Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:42 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ficţiunea provocării - proză românească contemporană la Berlin

ro

23 Nov, 2011 22:58 936 Marime text

Institutul Cultural Român din Berlin organizează vineri, 25 noiembrie 2011, de la orele 21.00, la Literaturwerkstatt Berlin, o lungă noapte a prozei româneşti intitulată „Ficţiunea provocării". Protagoniştii evenimentului sunt scriitorii Ioana Bradea, Dragoş Ghiţulete, Mitos Micleuşanu, Cosmin Perţa, Adina Rosseti şi Andrei Ruse.

Selecţia autorilor a fost realizată de scriitorul Răzvan Ţupa, iar Marius Chivu, Irina Petraş şi Nicolae Bârna s-au aflat printre criticii a căror părere a fost consultată în legătură cu tendinţele din proza de azi. Dezbaterea a avut loc pe site-ul www.poetic.ro legată de direcţiile ce se pot identifica în proza românească scrisă de autori care nu au împlinit încă 40 de ani, iar varianta online a site-ului www.ziarulring.ro a găzduit texte scrise de critici literari contemporani pe această temă.

Lectura publică de la Berlin îşi propune să prezinte şase autori, reprezentând direcţiile prozei româneşti din ziua de azi. Fiecare autor va citi un fragment de 10-12 minute împărţit în două părţi însoţite de lectura fragmentelor în limba germană. Între cele şase momente ale serii spectatorii sunt invitaţi să discute cu autorii, care vor lua loc alături de public la mesele din sală .

În pauzele dintre lecturi vor fi proiectate clipurile lui Mitoş Micleuşanu cu "Muzicile lăutăreşti filosofice".

Literaturwerkstatt Berlin este un loc de întâlnire îndrăgit între autorii din întreaga lume şi publicul german. Instituţia are ca scop intermedierea literaturii din străinătate în spaţiul german. Totodată Literaturwerkstatt Berlin testează şi prezintă literatura în relaţii intermediale. Punctele forte ale acestei instituţii sunt efortul depus pentru descoperirea şi susţinerea scriitorilor tineri dar şi de promovare a genului liric. Literaturwerkstatt este instituţia cea mai importantă de literatură din Berlin, care se adresează în principal unui public tânăr şi este situată în complexul Kulturbrauerei, unul dintre cele mai interesante spaţii culturale din Berlin (www.kulturbrauerei.de) care cuprinde săli de cinema, teatru, muzică, spaţii de expoziţii, săli polivalente.

Odată ajunşi in Berlin, autorii vor participa la un atelier relaţional de topografiere literară a capitalei Germaniei. Tinerii scriitori vor parcurge oraşul pe urmele referinţelor literare berlineze, care apar în istoria literaturii române, de la Dimitrie Cantemir, care a studiat la Universitatea din Berlin, la Eminescu, Titu Maiorescu, peregrinările celor doi Caragiale în parcul Tiergarten şi în cartierul Schöneberg, Petru Dumitriu, Petru Popescu şi până la Nora Iuga. La finalul proiectului harta este pusă la dispoziţia publicului. Drumul autoriilor pe urmele celebrilor români din Berlin vor fi consemnate şi pe video.

Ioana Bradea: născută în 1975, la Bistriţa. A urmat cursurile Şcolii de Muzică şi Arte Plastice din Bistriţa (vioară) şi, mai târziu, cursurile Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, în cadrul Universităţii Bucureşti. Primul său roman,Băgău, apărut în 2004, laEditura EST, a obţinut premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din Româniaşi a fost nominalizat la Premiul"Succesul anului" decernat deAsociaţia Editorilor din România în cadrul Târgului Internaţional de Carte organizat de Artexpo în iunie 2005.Al doilea roman,Scotch, a apărut în 2010, laEditura Polirom.

Adina Rosetti: născută în 1979, la Brăila. A absolvit în 2001 o facultate economică la Universitatea Româno-Americană, apoi un curs post-universitar de jurnalism la Universitatea București. Din 2004 a început să scrie reportaje și articole pe teme sociale și culturale la Dilema Veche și, apoi, la Dilemateca. A lucrat doi ani la Time Out, timp în care a bătut Bucureștiul în lung și-n lat încercând să-i descopere secretele și poveștile. Din 2008 este redactor la revista ELLE, unde se ocupă de agenda culturală. A primit premiul "Tânărul Jurnalist al Anului 2007" (secţiunea Cultură). În 2010 i se publică la editura Curtea Veche romanul de debut, Deadline, bine primit de critică și public, aflat acum la cea de-a doua ediție.

Dragoş Ghiţulete: născut la 20 martie 1974, la Piteşti. A absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti. Este jurnalist, realizator de emisiuni culturale şi politice la Radio Romania Actualitati. Talk-show-urile găzduite de el, RFI Romania in acea perioada, au fost premiate în 2007 de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, iar în 2008 de Clubul Român de Presă. A debutat în volumul colectiv Cartea cu bunici, Humanitas, 2007.

Mitoș Micleușanu: născut în 1972 în Bahcisarai / fosta URSS. Studii: Liceul de arte plastice "Igor Vieru" din Chișinău, Academia de arte Visuale "Ioan Andreescu" Cluj Napoca (studii abandonate in anul 4). Publicații: Organismecanisme (proza scurta) 2002 Editura Ziua / București, Tuba Mirum (proză) 2004 Editura Pontica / Bucureşti, Kasa Poporului (roman) 2008 Editura Polirom / Bucureşti, Necrotitanium (roman) 2010 Editura Cartier / Chişinău,
în curs de apariție: Trepanoia (proza) Editura Art / București
activitați:
Pictura: www.ermetic.blogspot.com
Fotografie: www.micleușanu.blogspot.com
Grafica: www.lobotomat.blogspot.com
Muzica / video: www.pneumaton.blogspot.com
Poezie www.alteratura.blogspot.com
Alte proiecte "Planeta Moldova", "Febre 39" & Traumart: www.traumart.blogspot.com

Cosmin Perţa: născut în 1982 la Vişeu de Sus, Maramureş. A absolvit Facultatea de Litere, Universitatea „Babes-Bolyai" din Cluj- Napoca. Şi-a continuat studiile la Universitatea Bucureşti, a urmat studii de master în literaratură română contemporană şi ţi-a susţinut doctoratul în literatură cu teza „Fantasticul ca rezultat al interpretării în proza central şi est-europeană". Publicaţii: Zorovavel (poeme, Grinta, Cluj-Napoca, 2002), Santinela de lut (poeme, Vinea, Bucureşti, 2006, prima ediţie, 2010, a doua ediţie), Cântec pentru Maria (poeme, Vinea, Bucureşti, 2007), Întâmplări la marginea lumii (roman, Cartea Românească, Bucureşti, 2007), Bătrânul, o divină comedie (poeme, Charmides, Bistriţa, 2009), Bocete şi Jelanii (poeme, ediţie szamizdat, Biblioteca de poezie, Bucureşti, 2009), Două povestiri (roman, Tracus Arte, Bucureşti, 2010).

Andrei Ruse: născut în 1985, în Bucureşti. A iniţiat mai multe proiecte online în domeniul cultural, printre care comunităţile Sketche (2006), Rocultura.ro(2008) sau Hyperliteratura.ro (2011) şi revistaBoomlit(2010), de care se ocupă şi astăzi. A colaborat şi cu alte site-uri şi a derulat diverse campanii de promovare pentru cărţi, fiind invitat la diferite conferinţe privind promovarea de carte (Congresul Naţional al Studenţilor la Comunicare, Webstock, Webevent etc.). A organizat mai multe evenimente în Bucureşti, cel mai recent fiind Clubul de Lectură, o întâlnire care propune lecturi publice şi discuţii având ca subiect cele mai noi cărţi apărute sau în pregătire pe piaţa românească şi autorii acestora. În 2007 a debutat cu volumul de poezieBlack Jobla Editura Vinea, în 2008 a publicat romanulSonila Editura Tritonic, iar în 2011 romanul Dilăr pentru o zi laEditura Polirom.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii