Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:29 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gala Culturala Romano-Turca

ro

29 Mar, 2012 22:35 1377 Marime text

Marți, 27 martie 2012, a avut loc la Sala Palatului București Gala Culturală Româno-Turcă, organizată de Lumina Instituții de Învățământ cu sprijinul Primariei Municipiului Bucuresti, Prefectura Municipiului Bucuresti, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si Ministerul Culturii și Patrimoniului Național. Gala Culturală Româno-Turcă încearcă să fructifice bogația potențială a multiculturalitații, să contribuie la dezvoltarea prieteniei celor doua țări prin activități culturale, sportive si științifice. Comunitatea turcă din România este o minoritate recunoscută oficial iar colaborarea dintre cele două etnii se bazează pe respectul față de culturi diferite, tolerantă față de diversitate și colaborarea pe diverse planuri (cultural, științific, de afaceri, educațional, etc.) În acest sens, începând cu anul 2008, Lumina Instituții de Invățământ a organizat în fiecare an un eveniment cultural româno-turc, care a adus împreună talente din cele doua țări, sub forma de dansuri, cantece, poezie și interpretări la instrumente specifice.

Această sărbătoare a interculturalității a fost prezentată de Andreea Marin Bănică, care s-a prezentat ca "mamică a unei eleve a International School of Bucharest" și Ilker Gultekin, un prezentator faimos venit special din Turcia pentru această ocazie. Cei doi au purtat costume tradiționale specifice țărilor prietene, costumul Andreei fiind croit special pentru ea în Turcia. În cadrul evenimentului au participat peste 200 de elevi care provin din medii culturale diferite, majoritatea fiind elevi ai Liceelor Internaționale din Constanța și București, International School of Bucharest și celor 6 Școli Spectrum din țară. Cu ajutorul dansurilor, cântecelor şi a poeziei, copiii au demonstrat încă odată legăturile culturale strânse care unesc popoarele noastre.

Constanța a fost reprezentată la această festivitate de către corul Liceului Internațional de Informatică, care a cântat și încântat publicul cu melodii tradiționale turcești, printre care "Yeni bir dunya" (imnul Olimpiadei Internaționale de Limba Turcă) și "Beri Gel" dar și de echipa de dansatori care a interpretat Ciuleandra.

Gala Culturală Româno-Turcă a fost și un prilej de a-i premia pe câștigătorii Olimpiadei Internaționale de Limba Turcă - faza națională. Din partea Liceului Internațional de Informatică din Constanța premianți au fost Teodora Nan (cls. a IX-a) cu medalie de aur la categoria Conversație, Adrian Nicolae (cls. a X-a) cu medalie de argint la Gramatică, Beatrice Moldovan (cls. a X-a) cu medalie de aur și Leonard Tudor (cls. a IX-a) cu medalie de argint la categoria Scriere. Ei vor reprezenta România la cea de-a X-a ediție a Olimpiadei, care va avea loc la Ankara în perioada 30 mai - 14 iunie 2012. Printre cei care au premiat finaliștii au fost și ambasadorul Turciei la București, Excelența Sa, dl. Omur Şolendil, dl. Fatih Goktas, Directorul General Lumina Instituții de Învățământ și dl. Neculai Onțanu, Primarul Sectorului 2 București.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii