Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:06 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Castigatorii Finalei LicArt - editia a 9-a, 2010

ro

03 Jun, 2010 18:25 1350 Marime text
Secţiunea teatru

Premiul pentru cea mai bună trupă de teatru de liceeni - 4000 RON

Trupa Alexandru Giugaru - Colegiul Naţional „Cuza Vodă", Huşi - spectacolul Doctor fără voie" de Moliere

Secţiunea poezie

Premiul I - laptop Acer

Valeriu Andrişcă - Colegiul Naţional "Grigore Moisil", Oneşti

Premiul II - 800 RON

Ramona Ţăruş - Grup Şcolar "Dr. Mihai Ciucă", Săveni

Premiul III - 600 RON

Maria-Patricia Birtocean - Colegiul Naţional "Silvania", Zalău

Secţiunea fotografie

Tematică diversă - Aparat foto DSLR Olympus E420 Dual zoom + trepied + incarcator universal + blenda

Mihai Florentin Trofin - Grup Şcolar Economic-Administrativ, Piatra Neamţ

Portret - Aparat foto DSLR Olympus E420 Dual zoom + trepied + incarcator universal + blenda

Răzvan-Alexandru Chirilă - Colegiul Naţional "A.T.Laurian", Botoşani

Alb negru - Aparat foto DSLR Olympus E420 Dual zoom + trepied + incarcator universal + blenda

Alexandru Chiţu - Colegiul Naţional "Alexandru Ioan Cuza", Focşani

Premiul pentru fotografie populară - Un trepied + un cooler de laptop

Beatrice Manolache - Colegiul Naţional "Roman Vodă", Roman

Finala Festivalului Naţional de Arte pentru Liceeni - LicArt ediţia a 9-a

Şi a mai fost, încă o dată, Finala LicArt. În zilele de 22 şi 23 mai, în Bucureşti şi în sufletul licartiştilor. Povestea începe de fapt în urmă cu 9 ani, când câţiva oameni, ce formau Clubul "Nouă ne pasă!" s-au uitat cu atenţie în jur şi au văzut în tineri şi altceva decât păreau să vadă ceilalţi. Cum ar fi... câte-un „început de Om". Şi s-a născut LicArt care, înainte de a fi un concurs, este în primul rând un spaţiu de comunicare, un loc în care tinerii talentaţi şi dornici de mai mult se pot întâlni, exprimându-se şi descoperindu-se prin artă şi prin intersecţiile cu ceilalţi oameni.

În 9 ani LicArt s-a impus prin anvergură ca cel mai mare festival-concurs adresat liceenilor. S-a bucurat în fiecare an de sprijinul multor personalităţi culturale şi de o participare numeroasă. Juriul acestei ediţii, la secţiunea poezie, a fost alcătuit din criticul literar Alexandru Cistelecan şi poeţii Răzvan Ţupa şi Gelu Vlaşin. La fotografie, din juriu au făcut parte fotografii profesionişti Dinu Lazăr, Vlad Eftenie şi Bogdan Panait. Anul acesta s-au înscris în cele 6 luni de concurs peste 2000 de elevi. În Bucureşti au venit la Finală numai 92 dintre ei, nominalizaţii LicArt. Pentru ei, Finala a-nceput prin câte-un tren, prin întâlnirea cu oraşul sau, pentru cei deja obişnuiţi cu el, printr-un gând de dimineaţă.

La locurile de întâlnire - entuziasm şi emoţii, s-au împărţit insignele de licartist. Din loc în loc bucuria revederii. Prima zi a început pentru nominalizaţii la secţiunea poezie cu o vizită la Muzeul Literaturii Române, unde i-au putut întâlni şi într-un „alt fel" pe scriitorii români, prin fotografii, manuscrise, ediţii vechi de carte, înregistrări video şi audio. De undeva dintr-un colţ al camerei, Nichita le făcea cu ochiul vorbindu-le de dincolo de timp despre joaca poeţilor cu viaţa. Între timp, nominalizaţii la fotografie, în vizită la studioul Dynaphos, exersau privitul unii într-alţii. Prin obiectivul aparatului, evident, schimbând rolurile şi devenind pe rând, fotografi şi expresii.

Holul Centrului Cultural Unesco Nicolae Bălcescu - locaţia de desfăşurare a Finalei LicArt - a găzduit expoziţia cu fotografiile nominalizate. Nicicând, poate, pereţii aceia n-au fost mai frumoşi. Şi mai frumos priviţi de ochii, zâmbetele şi bucuria celor care şi-au lăsat poveştile agăţate de ei. Nominalizaţii la poezie au avut şi ei porţia lor de bucurie, volumul colectiv LicArt 2010, cuprinzând toate poeziile nominalizate. S-au împărţit diplomele şi cadourile special pregătite pentru ei, cu sprijinul unor oameni care au înţeles nevoia de LicArt. Fiecare spectator a putut vota fotografia preferată (pentru premiul de popularitate), apoi a venit rândul teatrului, cele 3 trupe nominalizate încercând să convingă pe scenă Marele Juriu (format din criticul de teatru Doina Papp, regizorul Chris Simion şi actorul Adrian Păduraru) că meritau să fie acolo şi că au ceva de spus. Din reacţiile Juriului şi aplauzele spectatorilor, se pare că au reuşit.

Cea de-a doua zi a fost deschisă la ora 11 cu work-shop-urile pe secţiuni (poezie, fotografie, teatru), unde invitaţii (actriţa Monica Ciută, poeţii Gelu Vlaşin, Stoian G. Bogdan, Sorin Despot şi fotograful Dinu Lazăr) au stat de vorbă cu nominalizaţii LicArt şi au realizat alături de ei experimente (teatrale, fotografice sau poetice, după caz). Liceenii, încântaţi de ocazia de a se întâlni cu oameni la care altfel poate n-ar fi avut acces, s-au străduit să schimbe cât mai multe impresii şi idei, atât cu invitaţii cât şi între ei. După masă, licartiştii au fost invitaţi în sală, la mult aşteptata ceremonie de decernare a premiilor, care a început cu câteva momente speciale, primul fiind spectacolul de teatru-gest „Flirt" susţinut de Mihai Baranga şi Andreea Duţă. Finaliştii la poezie s-au bucurat de surpriza de a-şi auzi poeziile recitate pe scenă de actorul Adrian Păduraru. Poezii care, cum zicea o dată unul dintre ei, „parcă sună altfel" acolo. Mai încărcate de emoţie şi sensuri. Apoi a venit la LicArt Alina Manole. Aşa cum se descrie ea însăşi, „un om care cântă" (şi cântă frumos). Şi, din când în când, face şi gesturi frumoase. Cum ar fi să ofere un premiu special la LicArt unuia dintre liceenii care scriu poezii. În final, momentul mult aşteptat. Emoţii, speranţe, aşteptări, bucurie sau tristeţe, aplauze. Fericiţii au urcat pe scenă să-şi primească premiile. Ca de obicei, e un moment frumos şi trist totodată. Ca orice final. Din care rămâne bucuria unor întâlniri. Cu oameni "altfel". Şi speranţa că, poate, ceva, cât de puţin, s-a schimbat. În bine.

Nu te poţi numi licean dacă n-ai trecut pe la LicArt

În zilele de 22 şi 23 mai a avut loc în Bucureşti Marea Finală Festivalului Naţional de Arte pentru Liceeni - LicArt, ediţia a 9-a, eveniment organizat de Societatea pentru Cultură, Oameni şi Prietenie şi Clubul "Nouă ne pasă!" în parteneriat cu Ministerul Educaţiei.

Prezent de 9 ani în viaţa liceenilor din România, LicArt a fost gândit în primul rând ca un spaţiu de comunicare, un loc în care tinerii talentaţi şi dornici de mai mult se pot intersecta, exprimându-se prin artă, descoperindu-şi totodată nevoia de a evolua uman împreună. În 9 ani LicArt s-a impus atât prin participarea numeroasă (anul acesta s-au înscris peste 2000 de elevi - 690 la secţiunea poezie, 1022 la fotografie şi 300 în trupele de teatru) cât şi prin anvergură, ca cel mai mare festival-concurs de gen adresat liceenilor. Au fost prezenţi la Finala LicArt 100 de nominalizaţi din Bucureşti şi din ţară, care s-au putut bucura de 2 zile deosebite, special dedicate lor, de teatru, muzică, poezie şi fotografie.

Prima zi a Finalei a început pentru nominalizaţii la secţiunea poezie cu o vizită la Muzeul Literaturii Române, unde i-au putut întâlni şi într-un „alt fel" pe scriitorii români prin fotografii, manuscrise, ediţii vechi de carte, înregistrări video şi audio. Nominalizaţii la fotografie au participat la un work-shop interactiv în studioul fotografic Dynaphos, unde au avut prilejul de a fi, pe rând, fotografi şi modele. Apoi, după vernisajul expoziţiei ce a cuprins fotografiile nominalizate, expuse în holul Centrului Cultural Unesco Nicolae Bălcescu - locaţia de desfăşurare a Finalei LicArt, începând cu ora 17, a avut loc lansarea volumului colectiv LicArt 2010 cuprinzand poeziile nominalizate şi finala secţiunii teatru, unde cele 3 trupe de teatru nominalizate au evoluat pe scenă în faţa Marelui Juriu, format din criticul de teatru Doina Papp, regizorul Chris Simion şi actorul Adrian Păduraru.

Cea de-a doua zi a fost deschisă la ora 11 cu work-shop-urile pe secţiuni (poezie, fotografie, teatru), unde invitaţii (actriţa Monica Ciuta, poeţii Gelu Vlaşin, Stoian G. Bogdan, Sorin Despot şi fotograful Dinu Lazăt) au stat de vorbă cu nominalizaţii LicArt şi au realizat alături de ei experimente (teatrale, fotografice sau poetice, după caz). Finala a continuat cu ceremonia de decernare a premiilor LicArt, în cadrul căreia cei prezenţi au putut urmări spectacolul de teatru-gest „Flirt" susţinut de Mihai Baranga şi Andreea Duţă şi s-au putut bucura de un concert folk cu Alina Manole. Totodată, actorul Adrian Păduraru a recitat poeziile finaliste. La eveniment au participat, în fiecare din cele 2 zile, peste 150 de spectatori.

Juriul la secţiunea poezie a fost alcătuit din criticul literar Alexandru Cistelecan şi poeţii Răzvan Ţupa şi Gelu Vlaşin. La fotografie, din juriu au făcut parte fotografii profesionişti Dinu Lazăr, Vlad Eftenie şi Bogdan Panait.

Valoarea totală a premiilor, în bani şi obiecte, a fost de peste 20.000 RON.

Toţi nominalizaţii au avut cazarea şi masa asigurate şi au primit premii special dedicate lor şi diplome de nominalizare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii