Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:03 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stop alcoolului la volan! - 13.11.2008

ro

13 Nov, 2008 17:38 560 Marime text

”Stop alcoolului la volan!” - o nouă întâlnire cu elevii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, alături de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa şi Asociaţia Studenţilor şi Medicilor Voluntari a continuat activităţile prevăzute în cadrul proiectului „Stop alcoolului la volan!”, ce se desfăşoară în perioada 25.07-05.12.2008.

Proiectul „Stop alcoolului la volan!” vizează responsabilizarea tinerilor şoferi şi viitorilor şoferi cu privire la pericolul conducerii autovehiculelor sub influenţa alcoolului şi a altor droguri.

Săptămâna aceasta, a avut loc o nouă întâlnire cu elevii claselor a XI-a şi a XII-a din cadrul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” ce a avut ca temă prevenirea consumului de alcool la volan.

Alcoolul este un drog legal ce poate induce o puternică dependenţă persoanei care îl consumă în mod regulat. Din nefericire, multe persoane, tineri şi adulţi deopotrivă, tind să subestimeze pericolul administrării alcoolului în mod repetat. De multe ori inconştienţa, teribilismul  îi determină să conducă autovehicule sub influenţa băuturilor alcoolice, ignorând faptul că riscul producerii unor accidente foarte grave creşte în astfel de condiţii.

Conform studiului realizat de către Institutul pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române în luna februarie 2008 pe un eşantion de 1207 de şoferi activi cu vârsta de până la 70 de ani, unii respondenţi au declarat că există cantităţi de alcool pe care le pot ingera fără ca aceasta să le afecteze performanţa la volan sau că au condus sub influenţa alcoolului în situaţii considerate de risc minim: cantitate de alcool moderată, drum scurt de parcurs, o situaţie de urgenţă. Însă aşa cum se întâmplă şi în cazul altor droguri efectele alcoolului asupra unei persoane pot fi diferite. Astfel, alcoolul alterează percepţia realităţii, încetineşte activitatea creierului, scade vigilenţa, favorizează teribilismul şi violenţa în trafic. Cel care conduce autovehicule sub influenţa alcoolului nu este capabil să aprecieze şi să evalueze corect aspectele care ţin de manevrarea în siguranţă a maşinii: viteza proprie şi a celorlalţi participanţi la trafic, distanţa, scăderea reflexelor, tulburări de vedere. Numărul şi gravitatea accidentelor rutiere, multe dintre ele produse pe fondul consumului de alcool,  sunt o dovadă de necontestat a ceea ce înseamnă încălcarea regulilor de circulaţie şi nerespectarea măsurilor de siguranţă în traficul rutier, incluzând conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice.

În cadrul activităţii derulate la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, elevilor le-au fost explicate toate aceste lucruri în speranţa că vor conştientiza pericolul real al consumului de alcool la volan. Pentru a susţine cele afirmate şi pentru a-i convinge să nu se urce sub influenţa băuturilor alcoolice la volan, tinerilor le-au fost prezentate spoturi video şi imagini de la faţa locului unde au avut loc accidente soldate cu persoane decedate şi rănite, produse pe fondul consumului de alcool.
De asemenea, tinerii au fost informaţi cu privire la infracţiunile şi contravenţiile referitoare la conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice şi altor droguri, prevăzute în Codul Rutier, deoarece s-a observat faptul că mulţi dintre şoferi nu cunosc prevederile legale referitoare la consumul de alcool.

În România conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu se încadrează ca infracţiune, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.
Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

La această activitate au fost prezenţi şi tineri voluntari ai Asociaţiei Studenţilor şi Medicilor Voluntari care le-au vorbit tinerilor despre importanţa adoptării unei reacţii prompte în situaţia producerii unui accident rutier soldat cu victime.
Întâlnirea a decurs sub forma unor discuţii interactive cu elevii, aceştia având posibilitatea de a pune întrebări şi de a primi lămuririle necesare.

La final, organizatorii proiectului au înmânat materiale informative tinerilor prezenţi la această activitate.
Pentru a analiza feed-back-ul participanţilor, au fost aplicate chestionare pre şi post-activitate ce vor servi ca instrument de analiză a impactului proiectului asupra acestor tineri.

Organizatorii proiectului sunt sprijiniţi de cinci şcoli de şoferi, care prin intermediul instructorilor auto, furnizează tinerilor cursanţi informaţii şi pliante referitoare la consecinţele nefaste ale conducerii autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice.

COMPARTIMENTUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii