Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:07 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Invitatia Expozitia Internationala de Arta Adevar - Compasiune - Toleranta

ro

15 Aug, 2010 02:08 846 Marime text

România a preluat comanda Grupării Navale BLACKSEAFOR, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în portul Constanţa, sâmbătă, 14 august 2010.

Secretarul de stat Viorel Oancea a prezentat mesajul ministrului apărării naţionale, domnul Gabriel Oprea, în care se arată că „sub comandă românească, Grupul Naval de cooperare BLACKSEAFOR are misiunea de a contribui la consolidarea bunelor relaţii, prieteniei şi încrederii reciproce între statele riverane, prin dezvoltarea cooperării şi interoperabilităţii între Forţele Navale şi, alături de alte iniţiative economice şi politice, de a promova securitatea, stabilitatea şi cooperarea în regiunea Mării Negre".

De asemenea, ministrul apărării naţionale a subliniat că, la aproape zece ani de la semnarea Acordului de constituire a Grupării Navale din Marea Neagră, acest moment reprezintă un element de referinţă semnificativ deopotrivă pentru istoria, prezentul şi viitorul Armatei României.

"Numărul de marinari şi de nave care au participat la BLACKSEAFOR de la constituirea grupării şi până în prezent, numeroasele exerciţii care au fost efectuate, volumul documentelor elaborate pe parcursul anilor, precum şi procedurile standard de operare exersate temeinic sunt dovezi concrete ale unei implicări exemplare pentru atingerea ţelului", a transmis ministrul Gabriel Oprea în mesajul său.

Grupul de cooperare navală în Marea Neagră BLACKSEAFOR este conceput ca o forţă care acţionează "la chemare" şi este activat de două ori pe an pentru a desfăşura exerciţii navale. Comanda acestei grupări este asigurată, potrivit protocolului de înfiinţare, succesiv de cele şase state riverane Mării Negre care participă cu forţe: Bulgaria, Georgia, România, Federaţia Rusă, Ucraina şi Turcia.

Conform protocolului, România a preluat comanda de la Bulgaria. Locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul de flotilă Cristea Cucoşel, asigură conducerea operaţională, iar comandorul Constantin Ciorobea, comandant al Componentei Operaţionale Navale, conduce gruparea de la bordul Fregatei "Mărăşeşti".

În perioada 16-30 august, fregata Mărăşeşti (România), fregata Salihreis (Turcia), nava de debarcare desant Yamal (Federaţia Rusă) şi navele dragoare Cherkasy (Ucraina) şi Priboy (Bulgaria) vor executa exerciţii pe mare şi vor face escale în porturile Varna (Bulgaria) şi Sevastopol (Ucraina).

Biroul de Presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii