Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:55 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expozitia Iuliei Bangheorghe, un copil special a impresionat

ro

14 Jan, 2013 20:31 3120 Marime text

Asociatie "Initiative pentru Dezvoltare Profesionala",a lansat Campania de sustinere a adolescentilor in alegerea carierei "Ce alegi sa faci, ce alegi sa fii? - De la pasiune la profesie." Campania va dura un an si in fiecare luna va fi prezentat un nou talent. Copiii alesi sunt copii cu nevoi speciale, care vor sa demonstreze ca sunt capabili de multe lucruri si ca trebuie priviti ca niste oameni normali. Campania a fost deschisa cu expozitia de covorase tesute si bratari efectuate manul de Iulia Bangheorghe, eleva in clasa a opta la Scoala Generala Nr. 7 din Constanta.

"Pur si simplu am inceput acum cinci ani, datorita mamei, am gasit acel razboi printre lucrurile mele vechi si m-am gandit sa incep sa-mi umplu timpul. A inceput sa-mi placa si imi ocupam timpul liber cu noi colectii, cu noi idei si cautam sa dezvolt si alta perspectiva a lucrurilor pe care le vad cu simplitate si mama a finantat chestia asta si bunica m-a ajutat foarte mult pentru ca e foarte talentata si m-a sustinut sa fac chestia asta, iar cu bratarile cand am inceput a fost mai mult ideea lui tanti Zoia, aici de fata, ea mi-a aratat cum se fac si acelea mi-au placut cel mai mult si incerc sa fac cat mai multe modele ca sa colorez putin lucrurile care nu sunt foarte roz in viata", a spus iulia.

Adolescenta protejeaza mediul, este olimpica la Biologie exact pe tematici de educatie pentru sanatate si chiar lucreaza la o colectie in acest sens. "Acum lucrez la o colectie de protectia mediului, de oprirea testarilor pe animale, dar am cam ramas fara albastru si nu am reusit sa o termin. Mai tarziu vreau sa fac o colectie cu poezii pe care eu le-am scris, sa cos poeziile pe fiecare dintre covoare , colectie care se va numi "Covorase poematice", spune aceasta . Iulia are pana acum 239 de covorase si 16 bratari. Dar nu se opreste aici, ea vrea sa invete goblen si sa croseteze ciorapi. "Dupa ce termin clasa a opta, la vara vreau sa invat goblen si vreau sa impletesc sosete", spune Iulia.

Iulia se pricepe si la meniuri sanatoasa si cum sa le faca in functie de calorii. Acest lucru a emotionat-o pe doamna Inspector prescolari Irinela Nicolae care i-a propus acesteia o colaborare pentru meniurile gradinitelor cu orar prelungit, ba chiar o ajuta sa lanseze o carte "Daca te gandesti la niste meniuri pentru prescolari, noi te sprijim sa le publicam si sa facem o carte de nutritie pentru gradinite si tu o sa fii autorul", a spus doamna Nicolae.

La eveniment au fost prezente : Irinela Nicolae - Inspector Invatamant Prescolar Constanta, Metodistele: Elena Balosu - director GOP 45 Constanta, Eugenia Colta - director GOP 33 Constanta, Tania Dumitrescu - director GOP "Amicii" Constanta, Luminita Cosmeanu - director GON "Micul Univers" Constanta, Laura Gunesch - fondator al Asociatiei "Initiative pentru Dezvoltare Profesionala".

In cadrul asociatiei, incepand de acum in fiecare luna vom organiza cate un eveniment, in care elevi, studenti se implica si lucreaza fiecare acolo unde crede ca poate sa faca ceva, noi le oferim ce nu le poate oferi scoala, adica "ce faci cu ce ai invatat" , ce faci cu ce ai acumulat in scoala, cum aplici in viata de zi cu zi care la final poate sa devina o cariera sau poate sa ramana o pasiune si atat. De aceea am numit campania noastra "Ce alegi sa faci, ce alegi sa fii? - De la pasiune la profesie." Primul eveniment este acesta, gazduim expozitia de Handmade, covorase tesute, bratari din fire realizate de o adolescenta de 14 ani de la Scoala 7 ( n.r. - Constanta), Iulia Bangheorghe despre care vreau sa spun doar ca este un copil special si atat. Urmatorul eveniment va fi luna urmatoare si cu acel prilej vom lansa si site-ul nostru in care vom descrie campania. A fost ideea acestor copii si a mea, sa aratam ca acesti copii stiu sa faca ceva, dar mai mult decat atat ingrijorarea lor mare este "cum pot ei sa-si castige existenta?" sau cum pot ei sa fie pe picioarele lor in viitor, avand in vedere ca cei mai multi dintre ei aleg o facultate si dupa un an se duc catre alta, sau a celor de la licee, care sunt licee foarte bune: "Liceul de Arta", "Liceul Mircea", care au posibilitati, au dat proba cunostintelor, latura asta cognitiva, mai greu cu practica. Ce fac cu ceea ce am invatat? Stiu o limba straina, stiu informatica, stiu matematica,stiu geografie, catre ce ma orientez? Ajung sa isi doreasca sa vorbeasca mai bine in public , sa participe la evenimente si sa fie alaturi de copii, pentruca au descoperit ca daca vor sa plece in starinatate nu ii intereseaza notele din scoala, cat activitatea care au realizat-o acesti copii pe perioada scolii", ne-a declarat Laura Gunesch - fondator al Asociatiei "Initiative pentru Dezvoltare Profesionala"

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii