Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:03 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum economisesc şi investesc femeile

ro

08 Mar, 2012 21:57 732 Marime text

 Produsele de economisire clasice (depozite bancare şi conturi de economii) sunt preponderent utilizate de către bărbaţi - aceştia economisesc în medie cu 17% mai mult decât femeile

 Femeile recuperează decalajul în ceea ce priveşte produsele de economisire şi investiţii pe termen lung

 Aproape 50 000 de femei au investit în fondurile administrate de ERSTE Asset Management aproximativ 1 miliard RON

 Femeile constituie majoritatea clienţilor care încheie contracte de economisire creditare la BCR Banca pentru Locuinţe.

Bucureşti, 8 martie 2012 - În cazul produselor clasice de economisire (de tipul depozit bancar sau cont de economii), tendinţa generală este ca bărbaţii să economisescă mai mult decât femeile, în medie cu 17%, relevă un studiu intern al BCR efectuat pe portofoliul de clienţi ai băncii.

Diferenţele în comportamentul de economisire femei versus bărbaţi sunt vizible în analiza pe segmente de vârstă. Astfel, între 30 - 40 ani, bărbaţii economisesc semnificativ mai mult decât femeile, în medie cu 23% mai mult. După vârsta de 40 de ani, diferenţele dintre bărbaţi şi femei încep să se aplatizeze: bărbaţii tind în medie să economisească doar cu 15% mai mult decât femeile (sub media generală).

Cu toate acestea, decalajele sunt recuperate în ceea ce priveşte produsele de economisire şi investiţii mai complexe. Pe segmentul fondurilor de investiţii, raportul femei barbati este de 43% versus 57% din investitori, iar în cazul contractelor de economisire creditare disponibile prin BCR Banca pentru Locuinţe, raportul se inverseaza - 54% femei versus 46% barbati în rândul contractanţilor.

Astfel, aproape 50 000 de clienţi femei (43% din numărul total de investitori) au investit în fondurile administrate de ERSTE Asset Management o sumă totală de aproximativ 1 miliarde lei. Femeile care investesc în fondurile ERSTE Asset Management sunt mai degrabă prudente şi orientate către stabilitate, alegând în mare parte fonduri cu un grad de risc scăzut, care investesc în instrumente cu venit fix.

Decizia de investire este luată de femei la maturitate şi mai ales înainte de pensionare (36% în cazul BCR Obligaţiuni), preferând să investească toţi banii într-o singură tranşă, decât sistematic. Femeile sunt hotarâte şi statornice în decizia de investire pe care au luat-o, având în vedere că majoritatea sumelor de bani sunt investite pe termen mediu (40%) şi lung (32%). De altfel, se estimeaza că femeile vor alege în continuare investestiţiile pe termene mai mari de 1 an, în fonduri cu expunere pe obligaţiuni, trend confirmat încă de anul trecut.

Având în vedere că primii paşi în viaţa de investitor au fost deja făcuţi, se preconizeaza că în viitor femeile îşi vor construi portofolii de investiţii formate din cel puţin două fonduri şi vor opta ca o parte din sumele investite să fie orientate către fonduri cu grad de risc mai ridicat.

Conform studiului IRES "Proiecţii sociale ale românilor pentru 2012" publicat pe 10 ianuarie 2012, peste 30% dintre femei şi-au declarat intenţia de a economisi în 2012, faţă de peste 43% dintre bărbaţi, ceea ce încă reflectă un decalaj de venituri şi independenţă financiară. Cu toate acestea, în special pe segmentele afluente se poate observa o creştere a puterii financiare a femeilor din România, lucru reflectat mai ales în comportamentul de investiţie al acestora.

*

Banca Comerciala Romana (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, managementului activelor, pensiilor private, a băncilor de locuinţe şi a serviciilor bancare prin telefonul mobil. BCR este banca Nr.1 în România după valoarea activelor (peste 17 mld EUR), banca Nr.1 după numărul de clienţi şi banca Nr.1 pe segmentele de economisire şi creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din România, după gradul de încredere al clienţilor şi după numărul celor pentru care BCR este principală instituţie cu care fac banking.

BCR oferă gama completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 48 de centre de afaceri dedicate companiilor şi 668 de unităţi retail localizate în majoritatea oraşelor din întreaga ţară cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca Nr.1 din România pe piaţa cardurilor şi a tranzacţiilor bancare, clienţii BCR având la dispoziţie cea mai mare reţea naţională de ATM - peste 2.000 de bancomate şi POS - peste 18.000 de terminale pentru plată cu cardul la comercianţi, precum şi servicii complete de Internet banking, phone-banking şi e-commerce.

* *

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din Europa Centrala si de Est. Mai mult de 50.000 de angajati deservesc peste 17 milioane de clienti in cadrul a 3.200 de filiale din 8 tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia si Ucraina). La 30 septembrie 2011, Erste Group detinea active totale in valoare de 216,1 miliarde EUR, inregistrand un profit operational de 2.631,9 milioane EUR si un raport cost/venituri de 52.4%.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii