Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:21 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin informativ - Garda de Coasta

ro

05 Aug, 2013 13:27 1347 Marime text
În ultimele 48 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
 
Migrant iranian şi călăuză din Austria, depistate la Ostrov
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat o persoană de sex masculin, cetăţean iranian, care intrase ilegal în România, pe jos, din R. Bulgaria.
Migrantul fusese preluat şi ascuns într-un autoturism, în apropierea frontierei, de un conaţional cu reşedinţa în Austria, pentru a fi transportat într-o ţară din spaţiul Schengen.
În data 03.08.2013, în jurul orei 06.00, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Ostrov, acţionând în baza unei informaţii, au oprit pentru control, în apropierea frontierei cu R. Bulgaria, un autoturism marca Mazda, cu numere de Austria, condus de o persoană de sex masculin.
În urma controlului specific a fost descoperit ascuns sub mai multe pături, pe bancheta din spate a autoturismului, un bărbat.
Verificările au stabilit faptul că şoferul autoturismului, în vârstă de 28 ani, de naţionalitate iraniană, cu reşedinţa în Austria, a trecut legal frontiera prin P.T.F. Ostrov, după care l-a preluat pe respectivul bărbat în apropierea frontierei.
Migrantul s-a dovedit a fi un cetăţean iranian, în vârstă de 27 ani, care a ales să treacă ilegal frontiera, la adăpostul întunericului, pentru a ajunge într-o ţară din spaţiul Schengen.
Din cercetări a reieşit faptul că cei doi bărbaţi sunt rude şi au plănuit acţiunea de trecere ilegală a frontierei pe teritoriul Turciei.
Poliţiştii de frontieră au întocmit celor doi cetăţeni iranieni actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunilor de „intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat”, respectiv „trafic de migranţi”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 70, alin. 1, respectiv art. 71, alin. 1 din O.U.G. 105/2001.
 
 
Peste 10.000 de ţigarete netimbrate, confiscate în Portul Constanţa
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit în portbagajul unui autoturism, condus de un cetăţean român în Portul Constanţa, 10.200 de ţigarete netimbrate şi două sticle de alcool, care erau transportate fără a fi îndeplinite condiţiile legale.
În data de 04.08.2013, în jurul orei 15.10, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanţa au oprit pentru control, în apropierea porţii de acces numărul 6 din Portul Constanţa, un autoturism marca Hyundai, condus de cetăţeanul român M.M., în vârstă de 42 ani.
În portbagajul autoturismului au fost găsite 10.200 de ţigarete netimbrate şi două sticle de alcool fără timbru fiscal, pentru care conducătorul auto, domiciliat în judeţul Constanţa, nu a putut prezenta documente de provenienţă.
Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării ţigaretele şi cantitatea de alcool, evaluate la 7.600 lei, iar autoturismul în valoare de 17.000 euro a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.
Bărbatul este cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunilor de „colectare, deţinere, producere, transport, preluare, depozitare, predare, desfacere şi vânzare a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia” şi “deţinere de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializare pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, peste limita a 10.000 ţigarete”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 270, alin. 3 din Legea 86/2006, respectiv art. 296, ind. 1, alin.1, lit. l din Legea 571/2003 cu aplicarea art. 33 lit. a din Codul Penal.
 
Skoda Fabia cu I.T.P. fals, descoperită în P.T.F. Vama Veche
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit în P.T.F. Vama Veche un autoturism marca Skoda Fabia, înmatriculat în R. Bulgaria, pentru care conducătorul auto a prezentat la control un certificat de inspecţie tehnică fals.
În data de 03.08.2013, în jurul orei 11.00, în P.T.F. Vama Veche s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cetăţeanul român D.D.F., în vârstă de 44 ani, care conducea un autoturism marca Skoda Fabia înmatriculat în R. Bulgaria.
Conducătorul auto a prezentat la controlul specific un certificat tip I.T.P. care prezenta indicii de falsificare.
Bărbatul, domiciliat în judeţul Mureş, a declarat că a achiziţionat autotursimul fără a cunoaşte faptul că documentul în cauză este fals.
Poliţiştii de frontieră i-au întocmit cetăţeanului român dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 291 Cod Penal.
 
 
Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă
 
Agent principal de poliţie
Marius Ovidiu NICULESCU
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii