Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:27 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin informativ - Garda de Coasta

ro

03 Jun, 2013 16:34 1026 Marime text
În ultimele 48 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

Migrant ucrainean, reţinut la Vama Veche

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat un cetăţean ucrainean care încerca să treacă ilegal frontiera cu R. Bulgaria, prin zona verde, la adăpostul întunericului.
Cetăţeanul ucrainean intrase ilegal în România prin traversarea înot a Dunării şi intenţiona să ajungă în Franţa, pentru a se înrola în Legiunea Străină.
În data de 01.06.2013, în jurul orei 23.20, poliţiştii de frontieră din cadrul G.N. Mangalia au observat prin sistemul optronic de supraveghere o persoană care se deplasa, la aproximativ 800 de metri de frontiera cu R. Bulgaria, printr-un lan de floarea soarelui.
A fost constituită o echipă de intervenţie, care prin metode specifice, a reţinut persoana la aproximativ 150 de metri de linia de frontieră.
Cetăţeanul ucrainean nu a dorit iniţial să coopereze cu poliţiştii de frontieră, asupra sa nefiind găsite documente de identitate.
Cercetările au stabilit faptul că respectivul cetăţean a venit din R. Ucraina şi a traversat înot braţul Chilia al Dunării.
Bărbatul, în vârstă de 36 ani, a declarat că intenţiona să ajungă în Franţa pentru a se înrola în Legiunea Străină.
În călătoria sa a mai declarat că s-a folosit de o busolă şi de o hartă a Europei.
Poliţiştii de frontieră i-au întocmite cetăţeanului ucrainean actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunilor de „intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat” şi „tentativă de ieşire din ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 70, alin. 1 din O.U.G. 105/2001, respectiv art. 20, alin.1 Cod Penal raportat la art. 70, alin. 1 din O.U.G. 105/2001.
Peste doi kilometri de plase şi 250 kilograme peşte confiscate în Delta Dunării

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, identificând şase persoane care pescuiau cu 52 de plase monofilament, în lungime de 2.383 metri, deţinând şi o cantitate de 250 kilograme peşte fără documente justificative.
● În data de 31.05.2013, în jurul orei 04.30, poliţiştii de frontieră din cadrul S.T.P.F. Tulcea au acţionat în zona lacului Obretin din judeţul Tulcea, unde i-au prins în flagrant pe B.L. de 22 ani, S.B. de 23 ani, T.A. de 21 ani şi V.M. de 37 ani, în timp ce pescuiau cu 35 de plase monfilament în interiorul unei amenajări piscicole.
Cei patru bărbaţi, domiciliaţi în judeţul Tulcea, deţineau şi cantitatea de 192 kilograme peşte pentru care nu au putut prezenta documente justificative.
● În data de 02.06.2013, în jurul orei 05.15, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Chilia au oprit pentru control o ambarcaţiune tip lotcă în care se aflau C.R. de 38 ani şi C.V. de 24 ani.
În ambarcaţiune au fost găsite 17 setci tip monofilamet şi cantitatea de 58 kilograme peşte.

Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării cele 52 de plase, în lungime de 2.383 metri, iar cantitatea de 250 kilograme peşte, evaluată la aproximativ 2.000 lei, a fost predată spre valorificare unei societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale.
Cele şase persoane sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de „deţinere şi folosire a plaselor tip monofilament” şi furt calificat, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009, respectiv art. 209, alin. 1, lit. a şi g Cod Penal.

Armă neletală, descoperită în P.T.F. Ostrov

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat un cetăţean român care intenţiona să scoată din ţară prin P.T.F. Ostrov un arc cu 12 săgeţi, pentru care nu a putut prezenta documente justificative.
În data de 02.06.2013, în jurul orei 15.00, în P.T.F. Ostrov s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cetăţeanul român G.P.C., în vârstă de 45 ani, care conducea un autoturism marca Skoda Fabia.
În urma unui control specific a fost descoperit un arc cu 12 săgeţi, învelit în husă, pentru care bărbatul domiciliat în municipiul Constanţa nu a putut prezenta documente justificative.
Bărbatul a declarat că a primit arcul cu săgeţi de la o persoană necunoscută pentru a desfăşura activităţi de agrement.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere în mod ilegal a unei arme neletale, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 134 din Legea 295/2004.

Minore fugite de acasă

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat în zona de competenţă două minore care fugiseră din locuinţa unei rude.
În data de 02.06.2013, în jurul orei 23.30, un echipaj al S.P.F. Tulcea aflat în misiune în zona localităţii Beştepe a identificat două minore, ambele în vârstă de 12 ani, care se deplasau pe jos.
Cele două fetiţe au declarat că au fugit din localitatea Mahmudia, din locuinţa unei rude, deoarece erau supuse unor rele tratamente.
Poliţiştii de frontieră au preluat cei doi copii pe care i-au transportat la Centrul de Primire Minori în Regim de Urgenţă „Cireşarii” din municipiul Tulcea, unde au primit asistenţă de specialitate.


Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă

Agent principal de poliţie
Marius Ovidiu NICULESCU
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii