Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:28 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colegiul Național “Grigore Moisil” a câștigat Premiul I la Concursul de Științe “CHAIN REACTION”

ro

12 Jul, 2013 14:21 933 Marime text
Constanța, 12 iulie 2013 – Colegiul Național “Grigore Moisil” din București a câștigat Premiul I la Concursul de Științe “CHAIN REACTION”, competiția națională dedicată chimiei și fizicii. Premiul Publicului a fost acordat Colegiului Național “Mihail Kogălniceanu” din Galați care a primit cele mai multe voturi pe pagina dedicată competiției de pe site-ul CHEMGENERATION.COM. Orașul Constanța a fost reprezentat în proiect de către Liceul Teoretic “Ovidius”, Liceul Teoretic “Traian” și Colegiul Național “Mircea cel Bătrân”, care a ocupat pe locul III în clasamentul juriului.
 
Concursul de Ştiinţe „CHAIN REACTION” s-a desfășurat în perioada aprilie – iunie 2013 în 25 de licee din 11 orașe din țară (Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Bucureşti, Craiova, Constanţa, Cluj-Napoca, Galaţi, Iaşi și Ploieşti). Peste 40 de profesori și 155 de elevi au fost implicați în prima ediție a competiției „CHAIN REACTION”. Tinerii au format echipe de 5 – 7 elevi (cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani) care au fost coordonate de către profesorul de chimie și au construit sisteme de reacție în lanț folosindu-se de reacţii chimice și fizice.
 
Pentru a participa în concurs, fiecare echipă a realizat un sistem de reacţie în lanţ, care a constat într-o succesiune de reacții chimice și fizice ce funcţionează după pornire fără implicarea vreunei persoane.
 
„Concursul de Științe ‚CHAIN REACTION’ face parte din strategia companiei BASF – The Chemical Company de a se implica în implementarea de campanii educaționale dedicate tinerilor, prin care aceștia pot descoperi laturile creative și distractive ale chimiei și fizicii. Tema concursului de anul acesta a fost crearea unor sisteme de reacție în lanț și am fost foarte impresionaţi de proiectele înscrise, de creativitatea și inventivitatea de care au dat dovadă copiii. În concurs s-au implicat peste 40 de profesori și 155 de elevi, ceea ce ne arată interesul pentru astfel de competiții în România”, a declarat Luminiţa Teodorescu, Director General BASF România.
 
Cele 25 de proiecte au fost evaluate de către juriul de specialitate al competiției, format din Prof. Ion Haiduc, Președintele Academiei Române, Prof. Sorin Roșca, Președintele Societăţii de Chimie din România, Prof. Horia Iovu, Directorul Consiliului de Studii Doctorale, Prof. Gheorghe Cătă-Danil, membru în Societatea Română de Fizică, și Marius Matache, blogger și cercetător în cadrul Universității din București, la Centrul de Cercetare a Mediului și Efectuare a Studiilor de Impact.
 
Proiectul echipei Chainreaction Moisil a fost desemnat de către juriu câștigătorul Premiului I al Concursului de Știinte “CHAIN REACTION”, pentru modul original și creativ în care a îmbinat reacțiile chimice cu mecanismele fizice. Valoarea totală a Premiului I este de 3.000 de euro, dintre care premii în valoare de 1.500 de euro vor fi acordate membrilor echipei, iar liceul din care provine echipa va beneficia de 1.500 de euro pentru dotarea laboratorului de chimie. Locul doi în clasamentul juriului a fost ocupat de Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, iar pe locul trei s-a clasat echipa Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa.
 
Proiectele au fost postate pe pagina dedicată competiției de pe site-ul CHEMGENERATION.COM, unde au putut fi votate de public. Echipa Floating Atoms a Colegiului Național “Mihail Kogălniceanu” din Galați a primit cele mai multe voturi, 9.866, și a câștigat Premiul Publicului, în valoare de 1.000 de euro. Pe locul doi s-a clasat, cu 9.727 de voturi, echipa 14AA41 (Colegiul Național “Alexandru Ioan Cuza” – Galați), urmată de echipa Alecsandri (Colegiul Național “Vasile Alecsandri” – Bacău), care a primit 8.785 voturi.
 
Concursul „CHAIN REACTION” este parte a platformei educaționale CHEMGENERATION, lansată și dezvoltată de BASF – The Chemical Company în 2011, anul internațional al chimiei. Concursul s-a desfăşurat şi la nivel internaţional, în Cehia şi Serbia în prima parte a anului 2013 şi va fi realuat în alte şapte ţări din Europa Centrală în toamna acestui an.
 
Această competiţie este organizată de BASF – The Chemical Company , compania care susţine educaţia ştiinţifică a tinerilor, cu sprijinul Societăţii de Chimie din România. Obiectivul comun este dorinţa de a creşte interesul tinerilor în domeniul ştiinţei, în special în domeniul chimiei.
 
 
 
DESPRE BASF
 
BASF este lider mondial în domeniul chimic: The Chemical Company. Portofoliul său cuprinde o gamă largă de produse, de la substanţe chimice de bază, produse pentru industria materialelor plastice, produse performante şi produse pentru protecţia plantelor, până la petrol şi gaze. Compania combină succesul economic, responsabilitatea socială şi protecţia mediului. Cu ajutorul ştiinţei şi al inovaţiei, BASF ajută clienţii din aproape toate industriile să facă faţă cerinţelor curente şi viitoare ale societăţii. Produsele şi sistemele de soluţii contribuie la conservarea resurselor, asigurarea unei nutriţii sănătoase şi îmbunătăţirea calităţii vieţii. Compania a rezumat această contribuţie în obiectivul său global: BASF creează chimie pentru un viitor sustenabil. În 2012 BASF a realizat vânzări de 72,1 miliarde de euro şi a avut peste 110.000 de angajaţi la sfârşitul anului. Acţiunile BASF sunt listate la bursele de mărfuri din Frankfurt (BAS), Londra (BFA) şi Zurich (AN). Informaţii suplimentare sunt disponibile pe internet la adresa www.basf.com.
 
 
DESPRE SOCIETATEA DE CHIMIE DIN ROMÂNIA
Societatea de Chimie din România (SChR) a fost înfiinţată în anul 1919 şi are drept scop reunirea tuturor persoanelor cu studii superioare implicate în activitatea de cercetare şi proiectare, învăţământ, industrie şi alte ramuri ale economiei și domenii de activitate utile societăţii, în vederea dezvoltării şi atingerii următoarelor obiective: promovarea disciplinelor chimiei sub toate aspectele; organizarea unor şedinţe de comunicări, colocvii, seminarii, ateliere, simpozioane, conferinţe sau congrese de interes national şi internaţional; acţiuni menite să atragă tinerii spre studiul şi profesarea în domeniul chimiei.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii