Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Renate Weber si Cristian Busoi solicita demisia sefului DAE - 10.02.2009

ro

10 Feb, 2009 21:24 979 Marime text

Comunicat de presă - Bruxelles, 10 Februarie 2009

Renate Weber şi Cristian Buşoi solicită demisia şefului DAE

Europarlamentarii liberali Renate Weber şi Crisian Buşoi i-au adresat astăzi o scrisoare publică primului ministru Emil Boc în legătură cu candidatura României pentru stabilirea la Bucureşti a sediului Agenţiei Europene a Autorităţilor de Reglementare în domeniul energetic şi îi cer demiterea şefului Departamentului pentru Afaceri Europene, Vasile Puşcaş.
 
Mai jos, conţinutul integral al scrisorii adresate premierului Emil Boc:

 Stimate domnule Prim ministru,
 
 Aşa cum probabil cunoaşteţi, în luna octombrie a anului trecut România şi-a anunţat la Bruxelles intenţia de a candida pentru ca la Bucureşti să fie sediul unei Agenţii europene care urmează să fie creată foarte curând, anume Agenţia Europeană de Cooperare a Autorităţilor de Reglementare în domeniul energetic. Această nouă instituţie va fi una de mare influenţă, existând şansa ca în următorii ani să se transforme într-un reglementator european al sectorului energetic.
 
 Candidatura României şi a Bucureştiului reprezintă un obiectiv de interes naţional important, cu şanse reale de reuşită având în vedere politica UE de a aduce mai aproape cetăţenii europeni de instituţiile UE, inclusiv prin plasarea noilor agenţii în noi state membre. Grupul liberal din Parlamentul European a acţionat în acest sens încă de la jumătatea anului trecut.
 
 Avantajele găzduirii la Bucureşti a unei astfel de instituţii sunt foarte mari: creşterea influenţei româneşti într-un domeniu deosebit de important, îmbunătăţirea prestigiului internaţional pentru Bucureşti şi România, oportunităţi de locuri de muncă pentru români, stabilirea la Bucureşti a unui număr de funcţionari europeni, cu toate avantajele care decurg dintr-o astfel de situaţie, inclusiv încurajarea turismului de afaceri în România.
 
 Din păcate, tot efortul nostru e pe cale să se piardă, pentru că Guvernul pe care-l conduceţi nu a făcut nimic din ceea ce trebuia în acest scop. De la instalarea actualului Guvern, cea mai importantă preocupare în domeniul afacerilor europene a fost obţinerea statutului de ministru pentru noul şef al Departamentului pentru Afaceri Europene, Vasile Puşcaş! Consecinţa acestei totale lipse de interes a dumneavoastră şi a şefului DAE este că România riscă să rateze un obiectiv naţional important, anume ca sediul Agenţiei Europene de Reglementare în domeniul energetic să fie la Bucureşti. Mai mult, România riscă să se facă de râs nefiind în stare nici să candideze onorabil. Anunţarea intenţiei de a candida, care s-a făcut în luna octombrie 2008, ar fi trebuit urmată de depunere unui dosar de candidatură în luna ianuarie 2009 şi de elaborarea unui plan de promovare a României şi Bucureştiului. La ora actuală un alt stat, Slovacia, a început demersurile oficiale şi o campanie intensă de susţinere a candidaturii Bratislavei pentru găzduirea acestei agenţii. 
 
 Obligaţia depunerii dosarului de candidatură, promovarea candidaturii şi a interesului  României erau în sarcină şefului DAE. Neîndeplinirea acestui obiectiv major impune demiterea imediată a domnului Vasile Puşcaş din funcţia de  de coordonator al Departamentului de Afaceri Europene.

Renate Weber, europarlamentar PNL
Cristian Buşoi, europarlamentar PNL

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii