Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:28 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin Informativ - Garda de Coasta

ro

25 Apr, 2012 00:28 788 Marime text
În ultimele 24 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

În intervalul menţionat, au fost constatate 4 infracţiuni astfel:

Mii de telefoane mobile suspecte a fi contrafăcute, descoperite la Agigea

O echipă mixtă formată din poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrători vamali a efectuat controlul fizic asupra unui container sosit din China, referitor la punerea în circulaţie de produse contrafăcute.

Containerul controlat în data de 23.04.2012, în jurul orei 10.00, fusese selecţionat în baza profilelor de risc deţinute la nivelul Grupului de Nave Constanţa, fiind destinat să ajungă pe adresa unei societăţi cu sediul în oraşul Kiev din Ucraina.

În container au fost descoperite 351 de colete care conţineau 2.400 de telefoane mobile din plastic cu baterie, purtând inscripţia unei renumite mărci, bunuri susceptibile de a aduce atingere unor drepturi de proprietate intelectuală.

Bunurile descoperite, cu o valoare de aproximativ 84.000 lei dacă ar fi fost originale, au fost reţinute de lucrătorii vamali şi lasate în custodia comisionariului vamal.

Pe numele administratorului societăţii comerciale din Ucraina a fost întocmită lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate", faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90, alin.1 lit. b din Legea 84 /1998.

Şine de cale ferată furate la Negru Vodă

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători ai Poliţiei Transporturi Feroviare Negru Vodă, au prins în flagrant patru cetăţeni români care încercau să sustragă 9 metri de şine de cale ferată.

În data de 22.04.2012, în jurul orei 19.30, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Negru Vodă au observat un grup de cetăţeni care încărcau într-un atelaj hipo bucăţi de şine de cale ferată.

Poliţiştii de frontieră au constituit o echipă comună cu lucrători ai Poliţiei Transporturi Feroviare Negru Vodă, reuşind să-i prindă în flagrant pe G.I. de 51 ani, domiciliat în localitatea Poarta Albă, G.C. de 33 ani, P.P. de 22 ani şi B.L. de 22 ani, domiciliaţi în localitatea Negru Vodă, care sustrăseseră două şine de cale ferată în lungime de 9 metri.

Cei în cauză au declarat că intenţionau să valorifice şinele de cale ferată, cu o greutate de aproximativ 450 de kilograme, la un centru de colectare a deşeurilor feroase.

Pe numele celor patru a fost întocmită lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt şi furt calificat, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 208 şi art. 209 din Codul Penal.

Sute de kilograme de fructe şi legume transportate fără documente legale

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat un cetăţean român care transporta cu o autoutilitară aproximativ 900 de kilograme de fructe şi legume fără a deţine documente de provenienţă.

Poliţiştii de frontieră au acţionat în data de 23.04.2012, în jurul orei 19.00, în zona de responsabilitate a S.P.F. Cernavodă, ocazie cu care au verificat în trafic o autoutilitară marca Mercedes Sprinter, înmatriculată în judeţul Arad şi condusă de T.V. de 44 ani, domiciliat în localitatea Poarta Albă din judeţul Constanţa.

S-a constatat că în autovehicul se aflau 581 de kilograme roşii, 123 kilograme castraveţi şi 192 kilograme portocale, pentru care şoferul nu a putut prezenta documente justificative.

Întreaga cantitate de fructe şi legume, în valoare de aproximativ 670 lei, a fost ridicată în vederea confiscării şi predată unei societăţi comerciale din Cernavodă, iar pe numele şoferului a fost aplicată o amendă contravenţională în valoare de 1.000 lei conform art. 2, lit.c din Legea 12/1990 republicată.

Unelte de pescuit interzise de lege confiscate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe timpul executării unor acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, au depistat 3 cetăţeni români asupra cărora s-au descoperit 3 unelte de pescuit interzise de lege şi o cantitate de 8 kilograme de peşte prospăt.

Poliţiştii de frontieră au acţionat în data de 23.04.2012, ocazie cu care au depistat 3 cetăţeni români care desfăşurau activităţi de pescuit în perioada de prohibiţie, folosind unelte interzise de lege

Astfel, pe faleza din municipiul Tulcea, în jurul orei 02.30, au fost depistaţi V.A. de 24 ani şi V.D. de 29 ani, care pescuiau cu două unelte tip napatcă, cu care capturaseră 5 kilograme de peşte.

În jurul orei 16.30, în zona Bazin AZL din Sulina, a fost verificată o amabarcaţiune din fibră de sticlă în care se afla L.A. de 54 ani, domiciliat în localitatea Sulina.

În urma controlului au fost descoperite 2 plase din fir textil tip avă şi 3 kilograme de peşte.

Uneltele de pescuit au fost ridicate în vederea confiscării, iar cantitatea de peşte a fost predată spre valorificare unor societăţi comerciale de profil.

Pe numele persoanelor în cauză au fost întocmite lucrări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „folosire la pescuit de către persoane nautorizate a altor unelte de pescuit comercial", „deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor ori produselor din peşte" şi „pescuit comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, a peştelui şi a altor vieţuitoare acvatice, în perioada de prohibiţie şi în zonele de protecţie", fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64, lit. g, j şi k din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009, coroborat cu art. 1, alin.1 din Ordinul nr. 40/27.02.2012 privind prohibiţia în anul 2012.

P / Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanţa

Agent principal de poliţie

Marius Ovidiu NICULESCU

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii