Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:17 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

D'ale primăverii la ICR Berlin

ro

25 Apr, 2012 19:40 996 Marime text

Institutul Cultural Român din Berlin debutează în al doilea trimestru al anului 2012 în forţă, cu o serie de programe care vor culmina cu celebrarea, pe 8 iunie, a 100 de ani de la moartea scriitorului I.L. Caragiale la Berlin. Primăvara berlineză cuprinde, printre altele, proiecţii de filme, participări la evenimente artistice, prelegeri şi dezbateri, concerte de muzică clasică şi modernă.

TOT ANU' CU NEA IANCU

La ICR Berlin, anul 2012 se află sub semnul marelui dramaturg român Ion Luca Caragiale. Pentru o informare a unei palete cât mai largi de public despre anii berlinezi ai lui Caragiale, dar şi despre modernitatea operei acestuia, ICR Berlin a abordat în primul rând o strategie vizuală, prin introducerea unui timbru Caragiale în semnăturile tuturor E-mail-urilor institutului, un banner online pe site-ul propriu cu placa memorială deja existentă la ultima adresă a scriitorului, precum şi un material video cu imagini ale scriitorului (filmuleţul poate fi vizionat aici).

De asemenea, ICR Berlin şi-a propus organizarea unei serii de evenimente cu acelaşi scop. Primul eveniment a avut loc pe 30 martie 2012 la sediul ICR Berlin şi a constat în prezentarea filmului documentar „Franzela Exilului" (2002) de Alexandru Solomon, care a fost punctul de plecare pentru discuţia între doi exegeţi ai lui Caragiale: profesorul Gelu Ionescu (fost redactor la Europa Liberă, fost lector de limba şi literatura română la Universitatea Heidelberg) şi profesorul Liviu Papadima (profesor la Universitatea Bucureşti, autorul unor importante volume de critică despre Caragiale: Caragiale, fireşte şi Comediile lui I.L. Caragiale). În încheiere a fost prezentat în premieră în Germania filmul „De ce trag clopotele, Mitică" (1981) al lui Lucian Pintilie, inspirat din piesa „D'ale Carnavalului".

Programul celui de-al doilea trimestru al ICR Berlin va culmina cu „Tracking Caragiale", în data de 8 iunie. ICR Berlin şi Ambasada României la Berlin comemorează 100 de ani de la moartea scriitorului I.L. Caragiale la Berlin, printr-un concert susţinut de Corul Naţional de Cameră Madrigal, cu intervenţii din opera lui Caragiale, momente teatrale interpretate de actriţa Rodica Mandache.

Comemorarea a 100 de ani de la moartea lui I.L. Caragiale la Berlin impune o atmosferă ceremonială de înaltă clasă, în spiritul identităţii naţionale româneşti, dar şi al universalităţii scriitorului român. În acest sens, prezenţa Corului de Cameră Madrigal sugerează ambele aspecte, atât prin marca naţională românească pe care o reprezintă, cât şi prin repertoriul emblematic propus în program - care porneşte de la Widmann, trece prin Bach şi Enescu şi se opreşte la „Sârba" lui Gheorghe Danga. În această fastuoasă atmosferă muzicală, actriţa Rodica Mandache va pune în lumină de rampă scriitura lui I.L Caragiale, prezentând publicului german şi din diaspora românească fragmente alese din opera scriitorului comemorat. Ziua se va încheia cu o proiecţie pe clădirea Ambasadei cu imagini realizate special pentru eveniment, conţinând portrete animate ale marelui dramaturg şi citate din opera sa. Proiecţiile reprezintă un moment singular şi extrem de atractiv pentru publicul larg. Partea de visuals este creată de David Szauder aka Pixelnoizz, un tânăr artist vizual stabilit la Berlin, care a avut colaborări cu importante foruri culturale din Berlin, printre care Festivalul de New Media Transmediale.

Admiralspalast este o clădire cu tradiţie în producerea şi găzduirea de spectacole de divertisment, cabaret, teatru, circ, dar şi de concerte şi manifestări muzicale, situată pe celebra stradă Friedrichstrasse, în Berlin-Mitte. Una dintre puţinele adrese din Berlin care prezintă, încă de la începutul secolului 20, spectacole grandioase, Admiralspalast dispune de două săli moderne dotate cu tehnică de ultimă oră. Sala Studio, în care va avea loc concertul Madrigal, are o capacitate de 400 de locuri.

ARTE VIZUALE

În 2012, România este reprezentată la două mari platforme artistice din Germania, Bienala de la Berlin şi dOCUMENTA(13).

În cadrul celei de-a şaptea ediţii a Bienalei Berlineze, care se va desfăşura între 27 aprilie şi 1 iulie în diferite locaţii din capitala germană, artistul Ştefan Rusu va prezenta filmul documentar „Berlin - Beyond the Ruins".Filmul este conceput ca un documentar de investigaţie menit săexamineze critic transformărileoraşului Berlin.Proiecţia este programată pe 16 iunie la KW Institute for Contemporary Art, Berlin.Bienala de artă contemporană de la Berlin este un forum de artă contemporană care aduce împreună curatori şi artişti de renume din întreaga lume.

Artista româncă Lia Perjovschi participă în perioada 11-15 iunie la Congresul Artiştilor din cadrul Cincinalei de artă modernă şi contemporană dOCUMENTA(13).

dOCUMENTA(13) este o expoziţie de artă modernă şi contemporană care are loc o dată la cinci ani în Kassel, oraş care timp de trei luni devine centrul lumii artistice mondiale. Este cea mai mare platformă artistică din Germania, fondată în anul 1955. De-a lungul anilor a căpătat o mai mare notorietate deoarece aprezentat mulţi artişti cu influenţă semnificativă asupra artei contemporane (Picasso, Kandinsky, Duchamp, ş.a.).Cea mai recentă expoziţie dOCUMENTA (12) a avut loc în anul 2007, înregistrând peste 750 000 de vizitatori. Artiştii români invitaţi la documentele din ediţiile trecute au fost: Constantin Brâncuşi, Constantin Flondor, Ion Grigorescu.

FILM ŞI PRELEGERI

Invitaţi de seamă la Festivalul Filmului din Europa Centrală şi de Est „GoEast" de la Wiesbaden (18-24 aprilie): regizorul Cristi Puiu este preşedintele juriului din anul acesta, iar filmul lui Gabriel Achim, „Visul lui Adalbert", se află în competiţia oficială. Cu susţinerea ICR Berlin, Gabriel Achim participă la proiecţia filmului din cadrul cunoscutului festival de film german, care este totodată o punte între cinematografiile din Est şi din Vest.

Pentru prima dată ICR Berlin dedică un amplu şir de evenimente istoriei recente a României. „Rezistenţa anticomunistă în România" (mai-decembrie 2012) cuprinde prezentări de film documentar, expoziţii şi conferinţe realizate în parteneriat cu cele mai importante instituţii de profil din România (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului, Memorial Sighet) şi din Berlin (Memorialul Berlin-Hohenschönhausen, Fundaţia Zidul Berlinului şiFundaţia Federală pentru prelucrarea fostei dictaturi comuniste a PSUG).

Proiectul este structurat tematic pe câteva dintre subiectele de relevanţă pentru trecutul comunist al României. „Fenomenul Piteşti" va fi prezentat în data de 30 mai, la Deutsche Kinemathek, prin proiecţia filmului documentar „Demascarea", urmată de o discuţie despre acţiunea violentă de la Piteşti, în prezenţa regizorului Nicolae Mărgineanu şi a scenaristului filmului, Alin Mureşan.

Evenimentele dedicate istoriei recente din România continuă în data de 19 iunie, la Memorial Berlin-Hohenschonhausen, cu expoziţia „Rusaliile Negre - Deportarea în Bărăgan", realizat de Memorialul Sighet.

MUZICĂ

Pentru a doua oară, ICR Berlin organizează un lung week-end muzical în celebra locaţie Volksbühne din Berlin-Mitte. După succesul primei ediţii din 2011, ICR Berlin susţine continuarea proiectului, prin invitarea unor artişti şi formaţii de muzică care garantează succesul la public. „Romanian Music Nights II" va avea loc între 24 şi 26 mai la Berlin, cu participarea trupelor Maria Răducanu Quartet, Şuie Paparude, Persona, Urma şi a lui DJ Limun.

„Romanian Music Nights" îşi propune prezentarea unei palete reprezentative din muzica românească modernă. Ţinând cont de caracteristicile scenei muzicale berlineze, locaţiile şi genurile muzicale alese sunt menite să atragă cât mai mult public preponderent tânăr. „Roter Salon" a înflorit în Berlin cultura salonului începând cu anii ‘90. „Roter Salon" este parte integrantă a teatrului Volksbühne (principalul teatru al Berlinului de Est înainte de Căderea Zidului). „Grüner Salon" este de asemenea parte integrantă a Volksbühne, specializată însă pe muzică latină şi jazz. Ambele saloane sunt locuri extrem de bine frecventate de public, aflându-se şi în centrul oraşului, la două minute distanţă de Alexanderplatz.

Festivalul de artă şi cultură romani „Stimmen der Roma" cu Oana Cătălina Chiţu & Band: artista româncă va cânta în data de 15 mai un repertoriu de cântece romani în cadrul festivalului „Stimmen der Roma" de la München. În celebrul bar de jazz Unterfahrt - unul dintre cele mai bune 100 de cluburi de jazz din lume - Oana Cătălina Chiţu şi muzicienii săi, Dejan Jovanovic (acordeon), Vladimir Karparov (saxofon) şi Dimitris Christides (percuţie) vor completa programul extrem de bogat iniţiat de către Consulatul Român de la München, Agenţia Naţională pentru Romi, Institul Ceh, Goethe Institut şi Institutul Francez. „Stimmen der Roma"este un eveniment care prezintă lecturi, concerte, proiecţii de film, dezbateri cu o serie de artişti de origine romă, în intenţia de a combate prin exemple pozitive discriminarea, marginalizarea şi prejudecăţile legate de oamenii de etnie romă.

Compozitorul Nicolae Brânduş va participa în data de 25 mai la colocviul de muzică „Musik unserer Zeit" din Oldenburg. El va realiza o prezentare a activităţii lui Mircea Eliade - filosofie, activitate ştiinţifică şi literară şi importanţa povestirii „La Ţigănci" în opera sa de ficţiune. Prezentarea va fi corelată cu exemplificări muzicale.

FESTIVAL DE POEZIE

ICR Berlin susţine pentru prima dată o participare românească în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie Berlin (1-9 iunie 2012), un eveniment de mare vizibilitate, care adună atât scriitori importanţi din ţări europene, cât şi parteneri instituţionali recunoscuţi: Literaturwerkstatt, Akademie der Kunste, EUNIC.Scriitoarea Svetlana Cârstean este invitată din partea României să ia parte la un proiect RENSHI, scris de 28 de poeţi din ţări ale UE. Proiectul presupune ca fiecare participant să scrie o parte din poem, care are ca bază un text al poetului grec Yannis Stiggas, despre trecutul, prezentul şi viitorul european, despre criza şi valorile Europei. Poemul final va fi prezentat în cadrul festivalului în data de 2 iunie, la Akademie der Künste. Scriitoarea Svetlana Cârstean este de asemenea invitată de Literaturwerstatt să participe şi la întâlnirea din 3 iunie cu partenerii din proiectul „lyrikline", în vederea realizării unei selecţii de poeţi români reprezentativi pentru lirica de astăzi, care urmează să fie traduşi şi să apară în portalul cu acelaşi nume, www.lyrikline.org.

Literaturwerkstatt este una dintre cele mai importante şi mai moderne instituţii berlineze de promovarea a literaturii şi în special a poeziei contemporane, din Germania şi din toată lumea. Situată într-un cartier foarte dinamic şi cunoscut al Berlinului, Prenzlauer Berg , se bucură constant de un public tânăr, numeros. ICR Berlin a participat la numeroase proiecte de succes, realizate în parteneriat ("Lange Nacht der Prosa" - 2011, "Lange Nacht der Poesie" - 2009).

.

Programul complet al ICR Berlin îl găsiţi pe http://www.rki-berlin.de şi pe Facebook.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii