Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:37 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hotărârea nr.130 pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind drepturile de transport ale poliţiştilor, elevilor şi studenţilor din instituţiile de învăţământ pentru formarea poliţiştilor

ro

05 Apr, 2013 17:54 3653 Marime text
ACT EMIS DE: Guvernul Romaniei
ACT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 190 din 04 aprilie 2013


În temeiul art. 108 din Constituţie, republicată,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Articolul I

Hotărârea Guvernului nr. 1.292/2003 privind drepturile de transport ale poliţiştilor, elevilor şi studenţilor din instituţiile de învăţământ pentru formarea poliţiştilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 813 din 18 noiembrie 2003, se modifică şi se completează după cum urmează: 1. La articolul 1 alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins: c)mijloace de transport deţinute legal, cu orice titlu. 2. La articolul 6 alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins: c)la şi de la locul de muncă pentru a executa, în afara orelor de program, controale inopinate sau alte misiuni ordonate, în cazul când unitatea (subunitatea) este situată în afara perimetrului localităţii de domiciliu ori de reşedinţă;
3. La articolul 6 alineatul (1), după litera f) se introduce o nouă literă, litera f^1) , cu următorul cuprins: f1) la şi de la locul de muncă, pe o distanţă de 5-70 km, pentru poliţiştii împuterniciţi să îndeplinească funcţii într-o altă unitate decât cea din care fac parte, situată într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau de reşedinţă, şi pentru poliţiştii numiţi în prima funcţie într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau de reşedinţă, cărora nu li se pot asigura locuinţe în localitatea în care au fost împuterniciţi/numiţi în prima funcţie. De aceleaşi drepturi beneficiază şi poliţiştii încadraţi la structurile teritoriale ale unor unităţi care au sediul în altă localitate; 4. La articolul 7 alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins: c)la şi de la locul de muncă, potrivit programului de activitate, pentru poliţiştii din unităţile situate la distanţe de 5-70 km faţă de localitatea unde domiciliază sau îşi au reşedinţa, mutaţi în interesul serviciului sau numiţi în prima funcţie, ori cu plata unui tarif fix pe zi, stabilit cu aprobarea ministrului afacerilor interne, pentru ceilalţi poliţişti. De aceleaşi drepturi, asigurate de unitatea în care este împuternicit, beneficiază şi poliţistul împuternicit să îndeplinească o funcţie într-o unitate care este situată într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau de reşedinţă, ori cea în care acesta are funcţia de bază; 5.

Articolul 8

se modifică şi va avea următorul cuprins:
Articolul 8(1) Poliţiştii care, în executarea misiunilor, sunt obligaţi să efectueze cu regularitate deplasări în cadrul localităţii de reşedinţă a unităţii din care fac parte au dreptul, cu aprobarea prealabilă a şefului unităţii sau a înlocuitorului legal al acestuia, să călătorească cu mijloace de transport în comun, folosind titluri de călătorie procurate de unitate sau cu decontarea cheltuielilor efectuate pentru procurarea acestora.(2) Decontarea cheltuielilor de transport efectuate pe bază de abonament anual, trimestrial, lunar, săptămânal sau zilnic se poate face numai în limita cuantumului valorilor însumate ale biletelor de călătorie individuale, cumulate pentru acelaşi număr de zile/perioadă de abonare. 6. Articolul 9 se abrogă. 7. La articolul 10 se introduce un nou alineat, alineatul (2) , cu următorul cuprins:(2) Poliţiştii care participă la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, similare celor prevăzute la art. 2 din Legea nr. 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, pentru forţele armate, beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport pentru o călătorie în ţară şi retur, la fiecare 6 luni de participare la misiune sau operaţie, cu excepţia cazurilor în care cheltuielile au fost suportate de către organismele internaţionale sub egida cărora se execută misiunea sau operaţia respectivă. De decontarea cheltuielilor de transport pentru o călătorie în ţară şi retur beneficiază şi poliţiştii care au dreptul, pe timpul misiunii în afara teritoriului statului român, la învoiri plătite acordate în temeiul prevederilor art. 20 din Hotărârea Guvernului nr. 1.578/2002 privind condiţiile în baza cărora poliţistul are dreptul la concedii de odihnă, concedii de studii şi învoiri plătite, concedii fără plată, bilete de odihnă, tratament şi recuperare, cu modificările şi completările ulterioare. 8. Articolul 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:

Articolul 13

Deplasarea poliţiştilor în interesul serviciului cu autoturismul deţinut legal, cu orice titlu, se poate face numai cu aprobarea prealabilă a şefului unităţii sau a înlocuitorului legal al acestuia, atât pentru posesorul autoturismului, cât şi pentru alte persoane din cadrul aceleiaşi unităţi, care se deplasează împreună cu acesta. În acest caz, deţinătorul legal, cu orice titlu, al autoturismului va primi contravaloarea a 7,5 litri de carburant, la 100 km parcurşi, în funcţie de sistemul de alimentare al autoturismului.
9. La anexă, punctele 5 , 8 şi 10 se modifică şi vor avea următorul cuprins: 5. Decontarea cheltuielilor de transport în şi din localitatea de delegare se face numai pe baza documentelor de transport şi a legitimaţiilor de călătorie, achiziţionate potrivit dispoziţiilor legale în vigoare. În cazul pierderii legitimaţiilor de călătorie, acestea pot fi reconstituite în condiţiile reglementărilor în vigoare, dar numai atunci când sunt nominale. ........ ................ ................ ................ ................ ........ ............ 8. În cazul în care condiţiile de transport permit ca poliţiştii să se înapoieze, zilnic sau săptămânal, după terminarea programului de lucru, din localitatea în care sunt trimişi în delegare sau detaşare, şeful unităţii/înlocuitorul legal al acestuia poate aproba decontarea cheltuielilor zilnice de transport/costul unui abonament lunar de transport/costul unui abonament săptămânal de transport/contravaloarea cărţii VSD, dacă acestea sunt mai mici decât cele pentru plata indemnizaţiei de delegare sau detaşare şi a cazării, cu condiţia ca prin aceasta să nu se afecteze bunul mers al activităţilor care fac obiectul misiunii. Prin carte VSD se înţelege legitimaţia de călătorie nominală, valabilă timp de o lună pe distanţe de până la 1.000 km şi care dă dreptul la efectuarea, în cursul fiecărui sfârşit de săptămână - începând cu ora 0,00 a zilei de vineri şi până la ora 12,00 a zilei de luni - din perioada de valabilitate, a câte unei călătorii dus-întors pe relaţii la alegerea călătorului. ........ ................ ................ ................ ................ ........ ............ 10. Poliţiştii care, prin natura atribuţiilor de serviciu, se deplasează cu regularitate în alte localităţi beneficiază de abonament lunar de transport în cazul în care valoarea acestuia este mai mică decât costul legitimaţiilor de călătorie ce s-ar folosi pentru toate deplasările efectuate în cursul unei luni.

Articolul II

Hotărârea Guvernului nr. 125/2003 pentru aprobarea condiţiilor de decontare a cheltuielilor de transport ale poliţiştilor în cazul mutării în alte localităţi şi o dată pe an pentru efectuarea concediului de odihnă, precum şi a condiţiilor de decontare a cheltuielilor de transport ale membrilor familiilor poliţiştilor în situaţia mutării acestora în interesul serviciului în altă localitate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 109 din 20 februarie 2003, se modifică după cum urmează: 1. La articolul 1, alineatul (5) va avea următorul cuprins:(5) Poliţiştilor cărora le-au încetat raporturile de serviciu în baza art. 69 alin. (1) lit. a), b), c), e) şi j) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, care îşi schimbă domiciliul în termen de 12 luni de la data schimbării poziţiei de activitate, li se rambursează cheltuielile de transport pentru ei şi gospodărie, până la localitatea unde îşi stabilesc domiciliul. 2. La articolul 2 alineatul (1), litera b) va avea următorul cuprins: b)mijloace de transport deţinute legal, cu orice titlu.
3. Articolul 5 va avea următorul cuprins: Articolul 5(1) Poliţiştii au dreptul la transport dus-întors în contul unităţilor din care fac parte, când se deplasează pentru efectuarea concediului de odihnă aferent anului respectiv, o singură dată pe an.(2) Poliţiştii care efectuează concediul de odihnă în străinătate beneficiază de contravaloarea a două călătorii cu mijloace de transport feroviare pentru rangul de tren şi clasa la care au dreptul, pe distanţa calculată între localitatea unităţii în care acesta este încadrat şi localitatea în care se află punctul de trecere al frontierei pe unde se face ieşirea din ţară. 4. Articolul 9 va avea următorul cuprins:

Articolul 9

Poliţiştii mutaţi dintr-o localitate în alta pot folosi autoturismul deţinut legal, cu orice titlu, cu aprobarea prealabilă a conducătorului unităţii din care se mută, pentru un singur drum. În acest caz deţinătorul legal, cu orice titlu, al autoturismului va primi contravaloarea a 7,5 litri de carburant, la 100 km parcurşi, în funcţie de sistemul de alimentare al autoturismului. De aceleaşi drepturi beneficiază şi poliţistul împuternicit să îndeplinească o funcţie într-o unitate care este situată într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau de reşedinţă ori cea în care acesta are funcţia de bază.


Articolul III

În anul 2013, fondurile bugetare necesare punerii în aplicare a modificărilor/completărilor aduse celor două acte normative prin prezenta hotărâre se asigură din sumele aprobate cu această destinaţie şi pentru această natură de cheltuieli prevăzute în bugetul aprobat Ministerului Afacerilor Interne.


PRIM-MINISTRU VICTOR-VIOREL

PONTA Contrasemnează:

Ministrul afacerilor interne,

Radu Stroe

Viceprim-ministru, ministrul finanţelor publice,

Daniel Chiţoiu

Ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice,

Mariana Câmpeanu

Ministrul delegat pentru buget,

Liviu Voinea

Ministrul transporturilor,

Relu Fenechiu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii