Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:24 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin informativ - Garda de Coastă

ro

10 Apr, 2014 12:52 1525 Marime text
În ultimele 24 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
 
Braconieri prinşi în flagrant la pescuit cu dispozitiv electric pe Dunăre
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, identificând trei cetăţeni români care desfăşurau activităţi ilegale de pescuit pe fluviul Dunărea, respectiv alţi trei care transportau pe raza judeţului Tulcea, cu o ambarcaţiune şi un atelaj hipo, cantitatea de 275 kilograme peşte din specii diferite fără documente legale.
Doi dintre braconieri au fost surprinşi în timp ce montau un dispozitiv electric improvizat pe fluviul Dunărea, în apropierea localităţii Cernavodă.
 
● În data de 09.04.2014, în jurul orei 05.30, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Cernavodă au acţionat în zona de competenţă, în baza unei informaţii, unde au oprit pentru control o ambarcaţiune din fibră de sticlă cu motor, în care se aflau două persoane de sex masculin.
În urma controlului a fost descoperit în ambarcaţiune un dispozitiv electric improvizat, pe care cei doi bărbaţi, M.G. de 24 ani şi G.N.D. de 20 ani, se pregăteau să-l folosească la pescuit, alături de trei plase trifilare şi una monofilament, în lungime de 126 metri.
 În barca braconierilor domiciliaţi pe raza judeţului Constanţa au mai fost descoperite un acumulator auto de 12 V, un proiector, o lanternă şi un minciog, precum şi cantitatea de 8,5 kilograme peşte.
 
● În aceeaşi zi, în jurul orei 07.10, în zona de competenţă a S.P.F. Cernavodă a mai fost verificată o barcă pescărească în care se afla F.I. de 43 ani, domiciliat în judeţul Vaslui, care pescuia cu două plase tip comercial, în lungime de 60 metri, fără a deţine licenţă.
 
● Tot în data de ieri, în jurul orei 09.15, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Tulcea i-au depistat, pe raza localităţii Baia, pe P.A. în vârstă de 34 de ani şi M.I. în vârstă de 31 de ani, domiciliaţi pe raza judeţului Constanţa, în timp ce transportau cu un atelaj hipo mai multe plase monofilament cu captură de peşte.
În urma verificărilor au fost descoperite 19 plase monofilament în lungime de 1.472 m şi 160 kilograme de peşte din specia caras.
 
● Câteva ore mai târziu, în jurul orei 15.00, poliţiştii de frontieră tulceni au oprit pentru control, pe braţul Sfântu Gheorghe, o ambarcaţiune cu motor condusă de C.V., în vârstă de 27 de ani, domiciliat pe raza judeţului Tulcea.
În urma verificării ambarcaţiunii, a fost găsită cantitatea de 115 kilograme de peşte din specia scrumbie, care nu a putut fi justificată cu documente legale.
 
Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării cele 25 plase de pescuit în lungime de 1.658 metri, precum şi bunurile folosite la săvârşirea infracţiunilor, iar cantitatea de 283,5 kilograme peşte a fost predată spre valorificare unor societăţi comerciale de profil conform procedurilor legale.
Persoanele în cauză sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de „lipsa licenţei de pescuit comercial”, „deţinere şi utilizare a plaselor de pescuit tip monofilament”, „folosirea de către persoane neautorizare a uneltelor de pescuit comercial”, „pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştelui şi al altor vieţuitoare acvatice în perioada de prohibiţie şi în zonele de protecţie”, „deţinere şi transport a peştelui fără documente legale” şi „pescuitul electric, deţinerea aparatelor şi dispozitivelor care distrig resursele acvatice vii prin curentare sau alectrocutare”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 şi 65 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
 
Jucării susceptibile a fi contrafăcute confiscate în P.T.F. Constanţa Sud Agigea
 
Poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au constituit o echipă comună de control împreună cu lucrătorii vamali, descoperind într-un container sosit în P.T.F. Constanţa Sud Agigea din China 152 jucării susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de aproximativ 50.000 lei.
În data de 09.04.2014, în jurul orei 14.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrătorii vamali au efectuat, la rampa existentă în cadrul P.T.F. Constanţa Sud Agigea, controlul unui container sosit din China pe adresa unei societăţi comerciale cu sediul în judeţul Ilfov.
În urma controlului au fost descoperite 152 articole reprezentând jucării pentru copii (seturi ceai şi triciclete), susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de aproximativ 50.000 lei, dacă ar fi originale.
Marfa care purta însemnele distinctive ale unor firme cunoscute a fost ridicată în vederea confiscării de către lucrătorii vamali.
Poliţiştii de frontieră au întocmit administratorului societăţii comerciale, un cetăţean român, în vârstă de 45 ani, cu domiciliul în Bucureşti, dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 republicată.
 
 
Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă
 
Agent principal de poliţie
Marius Ovidiu NICULESCU
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii