Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:45 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Veste bună pentru consumatori! Vor primi despăgubiri în cazul penelor de curent (document)

ro

19 Apr, 2016 13:54 5477 Marime text
 
Conform unui ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare  în Domeniul Energiei (ANRE) publicat în Monitorul Oficial, operatorii de distribuţie a energiei electrice sunt obligaţi să acorde compensaţii între 30 şi 300 de lei pentru întreruperile planificate în alimentarea cu energie electrică ce depăşesc opt ore.
 
Potrivit Ordinului publicat în Monitorul Oficial ieri privind aprobarea standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice emisă de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, având în vedere prevederile art.44.alin. (2) şi ale art.45 alin. (1) lit. a) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul prevederilor art.9 alin. (1) lit. h) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizare şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare  în Domeniul Energiei a emis acest ordin prin care potrivit Articolului 1 se aprobă Standardul de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, potrivit Articolului 2, la data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 28-2007 privind aprobarea Standardului de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 760 din 9 noiembrie 2007, conform Articolului 3, operatorii economici din sectorul energiei electrice duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor acestui ordin.
 
Iată care sunt compensaţiile acordate de operatorul de distribuţie utilizatorilor pentru nerespectarea indicatorilor de continuitate în alimentarea cu energie electrică:
 
- În cazul serviciului de restabilire a alimentării după o întrerupere neplanificată termenul maxim stabilit de la data intrării în vigoare până la data de 31 decembrie 2018: 8 ore - mediu urban, în condiţii normale de vreme; 18 ore – mediu rural, în condiţii normale de vreme; 48 ore – în condiţii meteorologice deosebite, iar începând cu data de 1 ianuarie 2019: 6 ore - mediu urban, în condiţii normale de vreme, 4 ore – municipii reşedinţă de judeţ, în condiţii normale de vreme; 12 ore – mediu rural, în condiţii normale de vreme; 48 ore – în condiţii meteorologice deosebite. Pentru toate aceste intervale de timp, compensaţiile acordate vor fi după cum urmează: 300 lei/depăşirea la 110 kV, 200 lei/ depăşire la medie tensiune (MT) şi 30 lei/ depăşire la joasă tensiune (JT).
 
- Pentru serviciul de restabilire a alimentării după o întrerupere planificată de 8 ore indiferent de zonă compensaţiile vor fi următoarele: 300 lei/depăşirea la 110 kV, 200 lei/ depăşire la MT şi 30 lei/ depăşire la JT.
 
- În cazul în care numărul întreruperilor lungi neplanificate ce afectează un loc de consum şi/ sau de producere racordat la reţelele electrice de JT, în intervalul 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020: 12 întreruperi - mediu urban; 24 de întreruperi – mediul rural, în intervalul 1 ianuarie 2021 + 321 decembrie 2022: 8 întreruperi- mediul urban; 16 întreruperi – mediu rural, iar înncepând cu 1 ianuarie 2023: 8 întreruperi – indiferent de zonă. Astfel, pentru acestea compensaţia va fi de 30 lei pentru depăşire la  joasă tensiune (JT).
 
- Numărul întreruperilor lungi neplanificate ce afectează un loc de consum şi/ sau de producere racordat la reţelele electrice de înaltă tensiune (IT) sau medie tensiune (MT), începâînd cu 1 ianuarie 2019, la 3 întreruperi indiferent de zonă compensaţiile vor fi de 300 lei pentru depăşirea la 110 kV şi 200 lei pentru depăşirea la MT.
 
- De asemenea, în cazul numărului întreruperilor lungi planificate, la 4 întreruperi în mediul urban şi la 8 întreruperi în mediul rural compensaţiile vor fi următoarele: 300 lei în cazul depăşirii a 110 kV, 200 lei pentru depăşirea la MT şi 30 lei pentru depăşirea la JT.
 
Pentru a putea citi care sunt compensaţiile acordate de operatorul de distribuţie utilizatorilor pentru nerespectarea indicatorilor de calitate tehnică a energiei electrice şi a indicatorilor de calitate comercială a serviciului de distribuţie, dar şi alte detalii din Ordinul publicat în Monitorul oficial, accesaţi secţiunea „Documente”. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii