Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:34 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

82 de proiectile, grenade si cartuse descoperite intr-o singura zi

ro

02 Jul, 2009 19:38 999 Marime text

Nr. 40/ 02 iulie 2009

82 de proiectile, grenade şi cartuşe descoperite într-o singură zi

 Echipa de pirotehnicieni a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea” al judeţului Constanţa a executat, ieri, două misiuni de ridicare, transport şi depozitare a 82 elemente de muniţie rămase neexplodate.
Prima misiune a fost efectuată în municipiul Constanţa, pe strada Celulozei nr. 2, în curtea unei societăţi comerciale. Solicitaţi iniţial pentru ridicarea unei grenade găsite în apropierea proprietăţii respective, pirotehnicienii ISU „Dobrogea” au finalizat misiunea prin ridicarea a 37 proiectile de artilerie şi 12 grenade de mână, defensive. „În incinta societăţii respective erau foarte multe elemente de muniţie întrucât proprietarii au avut un contract de dezafectare a unei unităţi militare. Majoritatea elementelor de muniţie erau fără încărcătură şi mijloace de iniţiere, însă am găsit şi proiectile, respectiv grenade de mână care datorită stării avansate de corodare nu am reuşit să stabilim dacă sunt sau nu active. Ca urmare, pentru a înlătura pericolul producerii unei explozii în timpul manipulării, am luat măsura ridicării acestora în vederea distrugerii”, a declarat şeful echipei pirotehnice, mm.cls I Horaţiu Constantin.
 Cea de-a doua misiune a pirotehnicienilor a fost de asanare a 33 de cartuşe de infanterie, de calibru 5,6 mm, descoperite în gospodăria unui cetăţean din localitatea Pecineaga. Gheorghe Zota împreună cu alţi bărbaţi săpa o fosă septică în curtea casei sale când a descoperit cartuşele. Pirotehnicienii ISU „Dobrogea” au verificat zona cu detectorul de metale, însă nu au mai găsit şi alte elemente de muniţie.
„Din punct de vedere al numărului de elemente de muniţie, misiunile de asanare executate ieri au fost cele mai importante de anul acesta”, a adăugat mm.cls I Horaţiu Constantin.
Proiectilele, grenadele şi cartuşele descoperite ieri, de către pirotehnicienii ISU „Dobrogea”, au fost transportate şi depozitate în condiţii de siguranţă în depozitul de muniţie al inspectoratului până la momentul în care vor fi distruse.  

Purtător de cuvânt,
Paula Anghel

· Notă:
- sincron: şef echipă pirotehnică, maistru militar cls I  Horaţiu Constantin;
- în fografiile ataşate sunt prezentate proiectilele şi respectiv grenadele depozitate în depozitul ISU „Dobrogea”.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii