Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:29 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Județele Constanța și Tulcea. Alertă Cod Galben. Ce spun meteorologii. Este posibil pentru Dobrogea să se emită alerta Cod Portocaliu

ro

29 Jun, 2017 03:34 6838 Marime text
Administrația Națională de Meteorologie a emis alerta Cod Galben pentru cea mai mare parte a țării, și Cod Portocaliu pentru zona județeleor Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinți, și Caraș Severin.

Potrivit specialiștilor de la ANM vor fi valuri de căldură și disconfort termic accentuat

În zona pentru care meteorologii au emis alerta Cod Galben, astăzi, valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării.

Disconfortul termic va fi accentuat - indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi.

Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 34...36 de grade, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade, îndeosebi în regiunile extracarpatice.
 
Alerta Cod Portolcaliu este emisă pentru județele Dolj, Olt și Teleorman și în zona joasă de relief a județelor Caraș-Severin și Mehedinți se vor atinge local maxime termice de 37...39 de grade și pe arii restrânse de 40 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

În regiunile nord-vestice și nordice, precum și la munte, mai ales în orele serii și ale nopții, instabilitatea atmosferică se va accentua și se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină.

Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne a anunțat, la Comandamentul de caniculă de aseară, că meteorologii iau în calcul emiterea unui Cod Rosu de caniculă în Oltenia si Muntenia, unde se anticipează că temperaturile vor ajunge la valori de 40 - 42 de grade Celsius și, posibil, izolat, pana la 43 de grade.


"Mâine - astăzi NR - vom actualiza, să spunem, atenționarea meteorologică de Cod Portocaliu, prin extinderea regiunilor ce se vor afla sub incidența Codului portocaliu în jumătatea sudică a țării, respectiv în Oltenia, sudul Banatului, în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei.

Pentru sâmbătă ne vom extinde cu Codul portocaliu și în toata zona Moldovei, pentru că temperaturile în aceste regiuni vor fi situate între 36 - 39 de grade, posibil izolat 40 de grade, iar indicele de disconfort termic va fi deosebit de accentuat: peste 80 de unitati, chiar 83", a explicat oficialul ANM.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii