Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:25 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Xavier Dotras Trio si Vincent's Chair la EUROPAfest 2012

ro

04 Apr, 2012 18:42 1562 Marime text
2_xavier_dotras_trio.jpg

Daca esti fanul muzicii bune, intre 4 si 19 mai ai parte de unul dintre cele mai reprezentative evenimente internationale, EUROPAfest, singurul festival din Europa care reuneste jazz, blues, pop si muzica clasica.

Doua trupe de exceptie Vincent's Chair | Australia & UK si Xavier Dotras Trio | Spania concerteaza pe 5 mai la Teatrul Odeon incepand cu orele 19:00.

Dupa concertele de succes, la cererea publicului Vincent's Chair | Australia-UK revine pe scena EUROPAfest pentru a treia oara. Cantecele lor aduc povesti frumoase si enigmatice, deghizate intr-o muzica pasionala si totusi jucausa, scrisa si cantata cu sensibilitate de catre Kathy Renner, solista si compozitoare cu o experienta muzicala de peste 20 de ani. Colaborarea ei cu Karen de Nardi, violonista si fondatoare a grupului, Samuel Leske, unul dintre cei mai talentati chitaristi ai Australiei si britanica Holly Thomas, cea mai noua membra a grupului, trece dincolo de barierele oricarei etichetari, prin faptul ca reuseste sa creeze o experienta unica pentru fiecare individ. Nuantele fine de jazz, folk si pop reusesc sa atinga diferite cotloane ale sufletului unui ascultator, sfidand orice convingere despre un stil muzical in particular. Concertele celor de la Vincent's Chair au dus de nenumarate ori spectatorii din Australia, Marea Britanie si Romania cu gandul la piesele unor artisti consacrati precum Joni Mitchell, Sting, Paul Simon, The Beatles, Beyonce, Stevie Wonder, Sarah Vaughan, Yamandu Costa, Lior si Regina Spector. Prin concertele sale, trupa Vincent's Chair isi propune sa promoveze un stil mai putin cunoscut in mod oficial, dar atat de familiar fiecarui om in parte, si anume «chamber pop», care, dupa spusele artistilor, ar fi un gen muzical ce poarta ascultatorul intr-o calatorie interioara care ii va strani emotii pe care praful se asternuse alta data.

Xavier Dotras Trio | Spania isi are inceputurile in initiativele pianistului Xavier Dotras. Din 2004 acesta canta pe scena alaturi de Cesar Martinez (percutie) şi Toni Pujol (contrabas), reusind astfel sa imbine intr-un stil personal jazz-ul cu clasicul, bossa nova si flamenco. Sunetul nu se aude, ci se simte, vibreaza usor in respiratia si in inima fiecaruia, facand din public un complice la intimitatea trio-ului. Scena e deschisa, dar muzica este pentru fiecare in parte.

Printre piesele trio-ului Xavier Dostras se regasesc prelucrari celebre ale unor lucrari de Michel Petrucciani, Bill Evans, Enrico Pieranunzi, Henry Mancini, Frederic Chopic si Johann Sebastian Bach. Muzica lor trece dincolo de note, de partituri, putand fi descrisa ca o metafizica a artei in sine, lucru care se reflecta in cele patru albume ale trupei: Retrospectives (2004), Nit (2006), Vincent (2009) si Preludes (2011). Primul album, o colaborare cu celebrul flautist si saxofonist Gorka Benitez, a primit locul al doilea la Premiile JAC in 2005 pentru „ the best jazz group revelation". Pentru realizarea albumului Nit, trio-ul Xavier Dostras a colaborat cu mai multi artisti de renume mondial precum Juan Carlos Narzekian (saxofon), Juan Abril (chitara) si Javier Caselles (voce). Cel de-al treilea album intitulat in mod sugestiv Vincent, a fost in intregime un tribut adus vietii si operei pictorului Vincet Van Gogh. Astfel, concertele au fost un minunat melanj intre muzica si pictura, un colaj de versuri si de elemente audio-vizuale care au ridicat de nenumarate sala in picioare. Cel mai nou album al trupei, Preludes, a fost inregistrat alaturi de cantareata Carme Canela si de Felix Rossy. Rezultatul? Eleganta si finetea elementelor clasice ale lui Bach si Chopin combinate cu nuante urbane si moderne de jazz, trecutul si prezentul, rafinamentul si cazualul.

Biletele au fost puse in vanzare la Teatrul Odeon.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii