Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:01 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Organzarea forumului industriei - Instrumente RIS pentru optimizarea transporturilor pe ape interioare - in cadrul proiectul RISING

ro

03 Apr, 2012 22:48 890 Marime text

In data de 6 aprilie 2012 va avea loc la Constanta evenimentul Forumul Industriei - RISING.

Evenimentul, gazduit de Millenium Business Center- Conference Room, va fi organizat de Centrul National de Promovare a Transportului Intermodal - CNPTI in cadrul proiectului RISING.

Proiectul RISING este finantat in cadrul de-al 7-lea Program Cadru de Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică Comisia Europeană (DG-TREN).

Durata de implementare a proiectului este de 3 ani, derulandu-se din luna Februarie 2009 pana in luna Mai 2012.

Proiectul va identifica modalitati de sporire a eficientei procesului de trasport si logistica comodala la nivelul Uniunii Europene, utilizand in principal transportul pe caile navigabile interioare. Acest deziderat se poate atinge prin furnizarea unui trasport fluent dar si a unor interfete IT standardizate intre autoritatile si actorii din domeniul transporturilor si logisticii.

Transportul pe caile navigabile interioare a devenit o parte integranta a lanturilor comodale de transport si logistica, astfel acest sector al industriei trebuie sa se supuna rigorilor managementului performant al lanturilor de distributie. Atat o infrastructura adecvata de transport, cat si Sistemele Inteligente de Transport trebuie dezvoltate, avand in vedere rolul esential pe care il joaca in dezvoltarea industriei de transport. De aceea este necesar sa se exploateze serviciile existente si identificate RIS pentru aproape orice faza a unui proces de transport pe caile navigabile interioare : planificarea voiajului, managementul flotei si managementul evenimentelor.

Uniunea Europeană, recunoscând importanţa pe care o au Serviciile de Informare pe căi navigabile interioare (River Information Services - RIS) în dezvoltarea economică a sectorului de căi navigabile interioare, a antrenat Statele Membre în implementarea Directivei 2005/ 44/CE care asigură desfăşurarea RIS, incluzând noi servicii destinate transportului şi logisticii.

Proiectul RISING adresează următoarele domenii, drept exemple de noi servicii RIS pentru transport si logistica:

Planificarea voiajului - Informaţii RIS pentru planificarea voiajului pe căi navigabile interioare prin furnizarea de date privind nivelurile de apă şi adâncimi, disponibilitatea danelor fluviale şi ocuparea ecluzelor.

Managementul flotei- Informaţii RIS pentru managementul flotei - inclusiv navele fluviale nepropulsate - prin identificarea poziţiei curente si stadiului de operare (de ex. goale, încărcate sau în tranzit).

Managementul evenimentelor - Informaţii RIS care să faciliteze monitorizarea (urmărirea şi poziţionarea) proceselor de transport pe căi navigabile interioare precum şi serviciile adiţionale de management al evenimentelor.

Managementul în port / terminal - Informaţii RIS (maritime şi fluviale) pentru porturi şi terminale prin furnizarea datelor actualizate privind timpul estimat de sosire (Estimated time of arrival - ETA) de ex. date referitoare la transbordări, managementul resurselor în terminal şi operaţiunile pre şi post operare.

Consorţiul RISING cuprinde 23 parteneri de proiect din 11 tări, care provin din sectoare diferite ale industriei. Aceştia sunt: operatori de transport, furnizori de servicii logistice, operatori portuari si de terminal, furnizori de servicii de informaţii portuare, institute de cercetare, dezvoltatori de aplicaţii IT, agenţii de promovare, furnizori RIS. Coordonatorul proiectului este Institute of Shipping Economics and Logistics (ISL). Centrul National de Promovare a Transportului Intermodal face parte din consortiul acestui proiect.

Forumul Industriei "Instrumente RIS pentru optimizarea transporturilor pe ape interioare" organizat de CNPTI in data de 6 aprlie, va reunii autoritatile, furnizorii si beneficiarii RIS-ului, cu furnizorii de servicii logistice, porturi si transportatori de pe caile navigabile interioare.

Atasat prezentului comunicat de presa va trimitem si agenda evenimentului mentionat.

Cristina NEGREU

Expert Proiect RISING

www.ria.org.ro.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii