Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:45 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fortele de centru-dreapta au castigat batalia in chestiunea pluralismului mass media in Italia

ro

22 Oct, 2009 15:32 1908 Marime text

Fortele de centru-dreapta au castigat batalia in chestiunea pluralismului mass media in Italia

Bruxelles, 22 octombrie 2009. Fortele de centru-dreapta din Parlamentul European (PE) au castigat lupta in chestiunea rezolutiei asupra liberatii de informare: Parlamentul European a votat impotriva formularii unei rezolutii care sa condamne ingradirea liberatii de informare in Italia si alte state membre ale Uniunii Europene, printre care si Romania. Votul a fost unul foarte strans, opunand grupurile politice de centru-dreapta (Partidul Popular European, Conservatorii&Reformistii si Europa Liberatii si Democratiei) celor de centru-stanga (Liberalii, Socialistii&Democratii, Stanga Unita Europeana si Verzii). Desi coalitia de centru-stanga a domeniat sesiunea de vot de miercuri, ea a fost infranta la votul decisiv, pierzand cu 335 de voturi „pentru” la 338 de voturi „impotriva” rezolutiei sale, fapt ce dovedeste inca o data ca liberatea mass media este una din chestiunile sensibile din punct de vedere politic chiar si la nivel european. Diferenta a fost facuta de 4 eurodeputati liberali (din grupul ALDE), dintre care 1 italian si 3 irlandezi, care au schimbat tabara chiar la votul decisiv, votand diferit de restul colegilor lor.

Europarlamentarii romani au votat conform familiei politice din care fac parte: cei ai PDL si UDMR au votat impotriva acestui demers, in timp ce de cealalta parte eurodeputatii PSD si PNL s-au pozitionat in favoarea rezolutiei care, daca ar fi fost adoptata, ar fi condamnat ingradirile la pluralismul mass media din Italia si alte state membre ale Uniunii Europene. Detaliile voturilor pot fi accesate aici:

http://www.votewatch.eu/cx_vote_details.php?id_act=104&lang=en

Desfasurarea luptei: mai intai, partidele de centru-dreapta au propus ca rezolutia sa aiba o formulare ca sa afirme ca problema libertatii de exprimare si a pluralismului mass media tine de fiecare stat in parte si ca in acest moment Italia nu prezinta niciun pericol in acest sens. Aceasta propunere a cazut insa la vot. In faza a doua, fortele de centru-stanga au propus o formulare care sa condamne categoric atacurile la adresa pluralismului mass media in Italia, considerand inadmisibil ca o persoana, respectiv premierul italian Silvio Berlusconi, sa detina controlul atat asupra canalelor publice cat si a principalelor canale private. Si aceasta propunere a fost respinsa insa, la o diferenta de doar 3 voturi. In final, s-a supus la vot propunerea liberalilor europeni (ALDE, forta politica de centru), care condamna, de o maniera moderata, situatia din Italia si amintea ca situatii similare se inregistreaza si in alta state membre, precum Romania si Bulgaria. Votul asupra acestei propuneri a fost cel mai echilibrat, incheiindu-se la egalitate: 338 la 338. In astfel de cazuri de egalitate de voturi, regulamentul Parlamentului European spune ca propunerea se respinge, astfel ca in cele din urma forul legislativ de la Strasbourg nu va adopta nicio pozitie oficiala pe acest subiect mult disputat.

Institutul Qvorum continua monitorizezea lucrarilor Parlamentului European si va furniza regulat informatii pe aceasta tema.

Contact: Doru Frantescu, director Institutul QVORUM, doru@votewatch.eu, 0722 145 790.


Doru Frantescu

Director

European Institute for Participatory Democracy - Qvorum

9 Romana Plazza, Sector 1, Bucharest

Phone: 004 0722 145 790

www.qvorum.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii