Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:24 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Stop arderilor necontrolate !"

ro

19 Mar, 2012 23:27 1310 Marime text

În cursul zilei de sâmbătă şi duminică pompierii militari au fost solicitaţi să intervină pentru localizarea şi lichidarea a şapte arderi necontrolate, izbucnite în localităţile Constanţa, Valu lui Traian, Tuzla, Eforie Sud, Mircea Vodă, Cobadin şi satul Arsa, comuna Albeşti. Patru dintre acestea au fost provocate cel mai probabil prin folosirea intenţionată a unor surse de aprindere pentru a genera incendii şi au fost afectaţi 15.200 mp de vegetaţie uscată în comuna Valu lui Traian, Tuzla, Eforie Sud şi Cobadin. Neatenţia şi lipsa de supraveghere a unor copii a dus la incendiera unei suprafeţe de cca 2 mp, pe bd-ul 1 Mai în municipiul Constanţa.

În cazul celorlalte două arderi necontrolate, pompierii militari au stabilit că au fost provocate cel mai probabil de resturile unor ţigări aruncate la întâmplare. În municipiul Constanţa, a ars vegetaţie uscată pe o suprafaţă de 4.000 mp şi gunoi menajer şi de grajd pe o suprafaţă de 50 mp în satul Arsa, comuna Albeşti.

Specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea" al judeţului Constanţa le recomandă cetăţenilor să folosească locurile special amenajate pentru fumat şi să se asigure că ţigările au jarul stins înainte de a le arunca. În ceea ce priveşte arderea miriştilor, a resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate se recomandă supravegherea focarelor, asigurarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, optarea pentru condiţii meteo fără vânt pe durata arderii şi amplasarea grămezilor ce urmează a fi distruse la distanţe considerabile de adăposturile de animale sau furaje, în caz contrar existând posibilitatea propagării rapide a focului la gospodării şi anexele acestora şi înregistrarea unor pagube mari.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc de la primărie şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, respectiv amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, potrivit legislaţiei în vigoare se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

 

 

Purtător de cuvânt,

Paula Anghel

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii