Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:18 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cod portocaliu de grindină, vijelii şi ploi torenţiale. Care sunt judeţele afectate

ro

24 May, 2016 23:59 1336 Marime text
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, astăzi, o atenţionare nowcasting cod portocaliu de furtuni, valabilă în mai multe zone din ţară. Între orele 20:20 si 22:30, avertizarea a vizat jumătatea de est a judeţului Bacău şi a judeţului Neamț și nord-vestul jud. Iași, inclusiv localitățile Rediu, Lețcani, Dumeşti, Romaneşti și Podu Iloaiei unde s-au semnalat local averse ce vor atinge și depăși 35..40 l/mp, intensificări de scurtă durată ale vântului, frecvente descărcări electrice.
 
Între orele 21:35 și 23:00, în  zona de câmpie a județului Timiș, îndeosebi partea vestică s-au semnalat grindină de dimensiuni mici şi descărcări electrice, cantități de precipitații ce vor depăși 20 l/mp şi intensificări de scurtă durată ale vântului.
 
Potrivit meteorologilor, în intervalul 24 mai, ora 15,00 — 25 mai, ora 21,00, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată în cea mai mare parte a țării. Astfel, se vor înregistra averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua aspect de vijelie și pe arii restrânse grindină.
 
În Moldova, Dobrogea, Transilvania, Maramureș, nordul și estul Munteniei, precum și în zona de munte, cantitățile de apă vor depăși local 20 — 25 l/mp și izolat, cu precădere în Carpații Orientali, 50 — 70 l/mp. Totodată, în în această noapte, până spre dimineaţă, vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice se vor semnala cu o intensitate mai mare și în centrul și sudul Munteniei, inclusiv în zona municipiului București.

De asemenea, hidrologii au emis, aseară, o avertizare Cod roșu de inundații pentru râurile din bazinul hidrografic Milcov (județul Vrancea), care va expira mâine dimineaţă, la ora 9,00.
 
 
Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), în perioada 24.05.2016, ora 20,20 — 25.05.2016, ora 9,00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor în curs, prognozate și propagării, se vor produce în continuare scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu efecte de inundații locale și creșteri rapide de debite și niveluri cu depășiri ale Cotelor de pericol pe râurile din bazinul hidrografic Milcov, județul Vrancea.
 
De asemenea, hidrologii au instituit Cod portocaliu de inundații în bazinele hidrografice Jijia — bazin superior, Sitna, Miletin, Bahlui — bazin superior și afluenți, afluenții mici ai râului Siret aferenți sectorului s.h. Lespezi — s.h. Drăgești.
 
Astfel, în intervalul 24.05.2016, ora 21,30 — 25.05.2016, ora 6,00, în urma precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu posibile efecte de inundații locale și creșteri rapide de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de inundație în bazinele Jijia — bazin superior, Sitna (județul Botoșani), Miletin (județele Botoșani și Iași), Bahlui — bazin superior și afluenți (județul Iași), afluenții mici ai râului Siret aferenți sectorului s.h. Lespezi — s.h. Drăgești (județele Iași, Neamț și Bacău).
 
INHGA arată că fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinele hidrografice Miletin și în bazinul superior al râului Bahlui. În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, institutul va actualiza prognoza hidrologică.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii