Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:14 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inspectorii ITM monitorizeaza aplicarea de catre anganajatori a prevederilor O.U.G. 99/2000

ro

19 Jan, 2010 15:52 3476 Marime text

COMUNICAT  DE  PRESA
19.01.2010

Avand in vedere ca prognozele meteo anunta cod galben pentru Judetul Constanta , se vor lua masuri ca inspectoriii de munca din cadrul compartimentului Securitate si Sanatate in Munca sa monitorizeze aplicarea de catre anganajatori a prevederilor  O.U.G. 99/2000.
In controalele din aceasta sapatamana se va pune  accent pe respectarea  prevederilor OG.99/2000 –respectiv masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca.

Masurile pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca vor fi stabilite de angajator impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau dupa caz, cu reprezentantii alesi ai salariatilor. In unitatile in care functioneaza comitete de securitate si sanatate in munca vor fi stabilite cu acestea iar in unitatile finatate din fonduri bugetare si extrabugetare, masurile de protectie vor fi stabilite de ordonatorii de credite , respectiv de conducatorii unitatilor.
In perioadele cu temperaturi extreme, temperaturi sub minus 20 grade C sau temperaturi  scazute  care in conditii de vant intens ( viteza vantului depaseste 10 metri/ secunda ) pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie sa asigure cel putin minimul de masuri de protectie a salariatilor care lucreaza in aer liber.
Pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor se vor lua urmatoarele masuri :
- asigurarea echipamentului de lucru si a echipamentului individual de protectie ;
- acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare , in acest sens se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator ;
- distribuirea de ceai fierbinte  in cantitate de 0,5 – 1  litru/persoana /schimb.

Pentru prevenirea imbolnarii determinate de munca in conditii de temperaturi extreme se vor lua urmatoarele masuri :
- asigurarea de catre angajator a examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi scazute ;
- asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate ;
- trecerea dupa posibilitati a persoanelor cu afectiuni in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au containdicatii privind munca la temperaturi extreme.

DIRECTOR COORDONATOR,
ING. FLORIAN  CONSTANTIN

Insp.  FLORINA  VISAN

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii