot mai greu de suportat. Armata a sărit în ajutorul oamenilor din Gorj şi le duce apă. Disperare este şi în Ialomiţa, unde culturile se usucă pe câmp. Seceta a afectat şi Dunărea. Apele au scăzut atât de mult încât în mijlocul fluviului au apărut insuliţe. Specialiştii în meteorologie spun că temperaturile sunt sufocante, însă anunţă schimbări majore pentru zilele următoare. 

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis un cod portocaliu şi unul galben de caniculă pentru zilele de 29 si 30 iulie. Astăzi se anunţă cea mai călduroasă zi de până acum.

„În cea mai mare parte din ţară, aerul e irespirabil şi acum. Indicele de temperatură- umezeală a atins şi depăşit pragul critic de 80 de unităţi în vestul, sudul şi estul ţării. Sunt 38 de grade la Bechet, multe valori de 36-37 de grade în sudul Olteniei şi al Munteniei, 33 de grade la Sf. Gheorghe-Covasna (o temperatură aproape record pentru zonă), 36 la Bucureşti, la Focşani sunt peste 35 grade. Temperaturile se resimt ca la 40-43-46 grade în zona Giurgiu unde umiditatea din aer e mai ridicată, peste 40%. Vom avea pentru joi în vigoare avertizare cod galben şi portocaliu pentru partea sudică şi de est a ţării. Probabilitatea de a se atinge şi depăşi uşor 40 grade spre Lunca Dunării şi în special zona Giurgiu-Olteniţa-Călăraşi e foarte mare. Dacă azi la 37-38 grade, cu umiditatea care nu e foarte ridicată, se resimt mai mult de 45 grade, mâine cu siguranţă temperatura resimţită va urca mult. Nu este exclus şi la peste 50 grade la nivelul pământului", a spus meteorologul Romica Jurca pentru România TV.

Vremea se menţine caniculară până la finalul săptămânii, când temperaturile vor scădea, iar ploile şi chiar furtunile îşi vor face apariţia. General Emil Străianu, specialist radiolocaţie, anunţă fenomente extreme pentru zilele următoare.

„În contextul schimbărilor meteo la nivel global, vedem cu toţii că în fiecare an aceste maxime sunt mai mari. Toate măsurătorile specialiştilor în fizica solului arată că suntem într-o etapă în care încălzirea la nivel global este în creştere. Ne aşteptăm la mari fenomene din zona extremelor. Aceste călduri, temperaturi ridicate vor avea în perioada următoare şi sincope cu temperaturi scăzute, foarte mici, de 10-15 grade de la o zi la alta, care vor putea produce fenomene meteo extreme: vijelii, ploi, grindină", a spus Străianu.

Prognoza pentru zilele următoare anunţă într-adevăr temperaturi mai scăzute, vijelii şi grindină.

„Fenomenele de instabilitate ce vor începe vor fi violente, norii încep să se manifeste la momente de timp când temperaturile sunt ridicate. Averse, cu caracter torenţial, vijelii, descărcări electrice, căderi de grindină.  Cantităţile de apă şi grindina îşi vor face apariţia în jumătatea de est a Transilvaniei, în zona Carpaţilor Orientali, în mare parte a Carpaţilor Meridionali. Va ploua, mâine seară, şi pe dealurile şi Sudul Moldovei, dar  şi Nordul Munteniei. Mâine noapte şi poimine urmează să fie prezente, tot urâte ca mod de manifestare, în aceeleaşi zone şi abia vineri spre sâmbătă să ajungă şi în Dobrogea.

Sistemul frontal ce va genera astfel de manifestări va aduce cu el şi un aer mai rece şi trebuie să ne mobilizăm să suportăm canicula, pentru că nu mai e mult până se va răcori vremea. O răcorire este de aşteptat de joi, în a doua parte a zilei. Parţial, până seara şi în Transilvania mai scad temperaturile. Scăderea pentru ziua de vineri pentru S şi S-E ţării: Oltenia, Muntenia, Sudul Moldovei, Dobrogea ar fi cu maxime încă peste 30 de grade, 32-34 grade, iar în Lunca Dunării vineri vor fi 35-36 , urmând ca sâmbătă chiar să respirăm", a spus Jurca.

PROGNOZA METEO

Astăzi, vremea caniculară va persista în cea mai mare parte a Olteniei, în Muntenia, în centrul şi sudul Moldovei şi în vestul  Dobrogei, unde disconfortul termic va rămâne accentuat, în timp ce în restul ţării valorile termice vor scădea uşor faţă de intervalul precedent. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, îndeosebi după-amiaza şi noaptea, în zonele montane şi submontane, în centrul şi nord-estul teritoriului, unde local se vor semnala averse, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, ce pot lua şi aspect de vijelie. Izolat, cantităţile de apă vor fi însemnate şi va cădea grindină. În restul teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse şi la cote mai reduse. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 25...26 de grade în Maramureş şi nordul extrem al Moldovei şi 38...39 de grade în Câmpia Română, posibil 40 de grade cu totul izolat în Lunca Dunării.



Sursa: România TV


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii