Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:03 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Banii din rezerva Guvernului sunt trimişi în ţară pe criterii politice

ro

06 Jan, 2011 18:03 2092 Marime text

Bucureşti, 5 ianuarie 2011 ■ Ignorând toate criticile publice, din partea presei, ONG-urilor dar şi opoziţiei, Guvernul a continuat să trimită autorităţilor locale şi în 2010 sume din Fondul de rezervă pentru alte destinaţii decât cele stabilite de lege (anume pentru cheltuieli neprevăzute sau urgente ale autorităţilor locale) şi, mai grav, preponderent pentru cele conduse de PDL (partidul majoritar din actuala coaliţie de guvernare). Destinaţia acestor bani s-a pervertit total faţă de cea gândită iniţial, anume să intervină în situaţii de urgenţă. Fiind la dispoziţie, Guvernele din ultimii ani au înţeles că pot dispune de aceşti bani pentru diverse proiecte locale având în spate şi un evident calcul politic, aşa cum vom arăta mai jos.

Fondul de rezervă al Guvernului s-a creat în anul 2002 prin Legea nr. 500 privind finanţele publice cu scopul de a acoperi cheltuielile urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar. Ca şi în cazul altor acte normative, prevederile sunt suficient de vagi astfel că publicul nu poate afla cum anume evaluează Guvernul care sunt aceste cheltuieli neprevăzute.

Pledând pentru cheltuirea transparentă a banilor publici pe criterii de imparţialitate politică, respectiv de prioritate a nevoilor locale, Institutul pentru Politici Publice (IPP) a analizat toate informaţiile oficiale şi a constatat următoarele.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii