Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:10 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

“Saptamana prevenirii criminalitatii - 2009”, la final!

ro

28 Sep, 2009 20:43 789 Marime text

În perioada 21-25 septembrie 2009, poliţiştii din cadrul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa a desfăşurat activităţi preventive în scopul marcării evenimentului naţional „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii - 2009", Ediţia a IV-a.

Scopul acestui eveniment a urmărit creşterea gradului de siguranţă a populaţiei prin informare, educare preventivă şi responsabilizare cetăţenească.

Temele cuprinse în Programul „Săptămâna prevenirii criminalităţii" au constat în „Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor", „Prevenirea criminalităţii în mediul rural", „Prevenirea furturilor din buzunare", „Voluntariatul în Poliţie" şi „Siguranţa rutieră".

Astfel, pe data de 21 Septembrie, în ziua dedicată „Prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor", poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii în colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa, susţinuţi de tineri voluntari şi reprezentanţi ai Centrului de Asistenţă pentru Organizaţiile Neguvernamentale (CENTRAS) au distribuit materiale informative specifice în incinta City Park Mall din municipiul Constanţa, ştiut fiind faptul că această zonă este frecventată de către tinerii constănţeni.

Deoarece, mass-media, cercetările şi statisticile oficiale raportează o creştere a fenomenului violenţei în şcoală, fiind raportate scene de violenţă de la cele mai uşoare forme până la cele mai violente, poliţiştii Secţiei 5 Poliţie Constanţa, Poliţiei Oraşului Cernavodă, Poliţiei Oraşului Hârşova, Poliţiei Municipiului Medgidia au organizat întâlniri cu tinerii şi cadrele didactice, în mai multe unităţi de învăţământ de pe raza de competenţă. Cu ocazia acestor întâlniri, tinerii au fost informaţi cu privire la prevederile legale în ceea ce priveşte răspunderea minorului şi au primit recomandări pentru a evita implicarea lor în diverse infracţiuni. De asemenea, poliţiştii i-au sfătuit pe aceştia să evite împrejurările care i-ar putea aduce în situaţia de a comite un act antisocial, să îşi aleagă cu grijă prietenii, să fie ei înşişi, fără a încerca să impresioneze, să nu riposteze la agresivitate şi să evite implicarea în acte de violenţă.

Ziua de 22 Septembrie a fost dedicată „Prevenirii criminalităţii în mediul rural", astfel, unităţile de poliţie din subordinea Formaţiunilor de Poliţie Rurală Cernavodă, Negru Vodă, Biroului de Poliţie Rurală Constanţa au iniţiat întâlniri cu cetăţenii unor localităţi din mediul rural precum Chirnogeni, Dumbrăveni, Valu lui Traian în scopul prevenirii criminalităţii în mediul rural.

Ştiut fiind faptul că, furtul din buzunare reprezintă una dintre infracţiunile, care afectează siguranţa cetăţenilor în mod negativ comise, aceste fiind comise cu preponderenţă în mijloacele de transport în comun, în pieţele aglomerate, în societăţile comerciale şi pentru a atrage atenţia cetăţenilor, poliţiştii Secţiei 1 şi cei ai Secţiei 5 au desfăşurat acţiuni, în data de 23 septembrie, pe linia furturilor din poşete şi buzunare în zone ale municipiului Constanţa, precum complexul comercial „Tomis II", complexul comercial „Unirii", Piaţa Abator, Piaţa din zona „Cartierului 4-5", Piaţa „CET".

Totodată, având în vedere faptul că persoanele vârstnice constituie un grup identificate cu risc ridicat de victimizare, fiind ţintele perfecte ale infractorilor, poliţiştii constănţeni au organizat întâlniri cu acestea, ocazie cu care au fost iniţiate discuţii privind identificarea potenţialelor victime.

Astfel, de activităţi au fost organizate şi în alte localităţi de pe raza judeţului Constanţa de către Poliţia Staţiunii Costineşti, Poliţia Oraşului Băneasa, Poliţia Oraşului Negru Vodă, Poliţia Oraşului Ovidiu, cetăţenilor fiindu-le oferite materiale informative şi sfaturi pentru a preveni acest gen de infracţiuni.

În data de 24 septembrie, în ziua dedicată „Voluntariatului în Poliţie", Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii în colaborare cu voluntarii din cadrul Centrului de Asistenţă pentru Organizaţiile Neguvernamentale (CENTRAS) au distribuit materiale informative pentru prevenirea victimizării cetăţenilor şi a promovării activităţii de voluntariat.

Prevenirea accidentelor rutiere reprezintă un segment al activităţii de prevenire care necesită o atenţie deosebită, „Siguranţa rutieră" fiind o prioritate a Poliţiei Române. Astfel, în data de 25 septembrie, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, susţinuţi de tineri voluntari ai Centrului de Asistenţă pentru Organizaţiile Neguvernamentale (CENTRAS), dar şi de reprezentanţi ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa au oferit conducătorilor auto pliante şi recomandări cu privire la pericolul conducerii autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice, cu viteză excesivă şi privind necesitatea respectării cu stricteţe a regulilor de circulaţie.

Pentru a acorda importanţa cuvenită „Săptămânii prevenirii criminalităţii", cât şi pentru a facilita furnizarea de informaţii şi schimbul de experienţă, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin structurile abilitate, în colaborare cu alte instituţii şi organizaţii (D.G.P.M.B., Revista Poliţia Capitalei, Corpul Naţional al Poliţiştilor, Asociaţia Naţională pentru Protecţia consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România) au lansat cu această ocazie revista „Prevenirea criminalităţii", în care sunt publicate diverse articole pe această temă.

Pe întreaga perioadă a derulării „Săptămânii prevenirii criminalităţii - 2009", mass-media locală a reflectat cu promptitudine şi obiectivitate activităţile desfăşurate cu acest prilej, iar pe această cale ţinem să mulţumim tuturor reprezentanţilor media, care au dovedit încă o dată susţinerea poliţiştilor constănţeni în asigurarea siguranţei comunităţii şi a prevenirii actelor antisociale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii