Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:02 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederi bilaterale ale ministrului Teodor Baconschi în marja celei de a 66-a sesiuni a Adunării Generale a ONU

ro

22 Sep, 2011 22:25 413 Marime text
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a avut miercuri, 21 septembrie 2011, întâlniri bilaterale cu omologii din Singapore, Albania şi Mongolia, în contextul reuniunilor la nivel înalt ale ONU, care se desfăşoară în această perioadă, la New York.

În cadrul întrevederii cu Kasiviswanathan Shanmugam, ministrul singaporez al Afacerilor Externe şi ministru al Justiţiei, şeful diplomaţiei române a subliniat că Singapore este un partener important al ţării noastre în Asia de Sud-Est, relaţia consolidată de lucru putând fi bazată pe numeroasele interese comune. "În contextul actual al economiei globale, România este interesată de un dialog intensificat cu ţări precum Singapore, care au experienţă valoroasă şi know-how în domenii precum finanţe-bănci şi comerţ", a declarat, la finalul întrevederii, ministrul Teodor Baconschi.

Ministrul român al Afacerilor Externe a avut o întâlnire bilaterală şi cu omologul albanez, Edmond Haxhinasto, în cadrul căreia, cele două părţi au exprimat dorinţa de consolidare a relaţiei bilaterale şi a cooperării în plan regional. România a asigurat partea albaneză de întreaga susţinere a României în ceea ce priveşte perspectiva europeană. "Trebuie să promovăm dialogul între comunităţile oamenilor de afaceri pentru a determina mai multe investiţii. Impulsionarea cooperării economice poate fi determinată prin organizarea forumurilor tematice periodice în România şi Albania. Totodată, turismul poate reprezenta un domeniu de cooperare de interes reciproc", a evidenţiat şeful diplomaţiei române. De asemenea, ministrul Baconschi şi-a exprimat încrederea că Albania va recunoaşte aromânii drept minoritate naţională.

Întrevederea cu Zandanshatar Gombojav, ministrul Afacerilor Externe al Mongoliei, ţară care deţine preşedinţia în exerciţiu a Comunităţii Democraţiilor, a prilejuit o evaluare consistenta a potenţialului de cooperare în plan bilateral si pe subiecte ale agendei globale. Ministrul român de Externe evidenţiat domeniile de cooperare economică de interes reciproc şi disponibilitatea României de a sprijini procesele de reformă ale acestei ţări. Un bun punct de plecare în dezvoltarea relaţiilor economice este constituit de acordul semnat în 2010, între Camera de Comerţ a României cu Agenţia Mongolă pentru Investiţii şi Comerţ Exterior. Şeful diplomaţiei române a transmis aprecierea pentru eforturile depuse de partea mongolă pentru consolidarea parteneriatului cu Uniunea Europeană. „România este pregătită să împărtăşească cu partenerii mongoli lecţiile învăţate în urma tranziţiei de la o economie centralizată la o economie de piaţă şi, totodată, în ceea ce priveşte promovarea unei bunei guvernanţe, a democraţiei, drepturilor omului şi a reformei instituţionale la toate nivelurile", a spus ministrul român de Externe. În aceeaşi măsură, România va sprijini Mongolia, în perioada în care aceasta va exercita preşedinţia în exerciţiu a Comunităţii Democraţiilor, în promovarea democraţiei şi a statului de drept la nivel global.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii