Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:59 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noul Cod de Procedură Civilă va avea un impact semnificativ asupra mediului de afaceri

ro

12 Apr, 2012 22:34 980 Marime text

Bucureşti, 12 aprilie 2012 - Societatea de avocaţi Zamfirescu Racoţi Predoiu (ZRP) a organizat săptămâna aceasta, împreună cu Ziarul Financiar, conferinţa cu tema "Noul Cod de Procedură Civilă - Ghid de utilizare practică". Evenimentul a reunit avocaţi, jurişti, reprezentanţi ai instanţelor, profesori în drept, pe secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Lidia Barac, şi Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Alina Ghica.

În cadrul dezbaterii au fost analizate modificările, impactul şi soluţiile Noului Cod de Procedură Civilă (NCPC) ce va intra în vigoare la data de 1 iunie 2012 - o reformă juridică prin care sunt reglementate pentru prima dată principiile fundamentale ale procesului civil, care poate da peste cap activitatea a zeci de mii de specialişti - avocaţi, consilieri juridici şi directori de companii.

Lectorii au analizat câteva din modificările majore care vor surveni în urma intrării în vigoare a noilor norme şi care vor avea un impact semnificativ asupra comportamentului firmelor şi al departamentelor juridice ale acestora. Acestea vor trebui, pe de o parte, să se pună la punct rapid cu noua procedură pentru a nu risca sancţiuni procedurale raportat la intenţia declarată a NCPC, de creare a unor mecanisme de responsabilizare a justiţiabililor, şi pe de altă parte, vor beneficia de un cadru procesual mai previzibil, atât din punctul de vedere al termenelor de judecată şi al duratei în general, cât şi din punctul de vedere al soluţiilor pronunţate de instanţă.

Toate aceste deziderate ale NCPC vor permite mediului de afaceri să se raporteze cu mai multă încredere decât până în prezent la efectele unui proces civil, ca bază pentru viitoarele planuri de afaceri şi/sau negocierile necesare cu partenerii contractuali.

Mai jos ideile principale punctate de fiecare vorbitor:

Lidia Barac - Secretar de Stat în Ministerul Justiţiei

 a făcut o trecere în revistă a dezideratelor Noului Cod de Procedură Civilă;

 a subliniat faptul că mediul de afaceri va fi ajutat în primul rând de celeritatea şi predictibilitatea procedurilor;

 a evidenţiat că adoptarea Codului răspunde cerinţelor Uniunii Europene în ceea ce priveşte monitorizarea Justiţiei din România, fiind necesară o implementare rapidă a acestuia; în caz contrar România ar urma să fie sancţionată de Uniunea Europeană pentru nealinierea la reglementările şi directivele europene.

Alina Ghica - Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)

 a informat publicul cu privire la demersurile efectuate până în prezent pentru adoptarea NCPC, inclusiv din perspectiva studiilor de impact ale Noilor Coduri Esenţiale şi a rapoartelor întocmite în acest sens;

 a subliniat implicarea CSM în adoptarea tuturor măsurilor necesare în vederea pregătirii magistraţilor pentru intrarea în vigoare a NCPC şi suplimentarea posturilor necesare. Din acest ultim punct de vedere, preşedinta CSM şi-a exprimat convingerea că nu se va ajunge la un blocaj al activităţii instanţelor de judecată şi că judecătorii sunt pregătiţi pentru această modificare de substanţă a procedurii civile.

Călin-Andrei Zamfirescu - Partener Senior SCA Zamfirescu Racoţi Predoiu

 a menţionat schimbările majore pe care le aduce Noul Cod de Procedură Civilă;

 astfel, în privinţa competenţei, s-a revenit la scopul pentru care au fost înfiinţate Curţile de Apel, care vor judeca numai apelurile; Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se va pronunţa exclusiv ca instanţă de casaţie asupra recursurilor;

 noile reglementări consacră legislativ unicitatea căilor de atac;

 în anumite cazuri părţile pot conveni să renunţe la calea de atac a apelului, formulând direct recurs;

 arbitrajul este, de asemenea, aşezat într-o formă nouă.

Marian Nicolae - Conf. univ. dr. în cadrul Facultăţii de Drept, Universitatea Bucureşti

 a vorbit despre rolul de drept comun al NCPC, trecând în revistă acele reglementări care fac trimitere în mod expres la prevederile NCPC în completarea normelor pe care le conţin, începând cu (Noul) Cod Civil, cu ocazia diferitelor instituţii pe care le reglementează şi continuând cu legile speciale care prevăd în mod expres acest rol al procedurii civile.

Viorel Ciobanu - Prof. dr. în cadrul Facultăţii de Drept, Universitatea Bucureşti

 a vorbit din perspectiva rolului său de membru în comisia de elaborare a NCPC, aducând la cunoştinţa audienţei scopurile pentru care s-a ales o anumită formă a noilor reglementari şi dificultăţile intervenite cu privire la menţinerea acestora în cursul dezbaterii cu ceilalţi factori implicaţi în adoptarea NCPC;

 a prezentat aspectele noi în desfăşurarea procesului civil în diferite materii - părţi, competenţă, introducerea unui proceduri prealabile, înainte ca dosarul să ajungă în instanţă, cu rol de filtru. Judecătorul va estima durata procesului în funcţie de particularităţile dosarului pentru un termen optim şi previzibil.

Dr. Cosmin Vasile - Partener SCA Zamfirescu Racoţi Predoiu

 după o introducere complexă cu privire la dezideratele NCPC şi premisele care au stat la baza adoptării acestui cod, inclusiv din perspectiva obligaţiilor asumate de România la nivel comunitar, a făcut o trecere în revistă a sancţiunilor nulităţii şi decăderii în lumina NCPC;

 a insistat asupra acelor texte care au drept scop asigurarea implementării dezideratului declarat de responsabilizare a părţilor procesului civil.

Alina Tugearu - Avocat Senior Coordonator SCA Zamfirescu Racoţi Predoiu

 a prezentat punctual modificările esenţiale aduse procedurii de judecată în prima instanţă şi în căile de atac, începând de la noua fază premergatoare care condiţionează declanşarea propriu-zisă a procesului civil, continuând cu modificările aduse termenelor de formulare şi depunere a întâmpinării şi răspunsului la întâmpinare;

 a elaborat asupra procedurii cu privire la cererile de valoare redusă şi a încheiat discursul cu menţionarea elementelor de noutate din căile de atac prin care s-a consacrat caracterul de cale extraordinară de atac a recursului şi s-a reintrodus procedura de filtru pentru recursurile soluţionate de către ICCJ.

Mariana Nedelea - Director Departament Juridic, Banca Românească

 a introdus elementele de noutate în materia executării silite potrivit NCPC, pornind de la consacrarea competenţei generale a executorilor judecătoreşti pentru executarea silită a oricărui titlu executoriu;

 a continuat cu noul sistem de clasificare a hotărârilor, reglementarea unei proceduri speciale privind intervenţia altor creditori în cursul executării şi a unor cazuri de suspendare obligatorie a executării, fără necesitatea achitării unei cauţiuni;

 a menţionat la final modificările introduse în materia urmăririi silite imobiliare.

***

Despre Zamfirescu Racoţi Predoiu

Născută din fuziunea a două cunoscute societăţi de avocaţi înfiinţate în anul 1995, Zamfirescu Racoţi Predoiu (ZRP) este acreditată ca una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România. ZRP oferă servicii de asistenţă juridică atât în domeniul avocaturii de business, cât şi în sfera litigiilor, arbitrajului şi consultanţei fiscale, şi este recomandată de anuarele internaţionale de specialitate pentru performanţele sale în variate arii de practică, precum: litigii, arbitraj, insolvenţă, drept financiar-bancar, drept societar / fuziuni şi achiziţii, dreptul muncii, energie şi resurse naturale, proprietate intelectuală, drept imobiliar, piaţa de capital, drept fiscal etc.

ZRP are o echipă de 38 de avocați dintre care cinci parteneri - Stan Tîrnoveanu (Managing Partner), Ioana Racoți (Senior Partner), Călin-Andrei Zamfirescu (Senior Partner), Anca Danilescu (Partner), Cosmin Vasile (Partner).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii