Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:35 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (Vovidenia) în perioada celei de a XXV-a ediţii a Târgului Naţional al produselor tradiţionale de la Academia de Ştiinţe Agricole si Silvice, între 19 şi 21 noiembrie 2010

ro

18 Nov, 2010 23:01 1629 Marime text
19-21 noiembrie - targ la ASAS, produse ecologice, traditionale
Duminică, 21 noiembrie, este Sarbatorită Intrarea Maicii Domnului in Biserica, cunoscuta în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia.

Detalii suplimentare pe site-ul nostru: http://www.media-link-business.ro

Numele de Vovidenie provine din slavona si inseamna "ceea ce se face vazuta". Traditia populara spune ca, de Vovidenie se deschid cerurile, iar animalele incep sa vorbeasca. In aceasta zi se aprind lumanari, mai ales pentru cei adormiti si se impart pomeni. Este bine ca lumanarile si focul sa arda toata noaptea. Seara e buna si pentru previziuni meteorologice. Daca in noaptea de Vovidenie este senin, anul viitor va fi secetos, iar daca ninge, va fi o iarna bogata in zapada. Tot in popor, aceasta sarbatoare este asociata metaforei luminii, prezenta in diferite legende si superstitii. Astfel, sarbatoarea este cinstita pentru a avea o vedere buna si a nu fi lipsit de lumina ochilor.

Tot in ziua de Vovidenie, copiii pun in vase cu apa crengi de mar. Tinute la lumina si caldura, ele inmuguresc si infloresc, fiind folosite in noaptea de Anul Nou drept sorcove. In colindele romanesti se canta, in plina iarna, despre florile dalbe, flori de mar, sau despre marut, margaritar. Ne intrebam ce mar ar putea face in decembrie flori dalbe? De ce tocmai mar, de ce tocmai flori? Pentru ca batranii nostri stiau de la batranii lor ca acea joarda a Sfantului Nicolae trebuie sa fie una de mar, iar daca aceasta va inflori pana de Nasterea Domnului, inseamna ca sfantul a mijlocit pentru iertarea celui caruia i-a daruit crenguta flori dalbe.

De 25 de ediţii, doi gospodari din satul Ciugheş, comuna Palanca, îşi prezintă, la târgul de la ASAS reţeta proprie de păstrăv afumat la cetină de brad. Mihai şi Ionela Paliştan au pus pe picioare, în urmă cu trei ani, o păstrăvărie şi multe preparate cu păstrăv. Pe lângă cel prăjit, cu mămăguliţă, cu mujdei cu leuştean îl puteţi încerca în acest sfârşit de săptămână. "În primul rând, este foarte important să nu se condimenteze peştele cu nimic chimic, cum ar fi delicatul, ci doar cu mirodenii sănătoase pentru organismul uman. Eu folosesc sare, piper, foi de dafin şi multe alte mirodenii - aici e tot secretul. Se face un baiţ din toate acestea şi se ţine păstrăvul să-şi tragă aromă 12 ore, iar apoi este băgat în afumătoare", explică bucătăreasa. Aici, la afumătoare, soţul Ionelei este specialistul. El ştie exact ce fel de cetină să folosească şi care trebuie să fie densitatea fumului.
La final, peştele este ambalat în folie şi păstrează pe el ace mici de brad. Aşa au dus cei doi băcăuani păstrăv la Bucureşti. L-au servit cu pastă de usturoi frecată cu smântână, pe care bucureştenii au mâncat-o goală, atunci când s-a terminat peştele."Şi pâine cu cartof, specifică pentru zona noastră, s-a mâncat mai mult decât ne-am aşteptat noi. Peştele s-a terminat primul, apoi s-a consumat pâine cu cartof unsă cu usturoi", ne spun crescătorii de păstrăv din vestul Bacăului.

  • "Aldea, salvatorul diabeticilor"

"Norocul ţine cu cei buni. La suflet. Nicolae Ceausescu suferea de diabet si dorea sa scape de pastilele pe care le lua cu pumnul. A dat o tema de cercetare, iar produsul suta la suta natural descoperit n-a mai apucat salmai apuce. Daca nu exista un Dumnezeu si nu l-ar fi ales pe Ion Cristian Aldea, inventia COLESTEROL STOP, care vindeca si diabetul de tip doi n-ar fi aparut, sâmburele gasit disparând odata cu vremea lui Ceausescu! Aldea. Mai exact, Ion Cristian Aldea. Cetatean român si locuitor al Bucurestiului. Pe strada Sfântul Constantin nr. 24, ap. 2, în plin sector 1. Desi locuieste,pe o strada, în primitorul apartament 2, accesul este prin Intrarea Ostirii.

La o aluna cu iaurt de capra, whisky ori apa plata, dupa dorinta, printre alte amintiri, am aflat si o poveste adevarata. Facuse rost de bani, numai el stie cum, si a dat nas în nas cu un om ce deplângea disparitia lui Ceausescu. "Dac-ar mai fi trait, aveam si eu ce mânca. Acum nu se mai uita nimeni la cercetatorii ca mine si la brevetul meu. Nu-l fabrica nimeni si nici n-am cui sa-l vând!", se tânguia omul. Din vorba-n vorba, nea Aldea îl avea în fata pe creatorul unei minuni. Descoperise alimentul-medicament ce putea vindeca diabetul de tip II, adica de vârsta, diabetul de tip B. Vroia sa-l vânda. Impresionat de soarta inventatorului si dornic sa faca Bine, întrucât îi murisera de cancer si mama si soacra, pe care atâta le iubise, Cristian Aldea a platit atâta cât i s-a cerut. Apoi, consultându-se cu un alt om de suflet si cu mare pricepere la cercetare - dr. ing. Andrei Gyemant - au purces la crearea unui alt produs. Botezat COLESTEROL STOP si (re)Brevetat la OSIM, total modificat fata de inventia initială, noul produs are în compozitie niste uleiuri obtinute de firma OLEOMET SA, prin presare la rece si detine foarte multe proprietati vindecatoare. Bazat pe calitatile scrumbiei de Dunare, care intra din Marea Neagra în apa dulce spre a- si depune icrele în fiecare an primavara, plus uleiurile din germen de porumb, armurariu si înca alte doua uleiuri secrete, ca si proportiile fiecarui ulei luat în parte, COLESTEROL STOP este un aliment miraculous." menţiona revista Flacăra a lui Adrian Păunescu, într-un număr din luna ianuarie a anului 2009.

Pentru prima dată, la târgul de la ASAS, în acest sfârşit de săptămână, veţi găsi scrumbie de Dunăre în ulei de germeni de porumb, denumit şi COLESTEROL-STOP. Secretul scrumbiei de Dunăre (ALOSA PONTICA) constă în schimbarea metabolismului din momentul intrării în Dunăre (de la apa sărată la apa dulce) pentru reproducţie şi până la revenirea ei în Marea Neagra. Acesta este momentul când poate fi recoltată şi procesată de firma OLEOMET SRL.

Se pare ca acelaşi proces de inversare a metabolismului se petrece si in organismul uman prin consumarea in exclusivitate a acestui aliment-dietetic, pe perioada unei cure, rezultatele testului pe oameni, fiind incredibile, uluitoare chiar. Acest aliment special, pe care l-am denumit COLESTEROL-STOP, are mari avantaje faţa de medicamente pentru că:

- reprezintă hrana ideală în alimentaţia pacienţilor obezi, cu modificări de ateroscleroza coronariana şi periferica, hipercolesterolemie si diabet, fiind remarcabila prin calităţile sale gustative deosebite.
- produsul reprezintă o hrana complexa, bine echilibrata, lipsita de efecte secundare, fiind alcătuit in totalitate din resurse naturale biocompatibile, astfel încât, după prelucrare nu prezintă diferenţe fata de pestele proaspăt în ce priveşte compoziţia lipidelor si a celorlalţi nutrienţi
- se îmbunătăţesc funcţiile inimii, se evita infarctul miocardic si accidentele vasculare.
- asigură organismului tot necesarul de proteine, grăsimi si substanţe minerale de care are nevoie.
- în completare se vor consuma fructe si legume sub forma de salate care vor asigura necesarul de vitamine.

Scrumbia de Dunăre (ALOSA PONTICA) este cel mai gras peste din lume,la nivelul ei de mărime, dar grăsimea ei, formata din acizi graşi polinesaturati, ajutată de amestecul de uleiuri naturale obţinute in exclusivitate prin presare la rece, fac ca, intr-o singura cura de 20 zile, vasele de sânge sa fie curătaţe aproape integral de grăsimile care se depun pe pereţii lor după mâncarea de zi cu zi. Fenomenul este invers: în loc să se depună grăsimile pe pereţii vaselor de sânge, acestea sunt curăţate de grăsimi.

Prezentarea produsului

O conservă are 200 gr şi 832 calorii. Se pot consuma una sau doua conserve pe zi.
In mod normal - si asa s-a facut testul la Institut - s-a consumat una pe zi, jumatate dimineata iar cealalta jumatate dupa amiaza. Veti observa ca simtiti stomacul gol, ca nu esti obisnuit cu asa ceva si astepti sa ti se faca foame. Asta nu se va intampla insa. Grasimea scrumbiei, formata numai din acizi grasi polinesaturati, creeaza acea stare de satietate. Se poate servi bucati, asa cum sunt in conserva si uleiul sa-l consumati in salate, sau se poate pasa in uleiul ei si-apoi consuma pe 1-2 feliute prajite de graham. Calitatile sale gustative sunt deosebite. Completati dieta cu salate din legume si fructe, pentru a asigura organismului necesarul de vitamine.

La a 25 - a ediţie a "Târgului naţional de produse ecologice, tradiţionale şi naturale", obţinute în ferme şi gospodării ţărăneşti, organizat de Academia de Ştiinţe Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" şi Media Link Business vă invităm să aflaţi obiceiurile şi tradiţiile populare din diferite zone ale României şi să ne bucurăm săptămânal de produse proaspete deosebite ale producătorilor noştri. Tot acum vom descoperi obiceiurile de Brumar. Este timpul brumei, sunt însămânţate toate grânele de toamnă şi totul este gata pentru iernat.

Singurul producător de dulceaţă şi sirop de trandafir din târg, Floarea Nicoleta Aspazia, s-a aflat pentru prima dată la INDAGRA şi spune că lumea a fost interesată de un produs cu arome de pe vremea bunicii.

"Suntem abia în primul an de afacere, dar suntem mulţumiţi că am văzut interes din partea cumpărătorilor, dar şi pentru ceea ce am vândut. Ne-am certificat ecologic, fiind în primul an de conversie către agricultura ecologică, pe suprafaţa de 2000 de mp cultivaţi cu trandafiri, dar şi pentru o suprafaţă cultivată cu 500 de meri. În viitorul apropiat vrem să facem o mică linie de procesare pentru suc şi gem de mere",a adăugat producătorul din Ucea de Sus (Braşov)".

Deşi afacerea cu trandafiri nu a fost eligibilă pentru obţinerea de fonduri europene, fiind respinsă de două ori pe măsura 112 din PNDR, producătorul nu a renunţat şi a investit din fonduri proprii.

"De asemenea, intenţionăm să ne extindem şi cu o instalaţie pentru obţinerea apei de trandafir utilizată în industia cosmetică pentru că afacerea se arată profitabilă, la numai un an de la lansare", a spus Floarea Nicoleta Aspazia.

Aceasta a adăugat ca soiul de trandafir pe care îl cultivă este unul special pentru dulceaţă, un soi israelian, care nu îşi pierde aroma şi care oferă o producţie de petale din mai până în octombrie.

"Recoltăm 15 kg de petale la 3 zile, din mai până în septembrie-octombrie şi procesăm în toată această perioadă 500-600 kg de dulceaţă şi 300-400 de litri de suc", a spus Floarea Nicoleta, care este dispusă să continue săptămâna viitoare vânzarea de dulceaţă de trandafiri la târgul din curtea ASAS, săptămâna viitoare.

  • invitaţie la şerbet

Şerbetul este o dulceaţa orientală care se serveşte cu multă apă rece. La prepararea lui trebuie sa ţinem cont de nişte reguli. În primul rând zeama fructelor trebuie sa fie foarte bine limpezită, altfel şerbetul se va zaharisi, iar vasul de fierbere şi lingura cu care amestecam trebuie sa fie curate. Se recomandă folosirea unui ceaun gros, cu fundul rotund, pentru a putea fi frecat mai uşor. Tradiţional, bunicile noastre foloseau la prepararea dulceţei şi a şerbeturilor tingiri de arama cositorite. De fructe ori de flori, de zahar ars, cafea sau cacao, acest dulce este perfect pentru după-amiezile reci care vor veni.

Totul porneşte de la un sirop de zahar care se fierbe pana se leagă. Încercarea siropului, ca sa vedem daca e suficient de legat, se face dând drumul la câteva picături într-un pahar cu apa rece. Daca picăturile se pot lua între degete, siropul este gata şi se poate lua de pe foc. În timpul fierberii trebuie şterse marginile tingirii, pentru a evita zaharisirea şerbetului. Amestecatul şerbetului se face după o verificare cu vârful degetului. Daca suportam căldura, putem începe amestecatul. Acesta se face într-un singur sens, cu viteza constantă, până când devine ca un aluat mai tare şi poate fi luat cu mâna fără să curgă. Apoi îl punem în borcane curate, îl îndesam bine ca sa nu rămână goluri de aer, îl aşezăm frumos în cămara pe raft şi aşteptam să ni se facă poftă. Parfum de iunie intr-o linguriţa, pentru ca mie îmi place cel de fragi" invitaţie făcută către bucureşteni şi nu numai de la Anca Corduban din Dragomireşti, Suceava.

Din Judetul Harghita vom avea pentru prima oară, de la Miercurea Ciuc, la această ediţie produse tradiţionale din carne de porc, cârnaţi cu boia, cotlet şi ceafă afumată şi diverse tipuri de jambon.

Carnea de porc de Mangaliţa a mai fost adusă la târgul de la ASAS şi produsele au fost bine primite de bucureşteni. Carnea este recomandată pentru mezeluri de factură specială, fără să fie necesar adaosul de slănină. Specialişti în nutriţie susţin că este considerabil mai mic conţinutul de colesterol atât în carnea, cât şi în slănina porcilor Mangaliţa. Grăsimea nesaturată a porcului Mangaliţa este mai sănătoasă decât a porcului obişnuit, este mai curată şi se topeşte la o temperatura mult mai scăzută. "Dorim ca marca maramureşeană a produselor TOTO să fie cunoscută atât în ţara cât şi în străinătate. Dorim ca si acest produs să se găsească pe masa celor care poarta numele Sf. Dumitru şi le uram si noi multa sănătate şi că ne vor găsi mereu la Agronomie," a precizat Ion Tătăran, administrator firma Toto SRL

  • Din Oltenia - o cură de sănătate cu mere şi suc de mere din Horezu, Vălcea

Familia Conecini deţine în comuna Maldaresi, lângă Horezu în judeţul Vâlcea o plantaţie de meri cu soiuri diverse, atât din cele clasice romaneşti, cât şi câteva soiuri mai noi ce au fost plantate mai curând. Din soiurile noi se disting soiul " Generos" şi soiul "Florina".

Mărul "Generos" este un soi românesc, creat din încrucişarea mai multor varietăţi, printre care Frumosul de Voieşti şi Ionatanul. Merele, supramijlocii şi mari, sunt sferice sau un pic turtite, aproape simetrice. Culoarea rosu-deschis pe un fond verde-galbuile este foarte atrăgătoare, iar pulpa galbenă, cu textura fină, suculentă şi crocantă, având un gust plăcut, fin aromat, le face de-a dreptul irezistibile. Aceste mere dulci şi frumoase, care se recoltează la sfârşitul lunii septembrie, rezistă până în luna martie. "Sucul veritabil de mere produs de familia noastră chiar în incinta livezii, din mere proaspăt culese este preparat după o reţetă din bătrâni de prin partea locului. Secretul savorii şi aromei inconfundabile al sucului nostru consta în combinaţia specială dintre mai multe soiuri de mar, fiecare într-o anumita proporţie ", ne precizează Andra Conecini.

De asemenea, vom mai avea la această ediţie mai multe soiuri de mere de Voineşti, Damboviţa.

Aşa cum v-au obişnuit de peste 20 de ediţii, Doina si Marius Bratu, producătorii săpunului natural handmade SANFLORA, vă întâmpină cu un săpun diferit de orice alt produs comun pe care l-aţi utilizat până în prezent. Săpunul SANFLORA este un săpun în întregime natural,ără coloranţi, conservanţi sau parfumuri artificiale, este îmbogăţit cu extracte din plante, miere, propolis, lapte de capră şi argile şi este înmiresmat cu uleiuri esenţiale din plante. Un alt ingredient definitoriu al săpunului SANFLORA este timpul. Săpunul SANFLORA este făcut fără fierbere şi lăsat la macerat vreme de 4 săptămâni, păstrând astfel active proprietăţile plantelor, ale uleiurilor şi ale celorlalte ingrediente naturale.

  • Dulceţuri şi halva

Pentru că postul Crăciunului este la început, acum este momentul să alegeţi din feluritele tipuri de dulceaţă realizată în stil turcesc, foarte concentrată şi dulce - dulceaţă de smochine, dulceaţă de trandafiri, dulceaţă de smochine, nucă şi susan, dulceaţă de mure, dulceaţă de vinete.

Dacă vă este dor de halva, nu trebuie să rataţi acest Târg pentru ca aici veţi găsi halva cu fistic şi halva cu cacao. Acest produs este realizat din seminţe de susan (nu floarea soarelui). Halvaua din susan este de o calitate superioară şi are un gust deosebit. Pentru curioşi, trebuie să menţionăm că halvaua nu se poate face în casă, deoarece se folosesc nişte prese puternice, de câteva sute de kilograme, ca să uniformizeze pasta de halva.

Nu trebuie să-i uităm nici pe cei care ţin post, tocmai de aceea vor găsi pe aleile Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, prajituri de casă şi delicioasa ciocolată de casă.

  • Aprovizionarea pentru iarnă

Legume atent alese sunt culese din gradina toamnei si puse cu grija in butoaie, Apoi, se adaugă din belşug mirodenii: marar, usturoi, frunze de telina, foi de dafin, boabe de piper, crengute de visin si... un strop de suflet! Astfel, Puiu Badea din judeţul Călăraşi produce muraturi asortate dupa o reteta proprie, naturala cu gust si savoare deosebita. La cea de-a 25-a ediţie a Târgului de la ASAS vă puteţi bucura de castraveti, gogonele, pepenasi, morcovi, conopida, mere si varza. Acestea, puse toamna tarziu la saramura, îşi păstrează aproape neatinse calitatile curative şi constituie o sursă nepreţuită de vitamine naturale.

«La îndemnul rudelor şi prietenilor, am pornit la promovarea acestor produse bazat pe o reţetă originală. Visul nostru a fost acela de a oferi clienţilor, sătui de produsele fabricate în regim industrial, extrem de procesate, lipsite de gust şi secătuite de proprietăţi curative, un produs tradiţional, făcut în propria noastră gospodărie, cu multă dragoste şi răbdare, un produs în saramură, fără sare în exces, care poate îmbogăţi orice masă. Experienţa pe care am trăit-o în familie şi alături de prieteni am reuşit cu succes să o împărtăşim şi clienţilor noştrii, plăcut surprinşi de calitatea produselor noastre şi de plusul de savoare pe care acestea o dau mâncărurilor româneşti şi nu numai », ne-a marturisit Puiu Badea, din Călăraşi.

Din Valea Mitocului, din Suceava, zona Bucovinei puteţi descoperi poveşti adevărate despre Huţuli, o lume mirifică şi magică şi totodată, puteţi afla ce înseamnă o zacuscă de fasole boboloane sau zacuscă combinate cu bureţi (ghebe sau hribi) sau zacusca de bureţi fierţi sau copţi.

Alte noutăţi ale Târgului:

  • Dna Marina, de la Bran cu tricotaje din lână pentru copiii şi adulţi va oferă pulovere, căciuli, fulare, jachete, fire, bluze, veste
  • Dna Magda Elisabeta din Sfântul Gheorghe, Covasna vă invită la lucruri de mână în culori naturale, fulare, căciulite pentru copiii de diferite vârste începând de la noii născuţi. Preţuri foarte bune şi negociabile
  • Fir art este o artă reinventată de doamna Negreanu din Band, Mureş fir si culoare în tablouri care vă provoacă imaginaţia la descoperiri pentru a vedea dincolo de marginile ramelor.
  • Multă ceramică sub formă de cercei, brăţări, mărgele combinaţii cu lemn, mărgele sau argint.

Pentru ca este important să cunoaştem tradiţiile şi mâncărurile româneşti, pentru că este bine să ştim istoricul bucatelor româneşti şi copiii noştri pot afla specificul culinar al zonelor ţării româneşti şi nu în ultimul rând, pentru că pe 20 noiembrie este Ziua Universală a Copilului, aşteptăm elevii să vină cu idei şi păreri despre teme gastronomice iar cea mai interesantă idee va fi premiată de către organizatori.

De asemenea, organizatorii pun la dispoziţie un spaţiu frumos amenajat unde copiii sunt invitaţi sa deseneze "cum vad ei târgul", iar cei mari vor fi invitaţi la lecţii pe teme apicole, pomicultura, creşterea animalelor.
Mai multe informaţii despre Ziua Universală a Copilului

Interesul pentru drepturile copilului a apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când a luat naştere prima mişcare preocupată de aspecte referitoare la DEZVOLTAREA copilului, care pleda pentru PROTECŢIA copilului împotriva neglijării, exploatării şi a violenţei. În Europa, această perioadă s-a caracterizat prin deschiderea unui număr considerabil de instituţii publice de ocrotire, şcoli şi instituţii separate pentru copii delincvenţi, precum şi de tribunale pentru minori.

După Primul Război Mondial, ideea drepturilor copilului a captat pentru prima dată atenţia lumii. În 1924, Liga Naţiunilor a adoptat Declaraţia de la Geneva. În 1959, Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia drepturilor copilului. Spre sfârşitul anilor ‘60, s-a pus accentul pe ideea drepturilor de PARTICIPARE ale copilului. Mai mulţi lideri de opinie au susţinut că şi copiii au competenţele necesare pentru a lua decizii în privinţa problemelor importante din viaţa lor şi că ar trebui lăsaţi să participe la luarea acestor decizii.

Pe 20 noiembrie 1989, s-a adoptat Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului. Aceasta a intrat în igoare în septembrie 1991 şi a fost acceptată de majoritatea ţărilor din lume, cu excepţia Statelor Unite ale Americii şi a Somaliei. România a adoptat Convenţia pe 28 septembrie 1990 prin Legea nr.18/1990 şi s-a inspirat din aceasta atunci când a elaborat Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Vă invităm la ediţia 25-a a Târgului din parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice să descoperiţi produsele a peste 25 de producători din toate zonele României - Maramureş, Bucovina, Oltenia, Moldova, Muntenia, Ardeal, Banat. Haideţi alături de noi să vă bucuraţi de preparate inedite, cum ar fi pâinea la ţest, păstrăv prăjit cu mămăliguţă şi mujdei cu leuştean, vin fiert cu scorţişoara, mozzarela de bivoliţă, iaurt de bivoliţă, bulz ciobănesc şi pastramă, sărmăluţe cu păsat maramureşene, legume, fructe proaspete dar şi conserve pentru iarna ce va sosi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii