Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:24 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

“Este esenţial ca pe piaţa muncii să fie introduşi cât mai mulţi tineri” - consideră ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, Florin Jianu -

ro

05 Dec, 2014 00:00 2012 Marime text
Schema de ajutor de minimis “Locuri de muncă subvenţionate”, lansată de Departamentul pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism, este un program cu finanţare europeană nerambursabilă, în valoare de circa 40 de milioane de euro. Este un program care-şi propune să încadreze în muncă aproximativ 6.400 de tineri absolvenţi, promoţia 2014, atât cu studii medii, cât şi cu studii superioare. Detalii despre acest proiect-pilot – aflat în plină desfăşurare, în premieră în România – ne oferă ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Florin Jianu.    

* Ce aduce nou acest proiect european?

Programul a pornit de la o idee comună, a mea şi a ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, pentru a susţine tinerii absolvenţi – pe de o parte – şi pentru a susţine întreprinderile mici şi mijlocii, pe de altă parte. În general, întreprinzătorii se feresc să angajeze un tânăr absolvent. Ei cer experienţă, iar pentru un tânăr absolvent este dificil să vină de pe băncile şcolii cu experienţa necesară. Astfel că am gândit acest program, prin care orice nou absolvent care se angajează are salariul susţinut din fonduri europene, fie că vorbim despre absolvenţi de liceu (unde salariul net susţinut este de 900 lei pe lună, pe o perioadă cuprinsă între 6 şi 12 luni), fie că sunt absolvenţi de studii superioare (un de salariul net lunar este de 1.300 de lei, pentru acelaşi interval de timp). În perioada respectivă, acel absolvent devine productiv pentru compania care l-a angajat, fiind un câştig atât pentru firmă – deoarece salariul este plătit din fonduri europene - cât şi pentru tânărul absolvent, care capătă experienţă.

* Proiectul este implementat la nivel de ţară în toate cele opt regiuni de dezvoltare, dintre care unele au rata şomajului mai scăzută, iar în altele şomajul este foarte mare. Până acum, deja au fost angajaţi prin acest proiect circa 1.200 de tineri absolvenţi...

Aşa este, însă aici vorbim despre o abordare unitară la nivel naţional şi de şanse egale pentru tinerii absolvenţi, indiferent din ce zonă a ţării ar proveni. Important este ca, prin acest program, să creăm un precedent pentru fondurile din perioada 2014 – 2020, iar ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut cu ministrul Fondurilor Europene acest tip de program va continua în anii viitori, ceea ce este un lucru îmbucurător. Este şi un semnal puternic pentru mediul de afaceri, că are la dispoziţie încă un instrument de sprijin.

* La nivelul fiecărei regiuni există o ţintă de 800 de tineri absolvenţi care ar trebui să fie angajaţi prin acest program până la expirarea perioadei de înscriere, care înţeleg că s-a prelungit...    

Da, perioada o să fie prelungită cât va fi posibil prin POSDRU, adică până la finalul anului 2015, astfel încât acest concept să continue. Iar în acest proiect vor intra şi absolvenţii de anul viitor şi chiar până în 2020, pentru că programul urmează să fie şi în următorul exerciţiu financiar, 2014 – 2020.

* Dintre cele 800 de locuri pentru fiecare regiune de dezvoltare, 300 sunt pentru studii medii, iar 500 pentru tineri absolvenţi de studii superioare. Consideraţi că se vor atinge aceste cifre?

Rezultatele de până acum arată că există o apetenţă pentru acest program, iar noi suntem optimişti că vor fi atinse obiectivele urmărite. Însă, chiar şi dacă nu se va ajunge la numărul maxim, important este că se va crea o obişnuinţă atât a întreprinzătorului, cât şi a absolventului să caute şi să utillizeze astfel de instrumente. M-am întâlnit cu întrprinzătorii, am fost şi în aproape toate centrele universitare din România şi am semnat zeci de protocoale pentru a promova programul, astfel încât, pas cu pas, să ajungem la îndeplinirea obiectivelor.

* Acest program va ajuta la scăderea şomajului în rândul tinerilor?

Da, acest program va contribui la scăderea ratei şomajului, dar nu numai acesta, ci toate tipurile de instrumente care susţin angajarea. Noi mai avem şi alte programe puse la dispoziţia întreprinzătorilor, cum ar fi programul SRL–D (debutant) care a creat, până acum, 16.669 de companii şi aproximativ 30.000 de locuri de muncă. Un alt program foarte interesant pe care l-am lansat şi care e legat de locurile de muncă subvenţionate este România Start-Up, un program de 150 de milioane de euro, care susţine tinerii din faza de educaţie, tinerii din liceu şi merge spre faza de finanţare a afacerilor acestora (este vorba despre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani, dar şi peste 25 de ani), antreprenoriatul fiind printre ceea ce la nivel european şi tehnic poartă numele de “măsuri active de ocupare”.

* Ce trebuie să facă un tânăr care doreşte să se înscrie în schema de ajutor de minimis despre care am vorbit?

Paşii de urmat sunt extrem de simpli, iar posibilităţile sunt multiple. Orice tânăr absolvent poate intra pe site-ul imm.gov.ro şi vedea proiectul, se poate adresa oficiului teritorial la care este arondat, poate face o simplă aplicaţie online, îşi poate el găsi angajatorul sau poate accesa baza de date aflată pe imm.gov.ro pentru a-şi găsi un angajator potrivit, deci paleta este extrem de larga, procedura este foarte simplă, formularele sunt şi ele extrem de simplu de completat. Procedura este similară şi pentru angajatori, firmele care doresc să se înscrie o pot face, nu sunt foarte multe sarcini de îndeplinit, există doar obligativitatea ca locul de muncă creat prin acest program să fie menţinut pe o perioadă de timp similară celei pentru care a primit subvenţia, dar aici este vorba despre locul de muncă, nu de persoana angajată. Astfel că, dacă se întâmplă ca un tânăr absolvent să nu corespundă exigenţelor postului, el trebuie să fie înlocuit cu un alt absolvent din promoţia 2014, în aceleaşi condiţii. Pentru că trebuie îndeplinit scopul programului.

* Cât de benefică este prezenţa cât mai multor tineri pe piaţa muncii?

Este esenţial ca pe piaţa muncii să fie introduşi cât mai mulţi tineri. Ei vin cu un nou tip de pregătire, în care instrumentele IT şi inovarea sunt pe primele locuri. De asemenea, tinerii vin cu un alt tip de energie într-o companie, care poate fi benefică întregii firme. De regulă, tinerii aduc plusvaloare, ei fiind conectaţi la tot ceea ce se întâmplă în mediul online, ori în zonele tehnice. Acestea cred că sunt atu-urile tinerilor. O economie care absoarbe cât mai mulţi tineri este o economie modernă, adecvată zilelor noastre.

Daniel Neguţ
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii