Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:16 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Burse Rosalynn Carter pentru Jurnalism pe probleme de sanatate mintala

ro

28 Apr, 2009 20:57 752 Marime text

Centrul Carter (Atlanta, SUA) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunţă ediţia românească 2009-2010 a Burselor Rosalynn Carter pentru Jurnalism pe probleme de sănătate mintală.

Doi jurnalişti români vor beneficia de aceste burse, care le vor permite ca, timp de un an, să realizeze un proiect mediatic cu scopul de a explora şi a aduce în atenţia publicului aspecte legate de sănătatea mintală sau de bolile mintale. Bursele pentru jurnalişti sunt parte a efortului internaţional lansat de Programul de Sănătate Mintală al Centrului Carter pentru a reduce stigmatizarea şi discriminarea persoanelor care suferă de boli mintale, precum şi pentru eliminarea informaţiei incorecte sau bazate pe stereotipuri.

Cei doi bursieri vor fi selecţionaţi în baza unui concurs de proiecte de către un consiliu consultativ format din jurnalişti şi specialişti în domeniul sănătăţii mintale. Bursele presupun participarea la  două reuniuni ale bursierilor Rosalynn Carter (la începutul şi la sfârşitul proiectului), asistenţă tehnică din partea Centrului Carter şi a CJI pe parcursul realizării proiectului şi acces la resursele specifice (inclusiv experţi) ale celor două organizaţii. În plus, fiecare bursier va primi un sprjin financiar în valoare de 2500 USD pentru elaborarea proiectului selectat.

Bursele sunt accesibile tuturor jurnaliştilor, indiferent de tipul de media pentru care lucrează (presă scrisă, radio, TV, online), inclusiv jurnaliştilor free-lance. Proiectele pot include serii de articole, investigaţii, reportaje, elaborarea unor filme documentare, scrierea unor cărţi sau orice altă formă de  produs editorial.

Candidaţii trebuie să demonstreze interes în domeniul sănătăţii mintale, solide abilităţi jurnalistice şi o bună cunoaştere a limbii engleze. Proiectele trebuie să răspundă unor probleme bine definitie şi individualizate, să descrie metodologia şi instrumentele necesare realizării activităţilor propuse şi să detalieze modul în care vor contribui la reducerea discriminării şi stigmatizării persoanelor suferind de afecţiuni mintale.

Dosarele de înscriere trebuie să conţină:
- curriculum vitae (în limba engleză)
- o scrisoare de intenţie (în limba engleză)
- o descriere detaliată a proiectului propus (în limba română, vezi formularul ataşat)
- un rezumat al proiectului (obiective, activităţi, mijloace, efectul anti-stigma) (în limba engleză)
- un portofoliu de articole reprezentative ale candidatului (care pot fi sau nu pe tema sănătăţii mintale) (în limba română)

Caştigătorii vor fi anunţaţi în data de 10 iulie 2009, prin intermediul web-siteului Centrului Carter (www.cartercenter.org). Ei trebuie să fie disponibili pentru deplasarea la Atlanta, în zilele de 14-16 septembrie 2009, pentru a participa la reuniunea anuală a bursierilor. Decizia finală privind selectarea candidaţilor revine Centrului Carter şi nu poate fi contestată.

Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 30 aprilie 2009, orele 17:00. Candidaţii care vor trece de prima fază a selecţiei vor susţine un interviu telefonic in limba engleză, în perioada 15-20 mai 2009.

Dosarele de înscriere se depun la sediul Centrului pentru Jurnalism Independent, Bdul. Regina Elisabeta nr. 32, etaj 1, sector 5, Bucureşti sau prin e-mail, la bursecarter@cji.ro

Persoana de contact: Carmen Macavei, asistent executiv, tel: 0213111375, camen@cji.ro


Bursele Rosalynn Carter pentru Jurnalism pe probleme de sănătate mintală 2009-2010 reprezintă a treia ediţie a programului pentru România. Bursierii ediţiei 2007-2008 au fost jurnaliştii Alexandru Ulmanu (jurnalist, cadru universitar la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii a Universitatii din Bucuresti) şi Paul Radu (jurnalist, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie). Bursierii ediţiei 2008-2009 au fost jurnaliştii Emilia Chiscop (jurnalist, Ziarul de Iaşi) şi Vlad Mixich (jurnalist, corespondent Deutsche Welle & Hotnews).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii