Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:33 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tratamentul de minim 3 luni cu extract de Serenoa repens 320 mg se dovedește deosebit de eficient în adenomul de prostată (formele ușoară și moderată), conform studiului FLUX

ro

14 Feb, 2012 23:22 1462 Marime text

Studiul FLUX, publicat și în Revista Urologia Internationalis, a demonstrat că o capsulă pe zi de extract de Serenoa repens 320 mg îmbunătățește semnificativ calitatea vieții bărbaților de peste 50 de ani cu această afecţiune cronică

București - Astăzi, 14 februarie 2012, reprezentanții companiei BERLIN-CHEMIE MENARINI, împreună cu medici urologi renumiți, Acad. Prof. Dr. Ioanel Sinescu, Prof. Dr. Petrișor Geavlete, Conf. Dr. Valentin Ambert, alături de psihologul Bogdana Bursuc și jurnaliști au discutat despre rezultatele studiului clinic FLUX, și importanța diagnosticării corecte și a tratamentului adecvat al adenomului de prostată, pentru calitatea vieții bărbaților de peste 50 de ani.

"Ne bucurăm că am răspuns propunerii medicilor urologi de a efectua acest studiu clinic despre eficacitatea tratamentului pe termen lung cu extract de Serenoa repens 320 mg în cazurile de hiperplazie benignă de prostată (adenom de prostată). Rezultatele obținute demonstrează că acest tratament, chiar după prima lună, îmbunătățește semnificativ calitatea vieții bărbaților de peste 50 de ani, fără efecte adverse. Pot trece pânã la trei luni până la atingerea eficacității complete. De asemenea, ne bucurăm că un studiu clinic național despre un medicament fitoterapic indicat în adenomul de prostată a fost acceptat spre publicare de către prestigioasa revistă Urologia Internationalis. Reprezintă o recunoaștere a importanței rezultatelor obținute nu doar pentru specialiști, ci mai ales pentru pacienți", consideră Dario Ronco, Country Manager BERLIN-CHEMIE MENARINI.

"Din păcate, mulţi bărbaţi minimizează, ignoră sau ascund simptomele tractului urinar inferior (urinări frecvente, dificultăţile de urinare, pierderile spontane de urină) şi afectarea vieții sexuale, pentru că le consideră o consecinţă naturală a înaintării în vârstă. Aceste simptome, care pot indica adenomul de prostată, afectează semnificativ calitatea vieţii bărbatului şi a familiei acestuia. Problemele urinare şi dificultăţile sexuale fac ca barbatul să se simtă jenat, ruşinat,inutil. Îl fac să evite relaţiile sexuale, să evite activităţile sau contextele sociale în care ar putea apărea urgența de a urina sau pierderi de urină, să se îngrijoreze în legătură cu părerea pe care ceilalţi şi-ar putea-o face despre el şi, ca urmare, să îşi ascundă problema. În timp, bărbatului îi scade stima de sine şi încrederea în propria masculinitate. Mulţi bărbaţi amână să vorbească despre problema lor, să ceară sfatul specialistului, iar calitatea vieţii lor și a cuplului se deteriorează din ce în ce mai mult.De aceea este important pentru ei să știe că nu sunt singuri, că există soluții de tratament cu rezultate foarte bune", a declarat Bogdana Bursuc, psiholog clinician Mind Institute.

Despre studiul FLUX și rezultatele înregistrate

Studiul FLUX s-a derulat timp de 24 de luni în 7 instituții medicale din București, Timișoara, Arad și Cluj-Napoca, pe 120 de pacienți care prezentau forme ușoare sau moderate ale hiperplaziei benigne de prostată (adenomul de prostată). Tratamentul pe termen lung cu 320 mg extract etanolic de Serenoa repens s-a dovedit a fi eficient în ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții la acești pacienți și a avut un impact pozitiv asupra funcției sexuale. Rezultatele pozitive înregistrate după 3 luni de tratament au rămas aproximativ constante pe parcursul celor 24 de luni de studiu.

Principalele rezultat și concluzii ale studiului:

  • Volumul mediu al prostatei după 24 de luni a înregistrat o scădere semnificativă de aproximativ 10% (de 39,8 la 36,1 ml)
  • Niciun pacient nu a experimentat efecte adverse legate de tratament, ceea ce confirmă profilul de sigurață al Serenoa repens 320 mg
  • Cu cât tratamentul începe mai repede, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, cu atât îmbunătățirea simptomelor este mai importantă (IPSS - 47,1% la cei <60 de ani comparativ cu 36,7% și 40,2% pentru bărbații de 60 și 70 de ani) [1].
  • Dacă inițial doar 6% dintre pacienți au prezentat simptome ușoare, la sfârșitul studiului această proporție a crescut la 45% (îmbunătățire continuă pentru 18 luni).
  • După 24 de luni de tratament cu Serenoa repens 320 mg s-a observat o scădere cu 2,5 puncte în ceea ce privește scorul iritativ al simptomelor prostatice (semnificativ la 95% nivel de confidență)
  • Proporția de pacienți satisfăcuți cu statusul lor urinar actual a crescut după 24 de luni de la 14% la 88%, în timp ce proporția de pacienți nesatisfăcuți a scăzut de la 50% la 2%.
  • Calitatea vieții pacienților s-a îmbunătățit semnificativ, conform datelor statistice pentru primele 9 luni.
  • Procentajul de pacienți fără volum urinar rezidual s-a dublat de la 21% (inițial) la 43% după 24 de luni.
  • În primul an s-a remarcat și o îmbunătățire semnificativă a funcției sexuale (44,4 vs. 50,8).

Despre adenomul de prostată (sau hiperplazia benignă de prostată)

Conform studiilor efectuate până în prezent, se estimează că, până la vârsta de 60 de ani, aproape 60% dintre bărbați suferă de un grad de hiperplazie benignă de prostată (HBP) demonstrată clinic, deși prevalența sa reală este dificil de evaluat [2]. Începand de la vârsta de 45 ani pot să apară modificări ale prostatei care indică prezenţa adenomului de prostată. După vârsta de 50 de ani, aproximativ 1 bărbat din 2 este afectat de tulburări urinare datorate afecțiunilor prostatei [3]. În zilele noastre, o proporție crescută de pacienți cu simptome ale tractului urinar inferior asociate cu hiperplazie benignă de prostată beneficiază de tratamente medicale.

Bărbații diagnosticați cu adenom de prostată prezintă simptome ale tractului urinar inferior, și anume:

  • deseori apare o senzație de disconfort (usturime, jenă) în timpul micţiunii
  • urinări dese în timpul zilei şi nopţii
  • jet urinar modificat - din cauza îngreunării eliminării urinei prin obstrucția uretrei, cantitatea de urină eliminată scade progresiv (retenție urinară)
  • nevoia imperioasă de a urina
  • oboseală cauzată de întreruperea frecventă a somnului pe timpul nopţii
  • apariţia infecţiilor urinare favorizate de prezenţa reziduului vezical (căci vezica nu se mai goleşte în totalitate).

Această afecțiune are un impact negativ atât asupra vieţii private şi familiale, cât şi asupra vieţii sociale. Simptomele sunt neplăcute, cresc disconfortul, afectează imaginea de sine a bărbatului, deci şi felul în care acesta relaţionează cu partenera de viaţă, familia, prietenii. Un bărbat cu adenom de prostată nu se simte în largul lui, are probleme de urinare, sexuale (motiv pentru care se simte mai puţin bărbat şi îi scade stima de sine), petrece mai mult timp la baie, practic poate ajunge dependent de prezența în apropiere a unei toalete, de obicei nu caută ajutor specializat, iar calitatea vieţii lui şi a relaţiei de cuplu scade considerabil.

În ceea ce privește tratamentul, interesul pentru agenții fitoterapici este în creștere atât în Europa, cât și în America de Nord, în special ca o consecință a nemulțumirii pacienților cauzate de efectele adverse ale celorlalte alternative medicale [4,5]. Cel mai frecvent prescris agent de acest fel este extractul de Serenoa Repens, derivat din fructul palmierului pitic [6].

Despre BERLIN-CHEMIE MENARINI

BERLIN-CHEMIE este filiala germană a grupului MENARINI. De mulţi ani, Grupul MENARINI ocupă o poziţie de frunte pe piaţa produselor farmaceutice italiene. Constituită în 1886 cu sediul la Florenţa, firma MENARINI s-a dezvoltat de-a lungul generaţiilor pentru a deveni o companie farmaceutică de talie internaţională, condusă de către proprietarul său. MENARINI urmăreşte două obiective strategice: cercetare şi internaţionalizare. Ambele angajamente permit utilizarea cu succes a produselor inovative spre satisfacţia pacienţilor din întreaga lume. Grupul MENARINI se bucură de o reputaţie remarcabilă pe plan mondial, fiind un partener eficient şi de încredere. Aceasta se aplică atât la dezvoltarea de medicamente noi, cât şi la comunicările stiinţifice.

BERLIN-CHEMIE dobândeşte, de asemenea, beneficii în urma acestui mod de gândire bazat pe parteneriat. Noi ducem mai departe această strategie de grup în discuţiile noastre.

NOTĂ PENTRU EDITORI

Pentru a respecta reglementările specifice comunicării medicamentelor, nu includem în niciunul din materialele noastre numele medicamentului implicat în efectuarea studiului FLUX și vă rugăm să nu o faceți nici dumneavoastră.

REFERINȚE ȘI EXPLICAȚII

1. IPSS (International Prostate Symptoms Score) reprezintă o clasificare mai modernă a hiperplaziei benigne de prostată, se bazează pe calitatea vieții pacientului și pe îmbunătățirea simptomelor

2. Andersen IT, Nickel JC, Marshall VR, Schulman CC, Boyle P: Finasteride significantly reduces acute urinary retention and need for surgery in patients with symptomatic benign prostatic hyperplasia, Urology 1997;49:839-845

3. Berry SJ et al, Journal of Urology 132:474-479, 1984

4. Debruyne F, Boyle P, Calais Da Silva F, Gilenwater JG, Hamdy FC, Perrin P, Teillac P, Vela-Navarette R, Raynaud JP, Schulman CC: Evaluation of the clinical benefit of permixion and tamsulosin in severe BPH patients - PERMAL study subset analysis. Eur Urol 2004;45:773-779

5. Carraro JC, Rayhaud JP, Koch G, Chisholm GD, Di Silverio F, Teillac P, Da Silva FC, Cauquil J, Chopin DK, Hamdy FC, Hanus M, Nauri D, Kalinteris A, Marencak J, Perier A, Perrin P: Comparison of phytotherapy (Permixion) with finasteride in the treatment of benign prostate hyperplasia; a randomized international study of 1,098 patients. Prostatate 1996;29:231-240, discussion 241-242

6. Sinescu I, Geavlete P, Multescu R, Gangu C, Miclea F, Coman I, Ioiart I, Ambert V, Constantin T, Petrut B, Feciche B: Long-Term Efficacy of Serenoa repens Treatment in Patients with Mild and Moderate Symptomatic Benign, Prostatic Hyperplasia. Urol Int 2011;86:284-289

7. Rezumatul studiului FLUX poate fi accesat aici http://content.karger.com/ProdukteDB/produkte.asp?Aktion=ShowAbstract&ArtikelNr=322645&Ausgabe=255110&ProduktNr=224282

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii